måndag 9 november 2009

Antinazistisk manifestation i Falun

Idag var jag och lyssnade på den antinazistiska manifestationen på Stora Torget i Falun. Det är årsdagen av Kristallnatten, som väl inträffade för många årtionden - samt 20 årsdagen då Berlinmuren föll så vitt jag förstått. Konserten avslutades med en del sånger och prat och det sistnämnda med Falu Fredskör. De sjöng bra och hade skrivit om en del gamla sånger så den passade mer antinazism och antirasism. Bland annat sjöng de om när muren föll och inga nya murar skulle byggas upp tex. i Israel gentemot Palestinerna. Och en vårvälkomnande sång har man gjort om så den handlade om att välkomna nya invandrare.

Det var nog ett par hundra personer eller kanske mer där, är lite osäkert eftersom många kom och gick och jag mest var en bit utanför det egentliga publikområdet. Det såg ut att gå lugnt till. Men nog traskade det runt en hel del yngre killar som såg lite nazistaktiga ut med bruna jackor och rakade huvuden. Nära oss muddrade polisen två killar i en bil som körde in i området, lyste dem i ögonen och förde över dom i en polisbil och körde iväg med dem. Efter det körde någon polis iväg bilen som killarna kom i.

Det var lite korta tal av en avhoppad nazist som hade en hög och bestämd röst. Han berättade om att han ägnat sig åt sin egen inre personliga utveckling och på det viset tagit avstånd till nazismen. Han ägnade sig mycket åt att försöka rädda gorillorna i världen och presenterade någon artist som sjöng en sång som var tillägnad gorillorna i Kolmårdens djurpark. Plus flera andra låtar som samma artist/er uppträdde med.

Den som nog uppträdde längst var rapparen Kung Henry med ett par till killar på scenen.

Någon tjej verkade fungera som speaker.

I början sjöng och uppträdde Claes Yngström.

Det var många poliser där både med pikébussar och vanliga polisbilar plus 3 polishundar. Var också enstaka ordningsvakter där.

Träffade och pratade några ord med arrangören Daniel Riazat från Ung Vänster i Falun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar