lördag 31 juli 2010

De som handlägger asylärenden borde ta mer ansvar för mänskors välbefinnande!

Idag fick jag information från en person om att den funktionshindrade man från Irak som bodde i Hedemora fram till för ca 2 år sedan och det var mycket skriverier om bland annat i tidningarna skulle ha dött strax efter återkomsten till Irak.

Han skulle ha blivit utvisad och fick inte med sig vare sig rullstol, kateter osv.

Det är fruktansvärt. Går inte att beskriva i ord.

Vilket ansvar har egentligen handläggare på Migrationsverket i såna här situationer?

Om jag förstått det rätt så är ofta handläggarnas information om hur det är för vissa grupper och individer i deras hemländer ofta väldigt undermålig. Man kontaktar bara det landets myndigheter som säger att det inte är några problem. Det är ju helt vansinnigt och vanskligt! Varför ska man lita på regimernas tjänstemän och politiker för? Det är ju lika absurt som att fråga SS-män och folk i den nazistiska regeringen i Tyskland som var under andra världskriget om hur judarna hade det i de s.k. arbetslägren - utan att åka dit och kolla läget själv eller ha kontakt med mänskorättsorganisationer för judar, homosexuella och Romer som exempel - och sedan tro på det.

Många homosexuella och många folkgrupper i olika länder far väldigt illa.

Handläggarna borde ha obligatorisk wallraff-erfarenhet för att få handlägga asylfrågor. Tex. för att få legitimation för att handlägga asylfrågor för homosexuella måste handläggaren bo tex. 1-2 månader i det landet och wallraffa som homosexuell. Ha färgade linser om det behövs, klä sig så hon eller han inte sticker ut i sammanhanget, öppet kyssa ( eller iallafall låtsas det så pass trovärdigt för att bli ´misstänkliggjord`) och gå hand i hand med någon av samma kön, delta på homosexuella sammankomster m.m. Eller om det gäller legitimation att utreda asylärenden för en viss folkgrupp leva bland dem tex. i flyktingläger och i krig en tid i wallraff-situation.


Varje enskilt flykting-fall där asylsökande skickas tillbaks borde följas upp och varje handläggare borde få stå för sina följder om de tillbakaskickade flyktingarna far väldigt illa. Tex. om någon tillbakaskickad asylsökande dör till direkt följd av tillbakaskickandet borde handläggaren kunna utvisas ur Sverige för resten av livet själv- förutom andra straff. Även om denne är svensk medborgare och alltid levt i Sverige. Om den asylsökande skulle hamna i fängelse för sina politiska åsikter eller sexualitets skull skulle man kunna införa lika långt fängelsestraff för handläggaren, helst i det land dit den asylsökande fängslats.


Och jag kommer inte att tro på något samhälle där man tex. ställer flyktingar, funktionshindrade, äldre, barn osv. mot varandra ekonomiskt! Finns plats för alla och ekonomi för alla för många i dessa grupper kan om de får rätt stöd själva bidra med försörjningen i samhället tex. med skattepengar. Nya lösningar ,nytt tänkande , individuella lösningar och medmänsklighet löser mycket!

Men ett är då säkert: Rejäla förändringar av lagarna måste införas som stärker människorätten både i Sverige och alla andra länder på denna planet!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar