måndag 14 december 2009

Trött på glorifieringen av kvinnor

Jag är trött på glorifieringen av kvinnor i olika föreningar, nätverk och media.

Det finns många kvinnor som gör negativa saker, som baktalar och mobbar varandra. Det är många kvinnor som aldrig haft någon kvinnlig vän eller kompis utan blivit utfrysta och mobbade av andra kvinnor.

Inom vård och omsorg finns det många kvinnor som inte alls passar att jobba inom yrket. Som tex. försöker bestämma och kuva sina brukare och är totalt likgiltiga för deras behov, går och pratar privata samtal i mobil medan de vårdar sina brukare m.m.

Varför tas detta nästan aldrig upp till debatt?

12 kommentarer:

  1. .Män står för störst kriminalitet våld och krig. Titta på FIs hemsida. Eller lyssna på Gudrun Schyman.Du kan ju förbjuda dom kvinnlig "vårdarna" att ha mobiltelefoner.
    Men låt dom manliga ha mobilerna kvar!

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Hur kan du VETA att personal försöker "kuva brukare" och att dom pratar privata samtal i mobil? Jag ser att du själv har personliga assistenter. Är det något som du har råkat ut för?
    /Bosse.

    SvaraRadera
  3. Jag menar absolut inte att manliga personer som jobbar inom omsorgen ska få ha mer rättigheter och isåfall få behålla mobiltelefonen om de inte kan sköta sig under arbestid. Jag har lyssnat på Gudrun Schyman och läst Fi:s hemsida många gånger. Det förändrar dock inte kvinnors misstag.

    Det finns tusentals exempel på personer inom omsorgen som försöker kuva sina brukare. Har varit med om massor med saker och känner många som lever under ren terror under sin omsorgspersonal. Som inte låter sina brukare umgås med folk utan tar all plats, som försöker styra vad de ska äta, ha för intressen, vart de ska åka m.m. Det finns hur många skräckexempel som själv. Diskuterar med andra funktionshindrade och äldre ibland bland annat i forum på internet och såna jag träffar. Och skulle kunna skriva en bok själv om egna exempel.

    SvaraRadera
  4. Gör kvinnor FLER misstag än män? Det är väl ca 80- 90 % kvinnor som jobbar vården ? Klart att det är fler misstag av kvinnor. Hur är det I trafiken? Om alla män körde som kvinnor så skulle frafikolyckorna minska drastiskt. Därmed inte sagt att det INTE finns kvinnor som kör ILLA. Eller gör misstag, det gör alla säkert Du med Låt den som sköter sig (oavsett kön)använda sin mobiltelefon. Dit resonemang är KÖNSDISKRIMINERING! Det skulle kanske vara robbotar som jobbar i vården? Alla har mänskliga behov! Ingen är fullkomlig!

    SvaraRadera
  5. Jag nämner inte att män gör si eller så eller att dom ska vara felfria. Jag skriver att ÄVEN kvinnor gör en hel del misstag. Och när det gäller kvinnor som går och pratar i mobilen hela dagarna så dom inte kan ta hand om sina brukare handlar det mest om folk inom hemtjänst. jag har inte hjälp av hemtjänsten och där är det nog svårt för enskilda brukare att förbjuda dem att ha mobil i synnerhet när dom kanske dessutom nästan alltid har tjänstemobil och även låser upp ytterdörrar med hjälp av mobil.Det lär väl även hända att det är manliga personer som gör likadant.

    Det finns många fler missförhållanden inom vård och omsorg. Tex. utvecklingsstörda som tvingas tex. sitta och se på TV-program med medboende och om dom inte vill det och går sin väg så kan dom bli bestraffade bland annat med misshandel som i vissa fall varit nästan dödlig som en tonårstjej som blivit hjärtopererad och fick bröstkorgen inklämd som straff för hon inte ville se ett visst TV-program.

    Inte heller talas det inom Feministrörelsen om samkönat våld mellan kvinnor. Många lesbiska som misshandlar varandra. Jag har en tjejkompis som blivit svårt misshandlad av andra tjejer bland annat i ett lesbiskt förhållande hon hade och fått ligga på sjukhus.

    SvaraRadera
  6. Och gällande att alla har mänskliga behov så handlar ju vård och omsorg främst om brukarnas behov som är extremt stora och omfattande. Varför skulle en hemsamarits behov av att ha kontakt varje sekund med sina anhöriga på arbetstid gå före tex. en gammal sjuk brukare som kanske inte träffar några andra mänskor än hemsamariterna? De har ju lön för att ta hand om sina brukare!!!

    SvaraRadera
  7. Du är trött på glorifieringer av kvinnor.Jag är mera trött på kategorisering av människor. Vi är alla olika och ingen är fullkomlig utom möjligen den som klagar över allt. Min erfarenhet är att vård presonal sliter hårt.Alla sitter inte fast i sin privata mobil telefon som Du beskriver. Visst är der så att det begås misstag och alla passar inte i vården. En vårdare som passar den ena vårdtagaren passar inte den andra. Har själv den erfarenheten som vårdtagare.

    SvaraRadera
  8. Så finns det brukare som kuvar och är elak mot sina assistenter också. Assistenterna gör precis vad brukaren säger, lyder minsta vink. Ibland får t o m assistenter sparken fast dom LYDER!

    SvaraRadera
  9. Själv så kommer jag nog aldrig mer att anställa någon kvinnlig fast anställd assisttent i mitt liv. Har för dåliga erfarenheter av kvinnor i denna roll.

    Tyvärr är det många främst kvinnor men kanske även män ibland som jobbar inom omsorgen fast de inte vill det men inte har några andra jobb att söka eftersom det ofta krävs mindre av både personlig lämplighet, utbildning osv. att jobba med levande varelser än med pengar, prylar, maskiner osv. Även lägre lön utbetalas. Det gäller även när det gäller arbeten med gamla mänskor, djur osv. Hoppas verkligen denna värderingsgrund vänder!!!

    SvaraRadera
  10. Apropå när assistenterna lyder minsta vink så kanske inte brukaren upplever det så. Och kan inte assistenterna acceptera att deras behov måste stå i bakgrunden så bör de inte ha det arbetet över huvud taget då brukarna är så pass funktionshindrade att de behöver assistenter som händer och fötter eller andra grundläggande områden för att göra vad de vill och behöver i sitt liv. Dock kan ju inte assistenter göra allt i alla situationer, då får man diskutera det långt i förväg innan det blir en akut situation. Det kan hända att brukarens hälsa och tom. liv står på spel eller har mycket svåra kognitiva funktionshinder där en mycket omfattande kunskap behövs just om den brukarens behov och upplevelser. Om brukaren blir arg eller något beror det alltid på någonting. Kunskap behövs framför allt!!!

    SvaraRadera
  11. Men om en person har så svåra funktionshinder, låter det inte klokt att ha personlig assistent.
    Då borde kommunen/ansvarige inse, att något annat som "hjälp" behövs för brukaren. Då ska man inte utsätta brukaren eller assistenterna för sådant.
    Om det är så att brukaren behöver göra sådant som den utsätter sina assistenter för fara, sånt ingår INTE i uppdrag som personlig assistent.
    Det låter ju vansinnigt, stackars assistenter i så fall!
    Det handlar ju inte bara om brukaren alltid. Även om brukaren kan känna så.

    SvaraRadera
  12. Till dig som skrev att svårt funktionshindrade inte ska ha personlig assistans: I grundlagen enligt LSS står det MYCKET klart och tydligt att det ENBART är personer med svåra och varaktiga funktionshinder av olika slag, livshotande eller med svåra kognitiva funktionshinder som tex. autism hjärnskada, stroke eller liknande som över huvud taget FÅR personlig assistans. Det står också mycket tydligt i lagen att personkretsen där assistenterna måste ha mycket djupa och grundläggande kunskaper om brukaren är den enda som får ha assistenter. Det är för dessa personer assistans kom till! Är det så att du vill att nästan helt friska och icke-funktionshindrade personer enbart ska få ha assistans så att assistans blir ett väldigt lätt yrke där ingen kunskap just behövs och där assistenterna kan sitta och slöa och ta hand om sina egna krämpor hela dagarna?Det var ju för dessa svårast handikappade lagen kom till för att få ut dem från isolering och hemska stora instutitioner. Assistansen kan hjälpa och har hjälpt väldigt många. Jag har absolut inte skrivit att assistansen ska vara utformad så assistenternas liv och hälsa äventyras. Däremot måste ju assistenterna vara någorlunda friska så inte brukarna ska anpassa sig till vansinne. Dessa sjuka assistenter skulle knappast kunna ha ett annat arbete heller utan att gnälla över att allt var skadligt i arbetsmiljön.
    Det finns personer som dygnet runt varenda sekund måste ha hjälp av assistent som håller andningsvägarna fria. Många som har kanske ett och annat livshotande epilepsianfall då och då men annars fungerar utmärkt i vardagen tex. med jobb och egna barn med hjälp av assistent. När det gäller autism kan många med detta funktionshinder fungera väldigt bra och arbeta, ha familj, syssla med massor med fritidsaktiviter bara assistenterna förstår dem och deras behov.
    Det är inte så lätt att sätta sig in i därför behövs det mycket omfattande kunskaper. Att skrika efter inlåsningar och gamla instutitioner och droga en massa funktionshindrade som förr är rent omänskligt och brott mot FN:s mänskliga rättigheter. Assistenter kan visst hjälpa det är ett hån mot många funktionshindrade att påstå att det inte är en hjälp med assistans! Det är den största reform för många funktionshindrade för att äntligen leva ett drägligt liv! Det står MYCKET klart och tydligt i LSS-lagen att assistenterna ska fungera som brukarnas händer och fötter. Jag förstår över huvud taget inte vilka personer du menar som skulle behöva ha assistans isåfall om inte de svårast funktionshindrade. Friska jobbande mänskor under den period de är förkylda eller???? I själva verket har LSS mer och mer utvecklats till att personer som mer eller mindre är dödssjuka får assistans. Gruppboenden, psykiatri, osv. har ej resurser att ta hand om dem och lotsas till personlig assistans. Inte ens brukare som är dödssjuka och ligger på sjukhus får den hjälp de behöver i vissa fall utan de måste ha personlig assistans som komplement.Det finns det en del exempel på.

    SvaraRadera