tisdag 5 januari 2010

Radioprogram om Arbetsförmedlingen och de utförsäkrade

Idag snackades det en del på radion om den där nya verksamheten Arbetsförmedlingen börjat syssla med för de som är utförsäkrade från sjukskrivning och det som var tidsbegränsad företidspension- eller sjukersättning eller vad det nu heter. Dels ett länge inslag från en arbetsförmedling i Göteborg och ett betydligt kortare från Umeå. Kan hända att det sänts mer på radion om detta som jag missat.

Men enligt dem så är det mycket missförstånd och svartmålning av det här med de utförsäkrade. Dom får en ersättning och får den utbetalad redan i Januari om de blir utförsäkrade till den första. Det verkar som kontakten med Arbetsförmedlingen börjar med att dom anmäler sig till den där nya enheten där som jag inte minns namnet på. Sedan får dom träffa någon för samtal och den här utredningen ska vara väldigt individuell och det finns ingen press tillbaks till ett heltidslönearbete. Vissa som kommit dit har varit sjukskrivna i 20 år som längst.

Idag är det första vardagen som Arbetsförmedlingen kan ta emot den här målgruppen.

Hoppas bara det är så positivt som dom säger. Jag vet inte hur låga de här ekonomiska ersättningarna är heller.

Jag tycker det är positivt att mänskor kan få försöka få jobba efter sin egen förmåga och att man kan komma på lösningar men det MÅSTE ju vara utifrån individens förutsättningar och behov, allt annat är ju rena katastrofen och förkastligt och leder till massor med onödigt lidande.

Önskade det fanns någon liknande chans för personer med icke tidsbegränsad sjukersättning på frivillig basis och där man inte miste sjukersättningen.

Positivt om det kunde startas bytescirklar för tjänster och varor för dessa grupper som har olika funktionshinder och sjukdomar och där man samarbetade i grupper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar