tisdag 13 juli 2010

Byvandring i Mora By kring nya dagis-hållet

Ikväll var det byvandring inom Gustafsdagarnas arrangemang återigen. Förra året var det en byvandring i Mora By bland de gamla röda husen åt Enbacka-hållet. I år kom turen till det mer nybyggda området åt det nybyggda dagisets håll.

Det var inte lika många deltagare som vid tidigare byvandringar jag varit med på men mycket folk ändå. Det började vid Lundgrenshuset där olika guider berättade om att det funnits ett artilleri eller något annat militärt i byn tidigare. Och att det började byggas fler bostäder och bli mer liv och rörelse i byn i slutet av 1800-talet då man byggde en järnväg och en järnvägsstation i byn. Det var dock många olika förslag var järnvägen skulle dras innan den blev verklighet.

Så småningom drog man sig mot Skyttevägen mot något som tidigare varit Göteborgsfabriken som numera ägs av något företag i Torsång som använder det som förråd och uppställningsplats. Den som ägde Göteborgsfabriken hade även en Listfabrik i Göteborg som kallades Gustafs Listfabrik. Vid Göteborgsfabriken tog man emot järnmalm som forslades från Silvbergs gruva med en 6 km lång linbana som kostade massor att göra och som var noggrant tillverkad och som bara användes 1 år. I skogen mer mot idrottsplatsen till kunde man beskåda det gamla fundamentet av en sådan där linbanepelare eller vad de nu hette.

Blev sedan en paus vid idrottsplatsen då ösregnet och åskan ökade på något rejält.

Sedan fortsatt transport mot Bohmans plats som ligger i hörnet mellan Magnilbovägen och vägen som går mot Hovgården. Där låg en avrättningsplats som användes till 1855. Dock var det inte Bohman som avrättades sist där utan han dog där 1845 efter att man missat med yxan en gång före och de sista tre som avrättades där dog tio år senare. Mänskor som bodde på helt andra håll avrättades där också tex. i Grangärde.

Bohman som avrättades mördade sin mamma i fyllan och villan. Han var född och uppväxt i Solvarbo och var född med ett annat namn. Asp, tror jag. men han fick överta uppgiften som soldat och fick överta namnet på den föregående soldaten så som brukligt var.

Stupstocken stod kvar många år efter att de sista avrättningarna gjordes. Lite längre bort mot Hovgården till låg en ännu äldre avrättningsplats. Troligen den som användes på Gustav Vasas tid.

Avrättningar var ett stort folknöje på sin tid och många mänskor från grannbyarna kom dit och såg på. En del klättrade upp i träden för att få bättre utsikt men ramlade ur träden som äpplen när de såg själva avrättningen för de svimmade eller blev chockade och orkade ej hålla sig kvar i träden.

På flera ställen runt om i skogarna däromkring grävdes mänskor ned i s.k. ovigd jord. Även Katarina Ramberg som var mor till Bohman för hon hade varit alkoholist och kriminell.

Där i närheten fanns också två festplatser in på 1940-talet. Dels mot Storhaga-hållet där fundamentet ska finnas kvar efter en dansbana som hette Ljunghedens festplats. Mitt emot bodde zigenare många år och hade tält, tivolin och uppträdde med zigenarorkester där. Rosa Taikon ska visst ha uppträtt med att spela trummor en hel del där. Familjen Taikon och flera andra zigenarfamiljer ska ha bott där och plockat och ätit mycket svamp i omgivande skogar. Familjen Taikon hade mycket bra kontakt med ortsbefolkningen.

Mellan idrottsplatsen och f.d. Göteborgsfabriken fanns en skyttepaviljong och övningsskjutbana. I skyttepaviljongen ordnades kryckeståt, bröllop, svensexor och mycket annat.

Det finns en grussamfällighetsförening som ordnat så att grus har brutits och alltjämt bryts i Mora By. Nu har man kommit ned till det djup i nivån så lång man får bryta. Tidigare var det en ås, Oråsen, men enligt gällande naturskyddsregler ska denna ås växa igen med träd igen men då som en dal.

Mycket av det här berättades vid återkomsten inomhus i Lundgrenshuset på grund av det kraftiga regn- och åskvädret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar