måndag 16 november 2009

Avslutningsfest med Kvinnornas Skrivbyrå

I lördags på dagen deltog jag i en 4 timmar lång fest i Nybo Bygdegård i Gustafs. Det var avslutning på ett skrivar- och dokumentationsprojekt om kvinnors arbetsliv och sysselsättning som pågått sedan nyår. Projektledare var Helena Kåks och Yvonne Gröning som även kommit på idén till detta projekt. De har startat upp många skrivargrupper runt om i Dalarna med början i Avesta som sedan skötts av deltagarna tillsammans och med lokala cirkelledare.

Det var nog 50-60 personer som deltog. Vi fick mat i form av bland annat potatisgratäng, fika, fick se på magdansuppvisning, lyssna på dramatisk läsning av vissa deltagares skrivalster bland annat av en skådespelerska som hette Ulrika som även stod för magdansen.

Det var också lotteri, föredrag och bildvisning om kvinnohistoria av professor Anna Götlind. Hon berättade om 3 olika kvinnor från början av 1800-talet fram till nutid som hade anknytning till Stortorget i Stockholm och till varandra. När man hörde om detta förstår man vad mycket fler rättigheter kvinnor har idag jämfört med förr min fick mycket kvar att förändra. Tänk vad man krånglade till det med könsroller förr i tiden!

Festen började med en kvinnlig person som sjöng om livet efter klimakteriet och blev ackompanjerad av en gubbe som jag tror spelade bas.

Kvinnor i åldern 13-90 år har deltagit. Den yngsta som var 13, Jessica Persson från Söderbärke spelade gitarr och sjöng väldigt bra, med bättre röst än vad många etablerade artister har.

De flesta deltagarna var nog kring 60-70 år. Av de närvarande på festen var jag nog näst yngst efter Jessica med 44 år. Så tyvärr var det ett stort åldersglapp där emellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar