tisdag 22 februari 2011

Biltvättshårschampo för pojkar - Prinsesschampo för flickor

Idag fick jag en katalog med smink, hud och hårvårdsprodukter. Jag tycker att produkterna från denna firma är bra. Men jag reagerade kritiskt med hur man framställde hårschampon för barn och uppdelningen mellan pojkar och flickor.


För flickor fanns ett speciellt schampo för prinsessor med flickaktiga bilder. Och för pojkar nästan ett slags låtsasbilschampo med bilder på roliga bilar på flaskan!!! Måste småkillar leka att de är bilar i biltvätten för att tycka det känns roligt och nödvändigt att tvätta håret???

Även somliga vuxna killar verkar leka den leken redan innan denna katalog kom ut. För tidigare denna månad kunde man ju höra och läsa genom riksnyheterna att en vuxen kille klamrat sig fast i naket skick på biltaket på en bil och suttit fast där genom ett helt tvättprogram på en bensinstation i Stenungsund. Guld med avfettning och vaxning!

Men lite komiskt kan man i alla fall tycka det hela är.

Tänk om en del småkillar tror att de kan tvätta håret med bilschampo sedan? Kanske gör att håret blir torrt och det kanske inte är så hälsosamt heller tror jag.

Jag undrar om det är någon skillnad på schampona rent innehållsmässigt och kemiskt – prinsess- och bilschampona alltså.

Egentligen behövs väl inte olika schampon för kvinnor och män, pojkar och flickor utan mer beroende på hårtyp. Tjockt, tunt, med eller utan mjäll, torrt eller fett. Men även för vuxna personer delas ofta hårschampona upp könsrollsmässigt.

Varför finns det inte sminkade killar i kataloger och reklam med samma make up som för tjejer? Det finns ju många transvestiter som köper smink hos vanliga firmor. Behövs nog inga speciella transvetstitsminkbutiker. Är inte det att osynliggöra en stor grupp av sina egna kunder???

Vi är ju alla mänskor och mår nog bra av att se likheterna och att inte klamra sig fast vid vissa könsroller.

Vad ger sån här reklam för budskap till pojkar och flickor? Att flickor bör ha långt vackert glänsande hår fast de inte vill ha det, inte trivs med det eller inte får sådant hår och att de är sköra varelser som värderas främst efter sin skönhet och inte ska gasa runt för snabbt genom livet för det är en självförtroendekatastrof om håret kommer i oordning och blir lite oljigt genom livets framfart? Och att pojkar inte behöver vara så noga med sin hårvård och att lite avfettning och vax inte gör någon skada vare sig  i huvudhåret eller på deras ´karosshud´så de blir tuffa och härdade? Och att de inte ska låta sitt hår växa ut och att de också kan få vara vackra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar