tisdag 26 januari 2010

Vad är egentligen en skog?

Vad är det egentligen som får kallas skog egentligen? Och vad är egentligen en ´välskött skog´? Fanns det välskötta skogar innan mänskoarten kom till eller innan mänskan började äga och tukta skogen? Någon gång efter att man slutat leva som jägare och samlare? Någon gång efter jordbrukets inträde i världen? Jag vet inte när skogsbruket började i förhållande till jordbruket. Eller så började det med svedjemetoden? Jag vet faktiskt inte riktigt.

Däremot så undrar jag om de rätlinjiga monokulturella strikta trädrader som finns i överflöd idag kan kallas skogar över huvud taget? Med utarmad artrikedom både när det gäller djur- och växtliv.

För att naturen och en skog ska vara äkta så måste det finnas en slags harmoni i kaoset. Som ser ut som ett kaos till det yttre. Men där många arter samarbetar och samverkar på olika vis. Ursprungs-permakulturen. Fast egentligen är en naturlig skog som har mer variation mer ordning och balans än en s.k. välskött skog där träden står i givakt som de är på väg ut på något militärt uppdrag.

Naturskyddsföreningen i Dalarna är oroade för de naturliga, riktiga skogarnas existens i Dalarna. Bara 1 % av skogen i Dalarna är riktig naturskyddad skog. Det behövs minst 20 % för att den ska överleva och för att massor med olika arter både växter och djur ska överleva. Och detta är någonting akut att tänka på.

Varför görs inte mer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar