söndag 18 mars 2012

Möte om Fair Trade på café Peace and Love i Borlänge

Torsdag den 15:de Mars Anno 2012 på kvällen var det möte på Café Peace and Love i centrala Borlänge. Det var gratis inträde och temat var Fair Trade och att Borlänge kommun kanske kommer att bli en Fair Trade City efter att kommunstyrelsens ordförande Janne-som var närvarande på mötet skrivit en motion om detta.


ötet avslutades med att personer som var intresserade att bilda en styrgrupp angående detta fick anmäla sig. Jag tror att Rikard Rudolfsson som även är aktiv i Vänsterpartiet hade hand om detta.

Det visades film på väggen och Fair Trades förbundsordförande i Sverige, Johan Thidell, samt en projektledare-Linda Alrud- pratade mest. Och det var helt klart Linda som pratade mest.

Som avtackningspresenter fick de varsinn T-shirt.

Mötet var ett samarbete med många olika aktörer bland annat ABF och Vuxenskolan som även hade representanter på plats.

Vi fick tips om att man kan ladda in en app till sin smartphone med Fair Trade där man kan söka efter fikaställen och butiker som saluför Fairtradeprodukter-som nu är över 1300 i Sverige och över 10 000 på hela Jorden. Där kan man få information om hur och var varorna producerats och de olika leden.

Vi fick veta att de olika distrubitionsleden har pålagor men de som producerar varorna alltid får bättre villkor och betalt än för det mesta annars.

De berättade om vilka enorma skillnader arbetarna hade på vinodlingar i Sydafrika som exempel. De som jobbade på vanliga odlingar bodde erbarmligt med sina familjer i svinstior som inte ens skulle ha godkänts för svinhållning i Sverige enligt gällande Jordbruksverksregler. De som jobbade på Fair Trade gårdar där intill hade det väldigt mycket bättre med bland annat ordentliga bra bostäder.

På slutet var det lite grupparbeten där vi skulle diskutera om och redovisa vad vi kan göra för Fair Trade både som privatpersoner och inom olika organisationer.

De tipsade också om att man kan låna deras banandräkter och gå ut på stan och göra reklam för Fair Trade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar