lördag 9 maj 2009

Dubbelmoral angående alkoholvarningsskyltarna

De senaste veckorna har man kunnat skåda dylika rosa skyltar runt om i Dalarnas tätorter som varnar för att förse ungdomar under myndighetsåldern med alkoholhaltiga drycker. Det är den här varianten och en till med lite liknande text som placerats ut lite varstans. Denna fotograferade jag nere vid den obemannade bensinmacken i Storhaga.

Jo det kanske är bra med varningar för dylikt. Samtidigt osar det dubbelmoral rejält. Det är ju precis lika skadligt med alkohol för mänskor i alla åldrar inte bara tex. 13-åringar utan även 33-åringar, 44-åringar, 67-åringar och alla andra åldrar. Varför ska staten langa sprit till personer i dessa åldrar tex. via Systembolaget? Varför ge alkoholserveringstillstånd åt pubar och restauranger? Det orsakar en massa fylla och slagsmål, finns flera exempel på det på och utanför restauranger i Säter bara den senaste månaden och det är en liten droppe i havet bara. Alkoholskatten betalar inte sina egna negativa konsekvenser i form av sjukskrivningar, sjukhusvård, anhörigas psykiska och psykiska misshandel, förtidspension, dödsfall, fyllekörningar m.m. Låt alkoholen betala detta. Om vi nu skulle ha någon alkohol över huvud taget. Kanske införande av någon typ av motbok vore bra?

Borde inte dylika rosa skyltar klistras full på väggarna på Systembolaget längs hela fasaden och vid busshållsplatserna som tar upp resenärer som ska åka buss till färjor där man kan köpa billig sprit och annan alkohol eller längs vägar och järnvägar och på flygplatser dit mänskor är på väg utomlands för att köpa hem alkoholaktiga drycker?

De här skyltarna är något initiativ bland annat från polisen. Polisen som är statlig. Systembolaget är också statligt. Och langar sprit till vuxna. Helt ostraffat. Dessutom så skriver massor med läkare ut onödigt med droger till folk i alla åldrar, lugnande mediciner tex. till åldringar för att de ska stå ut med att leva som fångar i sina egna hem och på olika vårdinrättningar. Det drogas hej vilt med psykofarmaka och liknande preparat, narkotika och allt möjligt annat. Dessa droger borde minska och i många fall helt upphöra.

Dubbelmoral, dubbelmoral. Rosa dubbelmoralskyltar.

1 kommentar:

  1. Svårigheten med att sänka alkoholhalten i samhället och minska skadeverkningarna är sannerligen svårt med nuvarande lagstiftning och införsel.
    Däremot har statens Systembolag nu sålts och jag tror inte att det på något vis förbättrar saken.
    mvh
    Fia

    SvaraRadera