tisdag 12 januari 2010

Om den bedrövliga vargjakten

Något som väl upprört och engagerat många på sistone är den här licensierade vargjakten/slakten som inträffat nyligen. I flerdubbel bemärkelse.

Först att det tillåts att skjutas en massa individer av en utrotningshotad art som dessutom är svårt inavlad och på tillbakagång. Dessutom så började jakten och inringningen av dem på ett fegt sätt med bland annat skotrar innan de fick avrättas. Dessutom avrättades oftast de friska individerna. Vissa valpar blev föräldralösa och kommer troligen att söka sig ännu mer till mänskorna fast det var det man ville undvika.

Dessutom avrättades ett gäng förrymda vargar från Skånes djurpark strax därefter. Borde inte detta förbjudas också? Sannolikheten att de skulle ge sig på mänskor torde vara enormt liten om de sluppit helt lösa. På något vis hade väl det gått att lösa med bedövningsskott och att man kunnat återta dem till djurparken? Om de nu inte klarat sig i vilt tillstånd på ett bra sätt.

Verkar som om jägare brukar skjuta ihäl sina egna jakthundar av misstag ganska ofta. Men det kanske det inte debatteras lika mycket om som när vargar tar någon enstaka jakthund.

Helt obegripligt att jakt på älg och rådjur tex. kan få tillåtats av mänskor. Bättre att vi hade en stor rovdjursstam som höll efter bytesdjuren. Det skulle bli mycket, mycket tryggare och trevligare för oss som är ute mycket i skogen och bland annat plockar bär och svamp. Då skulle man inte behöva vara rädd för jägare som kanske skjuter på allt som rör sig. Och rovdjuren skulle känna sig tryggare på ett positivt sätt när de mötte mänskor ute i skogen. Skulle inte behöva känna sig hotade att bli jagade och attackerade av jakthundar och mänska och rovdjur kunde lugnt passera varandas livsvägar. Jag skulle själv personligen känna mig tusen gånger tryggare av att möta vilda rovdjur än jägare. Man vet ju inte hur bra bedömer det som de ser. Verkar som de skjuter både kor och kvigor och andra tamdjur i tron att det är älgar lite då och då. Kanske de kan skjuta mänskor av misstag också. Man vet inte hur bra syn, bedömningsförmåga och nykterhet jägarna innehar heller. Trots att det finns regler för vilka som får jaga.

Jag tycker det är konstigt att jägarna och varg-motståndarna får det till att storstadsmänskor främst är för varg och vi som bor på landsbygden mot. Jag bor på landsbygden och tycker det känns väldigt otryggt med jägare i skogen och tryggt om vi hade fler vargar och andra rovdjur.

Jag tycker att man skulle kräva att staten köpte in minst 100 friska och obesläktade vargar tex. från Ryssland och planterade in dem i år. Och ytterligare minst lika många nästa år.

Eller så kanske man fortsätter på samma galna linje? Snart kanske regeringen vill invadera Indiens djungler och avrätta de få vilda tigrar som finns, och även invadera sina egna och andra länders djurparker för att avrätta tigrarna och andra rovdjur för det finns en liten risk att de rymmer till Sverige pga. klimatförändringarna och hotar enstaka svenska mänskliga medborgare? Kanske Sveriges Jordbruksverk vill göra detsamma och utrota alla kvarvarande Pandor också med risk för att de skulle få ´Galna Pandasjukan´och invadera Sverige och skada en del mänskliga svenska medborgare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar