fredag 18 december 2009

Olika stratgerier för att få omsorg att fungera

Efter över 20 år med omsorgspersonal så har jag kommit till en del slutsatser vad man kan införa för regler för personer som ska arbeta inom omsorgen så att brukarna ska få bättre livsvillkor och därmed själva må bättre, kunna leva ett mer normalt liv, själva komma igång att arbeta m.m. i de fall det är möjligt:

1. Totalförbjud personer med förtidspension eller dylikt att jobba inom omsorgen. De borde rimligtvis kunna få tilldelat något annat arbete som passar dem än där sjuka ska hjälpa sjuka/handikappade så de som behöver mest hjälp måste anpassa sig till sina vårdares kroniska krämpor och sjukdomar.

2. Inför obligatorisk grundläggande utbildning om den individuella brukarens behov för både vikarier och fast anställda en god tid innan anställningen. Låt utbildningen bli väldigt individuell och där det är möjligt ska brukaren själv utbilda i så stor utsträckning som möjligt.

3. Ta drogtester på omsorgspersonal då och då, stickprov, både när det gäller alkohol och narkotika utan att de vet om det i förväg.

4. Gör djupintervjuer med de som söker arbete inom omsorgen och kolla upp om de verkligen vill ha ett dylikt arbete eller bara tar det för de inte har något annat att välja på.

5. Satsa på att andra kategorier än lågutbildade kvinnor med massor med olika krämpor söker jobb inom omsorgen. Försök få rotation mellan yrkesgrupperna. Försök få in mer män inom omsorgen som har helt andra livserfarenheter men samtidigt har lyhördhet för brukarnas behov. F.d. företagsledare, snickare, tex.

6. Gör det lättare att avskeda omsorgspersonal som inte passar med de brukare de arbetar hos.

7. Cheferna inom omsorgen måste i mycket högre utsträckning sätta sig in i brukarnas behov än dom tidigare och i nuvarande läge oftast gör.

8. Skapa grupper för funktionshindrade som regelbundet kan träffas och stödja varandra i rollen som brukare och hur man tar itu med olika svåra situationer när det gäller assistans, hemtjänst osv. Brukarna behöver handledning och stöd i att kunna klara av sina assistenter! Dessa grupper bör träffas minst 2 timmar i månaden.

9. Skapa massor med andra arbetstillfällen och arbetsplatser och rehabiliteringsmöjligheter till funktionshindrade och sjuka kvinnor så de inte MÅSTE söka sig till vården och omsorgen när de söker arbete utan kan finna något som de verkligen trivs med!!!

10. Lägg mer tonvikt vid respekt för brukaren och dennas unika behov och behov av att ha sitt hem inrett på speciella sätt eller andra behov så kan brukarna också trivas bättre och vara vänligare mot sin omsorgspersonal!

11. Lägg tonvikten mindre på kontroll över brukaren på ett negativt sätt utan satsa på att stödja brukaren i sina unika intressen och talanger och upptäcka världen och samhället utifrån sina villkor och intressen istället för att fastna i att brukarna bara ska styras i detalj hemma hur de ska äta, ha möblerat osv. Låt mer omsorg ske utanför hemmen och instutitionerna!

7 kommentarer:

  1. ANg Sjuklön till personliga assistentet.
    Det finns säkert pengar i assbolagen att betala med. Det finns bolag som ger "trivselpengar" till brukare. Och SK "bonus" till assistenter. OLAGLIGT. En del bjuder på resor utomlands. Då finns det pengar. Och till miljonlöner till chefer. Assbolagen får ju tillbaka sjuklönerna sedan det prövats i länsrätten.Det måste vara koll på detta det fuskas kanske en de. Det dyker upp assbolag imängder så det är säkert en givande branch.

    SvaraRadera
  2. Du som har personligassistans gnäller mest. Tänk på de stackars pensionärer som inte får någon hjälp. får betala dyra färdtjänstresor.

    SvaraRadera
  3. Du kör med samma typ av argument som en manlig person gjorde gentemot Liza Marklund som yttrade sig i media om kvinnoförtrycket i samhället. ´Du som är så snygg behöver inte klaga på kvinnoförtrycket så som de fula feministerna behöver göra´eller att hon inte borde klaga för att hon tjänade mycket pengar.

    Jag kämpar för ALLA funktionshindrades och äldres rätt. För alla som kan bli funktionshindrade. Det kan även du som skrivit detta inlägg bli. Jag tänker inte sluta påvisa orättvisor och försöka få det bättre för dessa grupper. Det har inget med gnäll att göra! Jag är inte nöjd förrän ALLA funktionshindrade och äldre i världen har ett drägligt liv!!!

    Jag om någon har massor med erfarenheter av att ha hemtjänst. I ca 15 år satt jag nästan helt som en fånge i mitt eget hem. Då var jag bland annat i 20-årsåldern. Så jag vet vilket helvete många äldre har. Under 5 års tid var det inte ens någon som kunde följa med mig så jag kunde handla i närmaste mataffär 1 kilometer hemifrån.

    Jag kämpar för billigare och bättre färdmedel för äldre. Det har jag skrivit om på flera ställen i min blogg. Du som skrivit detta inlägg- kan du nämna 10 olika saker du gjort för att försöka göra dessa förbättringar i samhället? Det borde du väl kunna eftersom du liksom jag tycker det är viktigt att förbättra!!!

    SvaraRadera
  4. Dina 11 budord kostar pengar, som det är ont om får vi höra dagligen. Men DU ka väl införa dett genom ditt assbolag och KRÄVA av dom att dom drog testar din personal, och avskedar de assistenter som du inte är nöjd med.Samt ger dej högutbildade assistenter.Vi hör tyvärr dagligen om indragningar inom vården. Det kommer nog att drabba alla även dej, och mej speciellt när vi blir gamla. Jag tror nog mera på frivillig hjälpverksamhet. Idiellt arbete typ väntjänst eller anhöriga grannar som hjälper varandra. Men det kommer nog att bli svåra tider när alla 40talister blir gamla och vård beroende. Hur ska pengarna räcka till allt. Det vet väl kanske Du?

    SvaraRadera
  5. Det är inte lätt att få kommunens eknomi att gå ihop. Nästan allt Du vill införa kostar pengar. Resor är DYRT. Jag vet inte hur allt skulle bli bättre för ALLA. Att skriva om hur det ska ordnas går väl an men i praktiken är det svårare. Det skulle nog vara så att den som har mycket hjälp får lite mindre så det räcker till fler.

    SvaraRadera
  6. En massa pengar skyfflas mellan staten och kommunerna på olika vis. Många som har omsorg och assistent kan inte dra ned på antalet timmar utan att riskera att dö. Arbetsmiljön kan också bli omöjlig för en del tex. assistenter där det behövs två personer och bara en tillsätts. Det blir enormt mycket dyrare med instutitioner och försämra på olika vis. Bättre att förebygga. Samordnande av transporter blir billigare. Det jag föreslår är ju saker som även är kostnadsbesparande. Mycket som idag är kommunalt finansierat bör bli statligt finansierat. Det är inte lätt alla gånger med Väntjänst och att grannar hjälper varandra tex. med autistiska och personer med speciella sjukdomar där speciell kunskap och erfarenhet krävs. Tex. där respirator ska övervakas dygnet runt. Nog finns det många ekonomiska lösningar. Jag hoppas verkligen 40-talisterna kan ryta ifrån så det blir en bättre äldreomsorg med mer valfrihet för brukarna!!! Pengar finns ju till vägbyggen, spekulationer tex. när George Soros spekulerade bort enorma mängder pengar som hörde till Svenska staten. Omfördelninge är det som gäller!
    Jag behöver nog inte drogtesta nuvarande assistenter. Det verkar mest vara inom kommunerna drogberoende omsorgspersonal arbetar är min erfarenhet. Där har de mindre koll på personalen än inom privata omsorgsalternativ. Det är dyrare i längden att ha outbildade assistenter som måste sluta och bytas ut och där orsakar en massa problem.

    SvaraRadera
  7. Jag känner inget behov av att låta drogtesta den personal jag har nu. Men skulle välkomna ett sådant allmänt test inom alla typer av omsorg. Det är sådana ansvarsfulla uppgifter dessa personer utför så de behöver testas.

    SvaraRadera