torsdag 5 november 2009

F.d. TV-meterologen Pär Holmgrens föreläsning

Ikväll var jag på en intressant föreläsning med f.d. TV-meterologen Pär Holmgren som talade om klimat och mat i Församlingshemmet i Torsång. Det var ganska många i publiken - mest äldre. Han pratade mycket om sina egna kommande barnbarn och de närvarandes redan existerande barnbarn och om hur världen ser ut gällande klimat, befolkning m.m. om några årtionden.

Han fick någon slags livskris och depression för ett antal år sedan när han jobbade som TV-meterolog och började inse att Jordens klimat höll på att barka alldeles galet. Han slutade jobba som meterolog och började åka ut och hålla föredrag om mat och klimat som han gjorde idag och andra områden om klimatet.

Föreläsningen anordnades av Lantbrukarnas Riksförbund och Vuxenskolan. Hans bok om ämnet som han skrivit med 2 andra personer salufördes där.
Vuxenskolan har tagit fram en studiehandledning efter hans bok som man fick med sig gratis hem.

Första halvlek av föreläsningen pratade han mycket om det negativa. Att det blir mer översvämningar, torka och risk för svält framöver. Att det förmodligen kommer att bli en massa klimatflyktingar framöver och de stora omställningarna när vi mänskor måste sluta och trappa ned på oljeanvändningen.

Efter en kort paus så pratade han om mer positiva saker såsom teknikutveckling, att Sverige kommer att klara sig extra bra vid växthuseffekten och få extra stora skördar. Och att om man satte upp stora solfångare Saharaöknen så skulle det tillgodese mänskocivilisationens energibehov. Första gången jag hörde talas om detta var på Marit Ragnarssons blogg förresten.

Han berättade att mänskligheten nu består av över 6,7 miljarder. Det var fler än jag trodde.

Skrämmande när han berättade vilka kopiösa mängder mat i Sverige som slängs och inte äts upp. Totalt sett är det nog ca 50 % av livsmedelsproduktionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar