söndag 3 maj 2009

Budkavlen för en Kärnvapenfri Värld

Klockan 11.55 gick evenemanget för en Kärnvapenfri Värld av stapeln vid paviljongen på Rådhustorget i Säter. Det ingick i Budkavlen för en Kärnvapenfri Värld där en banderoll skickas runt. Den kom precis från Gagnef och skulle vidare till Ludvika som nästa anhalt.

Senare på dagen efter att evenemanget varit skulle ´Säters Borgmästare´som Fia Wikström uttryckte det ta över ett papper där Säters Kommunstyrelse skulle kunna skriva under att de är för en kärnvapenfri värld.

Det var bra ett 10-tal personer i publiken. Det var strålande solsken och jättefint väder för ett dylikt arrangemang.

Fia Wikström och Göran Johansson turades om som talare och Göran spelade gitarr och sjöng också. Musiken var bra och var bland annat sånger av Björn Afzelius.

Det delades ut färdigtryckta listor som man kunde skriva under på plats eller lägga ut tex. i butiker för ännu fler namnunderskrifter.

Fia hade fokus mer på fakta när det gäller medicinska efterverkningar av kärnvapen och dess hemska strålning. Att nog kärnvapen brukas och läcker mer på planeten Jorden än vad man försöker informera om. Att det troligen utstrålar en massa skadlig gammastrålning långt i efterhand och att det vid tex. kärnkraftsolyckor sprids otroliga mängder radioaktiv strålning lång väg och stora sträckor.

Ca 30 % av befolkningen drabbas av cancer i vissa områden där kärnvapen läckt eller använts.

Göran Johansson betonade att världens ledare brukar säga att man ska försöka minska och dämpa väpnade konflikter och krig men ingen uttalar sig om att man helt ska sluta med krig och dylika konflikter. Ja det är verkligen märkligt att man inte har detta mål. Men världens ledare och de som äger stora materiella resurser och har god ekonomi tjänar på krig och vill väl egentligen ha dem.

Det här med kärnvapen och kärnkraft och dess oerhört förödande strålning borde ju finnas som prioritet i alla politiska agendor. Dess konsekvenser är ju oerhört förödande både individuellt kollektivt och globalt och över stora tidsepoker och för massor med olika arter. Det är helt obegripligt hur mänskan kan tillåta sådant över huvud taget. Mänskoarten är till viss del oerhört kortsiktigt tänkande och självutplånande. Dessa vapen orsakar ju ofattbara mardrömslika lidanden och vi bör göra allt för att totalt få bort dem.

Göran nämnde också att forskaren som kommit fram till hur man utför atomklyvningar, Oppenheim, blev oerhört chockad och betyngd av sina upptäckter och vad de kan leda till.

Och ännu nyare forskning visar ju att allt levande i universum hör ihop och det vi gör andra gör vi oss själva. Vi måste alla vi mänskor och levande varelser lära oss att leva fredligt och i harmoni och synkronicetet med varandra. Alla är vi en enda levande enhet som påverkas varandra medvetandemässigt, känslomässigt, kvantfysikaliskt och där vi byter energi och partiklar med varandra hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar