onsdag 16 februari 2011

Mellanösternutrikeskorrespondenten Urban Hamid föreläste på Borlänge Bibliotek

Tisdag 15 Februari klockan 19 var det föredrag i utställningshallen på bottenvåningen i Borlänge bibliotek. På ett litet podium höll Urban Hamid föredrag omgiven av en massa tavlor på temat moln.


När vi kom dit stod en polisbil utanför biblioteksingången. Jag trodde det berodde på att de ville vara beredda på bråk med rasister som det varit angående samrådsmötet om byggandet av ett Islamskt kulturcenter i Borlänge på Galaxen innan. Men jag vet inte alls om de var där av den anledningen för att kolla läget eller av någon annan anledning. Jag såg då inte till någon som kunde tänkas vara rasist där på mötet.

Urban Hamid är utrikeskorrespondent för Sverige med Mellanöstern som specialitet. Han har också bott i en del mellanösternländer och studerat många år i USA på universitet bland annat språk. Hans mamma är svensk och pappan Irakier.

Han visade bilder på en vit duk i ett enda sammelsurium. Han pratade också i en enda röra och erkände det i slutet av föredraget också. Det föredrag han höll ikväll på ett par timmar brukade ofta ta 2 ½ dag så han plockade ut små fragment här och där. Temat var islamsk kultur m.m. Men han började mer med de nya oroligheterna ibland annat Tunisien och Egypten och visade bland annat en bild från en ljusparad i Tunis som han tyckte var helt fantastisk. Han är dock skeptisk till svensk media som vrider verkligheten på olika sätt.

Först ganska långt bak i föredraget berättade han lite om Islams historia och bakgrund. Att år 0 enligt deras tideräkning var när församlingen, Umma, vandrade in i Medina. Det låste jag om i den jättebra romanen Medinas Juvel av Sherry Jones som är en slags romanbiografi om en av Muhammeds hustrur och politiska rådgivare, Aisha. Och att åren räknas med antalet faktiska månfaser. Därför börjar nyåret olika tider enligt vår tideräkning.

Något av det mest intressanta han berättade var att arabiskan var det mest ordrika språket i världen och att orden har en slags grund på tre bokstäver som man sedan kan bygga på på olika sätt. Han pratade också en del meningar på arabiska men tyckte inte han hade så bra uttal. Han berättade också om att de västerländska kulturerna har mycket gemensamt med Islam och att Islam numera är den snabbast växande religionen i världen. När islam började sprida sig från början så var det lätt för de gamla länderna fick ha kvar sina gamla religioner och det var tryggt då att ha islamska härskare.

Urban sitter nog inne med massor med olika slags kunskaper och har massor med olika slags upplevelser i bagaget, önskade bara att han kunnat dela med sig i ett lite mer samlat skick liksom. Han berättade också att han var med på Oscarsgalan för en film han gjort i Bagdad var med i Michael Moores film Fahrenheit (och några siffror efteråt-minns inte vilka) i 35 sekunder och att denna film vann en Oscarstatyett.

Det var en stor publik. Kanske 70-100 personer, vet inte riktigt. Många var invandrare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar