torsdag 23 april 2009

Barbiemuseet i ArkhyttanOnsdag den 22 April 2009 for RSMH-Hoppet i Säter på utflykt till Barbiedocksmuseet i Stora Skedvis utpost, byn Arkhyttan. Vi for längs vägar där den här maskinen höll på att gräva bättre och mer definierade diken längs vägen mot Kyrkbyhållet till.

De andra har redan anlänt och jag var med en eftersläntrare som åkte för sent och dessutom åkte vilse.

Barbiemuseet är inhyst i en väldigt väluppvärmd barack på gården där Annelie som äger museet bor. Hon hade verkligen ett överdåd av dockor att visa upp. Inte bara vanliga Barbiedockor utan även Barbies diverse kompisar och andra dockor, en del var fantastiskt fina och naturtrogna modell större med porslinsansikten som hon gjort själv.

Det finns verkligen massor med olika Barbiedockor av allehanda slag. Både de mer vanliga men även samlardockor tex. som ser ut som olika filmstjärnor och kändisar som ofta bara tillverkas i 999 exemplar. Det fanns Elvis under militärtiden, Marilyn Monroe, Michael Jackson och fler kändisar. Folkdräkts- och olika nationalitetsdockor var nästan mina favoriter, fanns fler indiandockor och en Sydafrikansk prinsess och de med karnivalkläder typ Aztekstil och prinsessor och brudar hade överdådig klädsel. Fanns även flera dockor med strikta 60-talsdräkter och hippiekläder och mycket mycket mer.

Hon visade böcker och tidningar som enbart handlar om Barbie. Verkar som det finns hur mycket som helst att lära i detta ämne.

Barbie fyller för övrigt 50 år i år. 1959 tillverkades nämnligen första omgången Barbiedockor, som är sällsynta och har ett mycket stort samlarvärde.

Annelie har blivit allt mer känd för sitt museum och har fått vara med i TV och tidningar bland annat flera gånger på senare tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar