lördag 19 december 2009

Dubbelmoral från Säters Kommun angående stöd till företagare

Till viss del tycker jag Säters Kommun kör med ett enormt falskspel när det gäller stöd till nyföretagare, företag och kooperativ. Näringslivsenheten verkar inte kunna samarbeta med eller ens vet vad Socialnämnden sysslar med.

Nu har jag skrivit e-mail både till Näringslivsenheten i Säters kommun och Nyföretagarcentrum som har hand bland annat om Säters kommun gällande en fråga. Jag har inte fått något svar angående detta ännu.

Och det är Säters socialnämnds rutiner att ej betala ut sjuklön till personliga assistenter som arbetar inom andra bolag, kooperativ osv. men har brukare i Säters kommun.

Enligt en av Regeringen skapad lag har kommunerna som plikt att betala hel sjuklön till assistenter de första 2 veckorna. Eftersom schablonbeloppet som kommer från kommunerna och Försäkringskassan inte räcker till två parallella löner. Och brukarna har ju samma behov av omsorg oavsett om en fast anställd assistent råkar vara sjuk de 2 första veckorna i en sjukperiod eller inte.

När man som jag har anlitat ett större bolag så finns det ju en viss buffert så de kan klara av situationen. Men för ett litet bolag, företag eller kooperativ med bara få brukare eller flera stycken som är bosatta i Säters kommun leder det snabbt till konkurs. Det förhindrar i praktiken helt tex. att en brukare inom Säters kommun kan vara sin egen arbetsgivare åt sina assistenter, utan firma, som i teorin ska vara en fri möjlighet för alla som är beviljade personlig assistans. Det skapar också en situation i praktiken där det är omöjligt för en och samma assistansanordnare att ha många eller bara brukare i Säters kommun.

Det kanske är de flesta företag och anordnare som har brukare i Säters kommun som håller på och strider i Länsrättsmål för att få denna sjuklön.

Det är fullkomligt absurt. Dock finns det enstaka ytterligare kommuner i Sverige med samma policy, kanske 2-3 till.

Dock är Säters kommun troligen helt ensam i Sverige om att ha ett omfattande pappersberg och krångliga extra papper de skickar ut med flera extra intyg på att sjukskrivna assistenter verkligen varit hemma och sjuka. Det borde kosta både Säters kommun och de olika privata bolagen och kooperativen extra mycket i onödiga administrativa kostnader.

1 kommentar:

  1. En del assistansbolag skär guld med täljkniv. För ut pengar utomlands. Cheferna har miljonlöner. Dom har säkert råd med sjuklöner de första två veckorna som det rör sig om! Men för små är det nog svårt!

    SvaraRadera