tisdag 22 december 2009

Flickaktiga och pojkaktiga leksaker

Så här inför jul brukar det ibland bli debatter om att det gör så stor skillnad mellan presenter och leksaker till pojkar respektive flickor. Att könsrollerna märkligt nog blir mer och mer separata och åtskilda både inom barnmodeindustrin och leksaksindustrin. Det är verkligen konstigt tycker jag. med tanke på att man diskuterar och försöker få mer och mer jämlikhet i samhället på andra vis. Och att många individer- både kvinnor och män- flickor och pojkar blir mer och mer utleda på att placeras i könsrollsfack.

Könsrollerna är så inrotade så jag tror man inte kan säga att barn är opåverkade av vuxnas suggestioner och attityder som finns överallt. Därför tror jag inte på könsrollsskillnadbeivrarnas argument att pojkar helt naturligt leker pojklekar och flickor helt naturligt leker flicklekar.

Många barn och även vuxna känner sig nog udda som inte tycker att dom passar in någonstans i dessa könsroller.

Rosa för flickor och blått för pojkar heter det. Men det finns ju mssor med andra färgnyanser i världen. Vad passar vem där enligt denna strikta tro? Är spygrönt manligt eller kvinnligt? Svartgrönt? Indigoblått? Beige? Vitt?

Enligt vetenskapen så ska en frisk ung kvinna kunna urskilja 10 miljoner olika färgnyanser och en frisk ung man i samma ålder 1 miljon färgnyans bara. Hur kan det vara så?

Det måste ju åtminstone finnas 10 miljoner färgnyanser som är inom det mänskliga spektrat med andra ord. Sedan finns det ju massor med andra ljusvåglängder som kanske inga levande varelser alls kan uppfatta. Samt många färgnyanser och spektran som djur kan uppfatta men inte vi mänskor.



Vad är det för övrigt som säger att lekar och verksamhet tex. med att köra olika lastmaskiner eller tillverka olika tekniska grejer behöver kräva okänslighet och tuffhet? Kanske massor med mjukhet och inlevelse i hur andra har det krävs för att det ska kunna fungera med dessa sysslor. Att man bör kunna tnäka sig in i hur man ska kunna köra lastmaskin utan att väsnas för mycket och störa mänskor och djur i närheten som har siftarbeten eller lägger ägg i fågelbon, anlägga trädgårdar och fabriker på ett skonsamt sätt gentemot de mänskor och djur och växter som lever där och i dess närhet?

Samtidigt kanske vård och omsorg om barn eller andra i verkligheten och som lek med dockor ibland kan kräva tuffhet och mod. Kanske barn som man tar hand om leker med tändstickor och sätter eld på hela hyreshus och man måste som barnvakt snabbt kunna släcka branden, eller så kan omsorg handla om rullstolsburna assistentbrukare som vill åka på semester i Himalayabergen och hissas upp i korgar längs de branta bergskedjorna? Borde inte dessa perspektiv tillföras leksakerna som säljs också?

Kanske man ska börja sälja leksaksdockor som barnen ska ta hand om som ska föreställa ilskna krävande och senila gamlingar som kräver att få äta rätt tillagad oxfilé varje dag och vill åka till London varje helg och dansa på technoklubbar?

Och börja sälja rosa leksaksgrävskopor som spelar och sjunger olika miljösånger som dyrkar Moder Jord om man trycker på en knapp?

Samt tillverka leksaksbilar som börjar gråta om de körs för fort för de är rädda för att köra över katter och harar som passerar dess väg?

7 kommentarer:

  1. Jag vill också åka till London och dansa eller se Himala men hur ska jag få råd.? Jag får nog hålla mej på jorden. Man kan inte få allt man önskar! Även om man inte räknas som handikapad!

    SvaraRadera
  2. Kanske de funktionshindrade och äldre kan klättra i ett berg i hemkommunen eller gå på dans i densamma? Men även funktionshindrade och äldre ska få möjlighet att göra verklighet av sina drömmar och önskningar. Friska och icke handikappade har ofta den möjligheten och kan sträva efter den på olika vis. Dessutom var det här ju förslaget på en docka som VILLE göra dessa saker och krävde det och kunde vara besvärlig. Funktionshindrade och äldre bör ses som såna med egen vilja och inte som kollin som ska kontrolleras! Det var mitt syfte med dessa leksaker.

    SvaraRadera
  3. Det finns för övrigt billiga resor både med flyg och båt till London eller man kan samåka med sådana som har bil. Det finns för övrigt redan nu funktionshindrade som gör lite äventyrliga resor. Det finns då åtminstone ett resebolag i Sverige som satsar just på att låta funktionshindrade bergsklättra i andra världsdelar och det fungerar. Man kan få in pengar på olika vis i många fall.

    SvaraRadera
  4. Ja då kan du uppfylla dina drömmar om Himala eller London. Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Jag har INTE några egna drömmar om Himalaya eller dansa i London. Jag har helt andra intressen och drömmar! Jag skriver inte alltid om sådant jag själv varit med om och drömmer om utan vad andra drömmer om och gör också och generella frågor. Det var ju DU som skrev kommentaren som ville tex. åka till Himalaya eller London och då svarade jag med tips på vad man kan göra för att komma dit.

    SvaraRadera
  6. Du blandar ihop flera komentarer. Det är inte samma person som skriver att dom vill åka till Himala och London ,som önskar Dig lycka till ! Det är faktiskt flera som kommenterar dina inlägg. Vi är inte samma person alla. vi har olika drömmar och behov vi med!

    SvaraRadera
  7. Jaha då missförstod jag det hela. Lät som en dialog med en person. Inte lätt veta vem det är när alla är anonyma. Kul iallafall att flera verkar läsa bloggen och kommentera! Jo vi har alla olika drömmar och förhoppningar det var det jag ville framhålla. Allt jag skriver handlar inte om mig personligen.

    SvaraRadera