lördag 18 april 2009

Vad är konst? Kåserier med Irene Reenberg

Klockan 13 den 18:de April, alltså idag, höll Irene Reenberg föredrag/kåserade på temat ´Vad är konst?`i kulturhörnan på Säters Kommunbibliotek. Dock kom jag minst 10 minuter för sent till föredraget och missade början på det. Tyvärr var det en väldigt liten publik, kanske 10-15 personer bara.

Hon berättade att en slags utredning gjorts nyligen angående Sveriges kulturpolitik. Och man har denna gång dragit samma slutsats som förra gången en dylik gjordes år 1974. Alltså att kultur och konst inte bara ska vara något för en slags elit utan för alla mänskor.

Det hoppas jag att det blir mer och mer också, fler billiga och gratis möjligheter både för vuxna och barn att pröva på att skapa med olika tekniker och även få visa konsten i det s.k. offentliga rummet oftare.

På vägen till föreläsningen såg vi massor med klotter som gjorts på väggar och murar m.m. runt om i stan med samma ´tags´. Jag hade önskat att det istället på laglig väg kunnat målats roligare och mer omväxlande konstverk på alla möjliga tråkiga ytor runt om i kommunen, som trista stora hyreshus och fabriks- och sjukhusväggar.

Irene sa också att det ofta är hård konkurrens mellan konstnärer och att de ofta inte delar med sig av tips utan snarare håller inne med gentemot varandra.

Hon visade bilder på en duk på väggen med bland annat konstverk av alla möjliga kända äldre konstnärer. Bland annat av Vincent van Gogh som publiken och hon själv tyckte gav oroligt intryck med sina målningar med en massa streck. Diskuterades också den ångestfulla målningen Skriket av Edvard Munch från Norge. Visades också bla. originella bilder målade av Salvador Dali med en massa surrealistiska scener med massor med figurer som går in i varandra och med rinnande klockor. Den sistnämnda konstnären har varit min favorit bland de klassiska konstnärerna ända sedan jag var barn och har fortfarande inte ändrat denna åsikt.

Hon pratade också om att det är tabu med målningar av nakna kvinnor. Att hon själv målar en hel del sådana motiv men inte fått någon sådan tavla såld men hon verkar inte veta varför.

Hon pratar också en del om de gamla fruktbarhetssymbolerna tex. statyn Venus från Willendorf där kraftiga kvinnor dyrkades som fruktsamma och gudomliga.

Hon visade även en del bilder på gammal konst tex. forntidsmänskor som ristat in olika händelser i berghällar och vävar som var tusen år gamla som skildrade vissa händelser.

Hon pratade med mycket inlevelse och klurig humor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar