onsdag 28 juli 2010

Kan man använda de nedlagda gruvorna till någonting?

I några år har jag funderat på till och från om man kunde använda gamla nedlagda gruvhål och gruvgångar till någonting. Ta vara på gammalt arbete och resurser vi redan har på plats så att säga.

Inreda vissa delar av gruvorna till svalke-anläggningar? Dit värmekänsliga gamla mänskor tex. inom hemtjänst, ålderdomshem, servicehus och även andra kunde komma och bo när det var som varmast? Kanske man kunde inreda delar av gruvorna hemtrevligt och skapa en bra luft och miljö där och kanske schakta ut på något vis så man kunde ha fönster delvis från sidorna? Kanske man inte behöver nå så djupt för att finna svalka? Bara i en vanlig gammaldags jordkällare och i en vanlig villakällarvåning kan man heta sommardagar finna en svalkande lättnad.

Kanske även använda delar av gruvor för lagring av kylvaror på ett billigare sätt än ovan jord? Speciellt sommartid kanske man skulle spara mycket elenergi? Inreda exotiska annorlunda hotell och vandrarhem? Odla champinjoner och annan svamp? Kanske även andra mikroorganismer och djur? Ha daggmaskodlingar där nere? Men det måste ju undersökas noga isåfall.

Finns ju gott om gamla gruvor i både Säters och Borlänge kommuner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar