lördag 9 januari 2010

Fallskärmshopp ingår i personlig assistans

Så har det nyligen fastställts av Arbetsmarknadsverket att personliga assistenter får hoppa fallskärm där man liksom binds ihop två och två ingår i assistenternas arbetsuppgifter med sina brukare. Men bungyjumphopp ingår INTE inom arbetsuppgifterna. Isåfall får brukaren hoppa ensam därför man inte kan sätta ihop två personer som hoppar bungyjump samtidigt.

Men fallskärmshopp - om det sker med lagstadgade säkerhetsrutiner är helt okey.

Tror inte någondera blir aktuellt för mig. I synnerhet bungyjump.

Den här säkerhetsbedömningen har gjorts hos Arbetsmarknadsverket i Västra Götaland.

I extremt sällsynta fall kan till och med fallskärmshopp BOTA funktionshinder. Som en äldre kvinna som blivit blind av en hjärnblödning tror jag det var och varit blind i flera årtionden en fick synen tillbaka av ett fallskärmshopp. Det lossnade någonting i huvudet på henne så hon kunde se igen! Fantastiskt!

Bra att assistans inte bara handlar om vård och kontroll i hemmet. Hoppas det utvecklas mer och mer mot frihet!

2 kommentarer:

  1. Ang fallskärms hopp och personlig ass.
    Jag antar att det måste vara frivilligt om assistenterna ska hoppa. Det fodras utbildning för att få hoppa falskärm. Brukaren kan väl inte tvinga någon ass att hoppa om dom inte vill eller kan inte har fysik till det eller utbildning. Ska brukaren ha utbildningen och tillstånden?
    och ska assistenten bara hoppa med? Eller hur är det tänkt? Inte alla som hoppar falskärm får eller kan hoppa tandemhopp. Eller ska det vara 3 som hoppar? Vem har ansvaret om det händer en olycka? Man kan inte tvinga någon till detta!!!!

    SvaraRadera
  2. Dessa detaljer kan inte jag svara på och det stod ingenting om detta på Arbetsmiljöverkets sida. Om det krävs utbildning och tillstånd att hoppa måste väl rimligt nog både assistenten och brukaren ha detta. Antar man måste gå någon slags introduktion innan detta. Nej man kan ju inte tvinga någon att hoppa men då kanske någon annan assistent som vill hoppa jobba just då eller någon annan vikarie kan rycka in eller liknande. Jo det måste kallas tandemhopp när man hoppar ihopsatta med varandra på något sätt.

    SvaraRadera