lördag 8 oktober 2011

Konst i Kvadrat i Borlängetrakten och Vassbo

Lördag 8 och söndag 9 Oktober infaller det årliga Konst i Kvadrat. Det är en konstspaningsrunda inom Borlänges och Faluns kommuner med 66 utställare på 27 platser. Idag gjorde jag en runda och kollade runt på några av ställena.

Jag började med Adjutantvillan i Rommehedslägret där det var en mindre utställning av Mats Aronsson och Kristin Rydberg. Mest lite annorlunda hästar gjutna i betong med mönster som av olika slags knäckebröd tex. Leksandsbröd och Falu Rågrut. De har dock sagt upp sitt hyreskontrakt i huset för att 5 av byggnaderna inom Rommehedslägret är till salu.

Sedan for jag till Margareta Sellergren som jag tror är en ny utställare inom denna konstspaningsrunda. Hon hade jättefina porträttmålningar på kvinnor och katter med mera, mycket utomhus. Hon bodde mycket vackert intill Dalälvens strand. Foto finns här därifrån.
Sedan for jag till Grinds Lada i Tomnäs utanför Ornäs, på väg mot Kyna. Det var servering med jättegoda nylagade tunnbröd som jag smakade där som de gräddade i en platt ugn i väggen. Det spelades folkmusik med svensk och arabisk stil, bland annat med en av medlemmarna i folkmusikgruppen Caleido. Musiken var jättebra. Tre konstnärer ställde ut i ladan. Sonja Blomström, Lena Hansson och Mats Olsson. Den sistnämnda målade jättefina tavlor. Det fanns också roliga och jättebra karikatyrliknande skulpturer bland annat i trä med dikter till. Vet inte riktigt vem som gjort dem.

Var sedan en snabbvända till Vassbo. Där var det utställare i både magasinet, Vandrarhemmet och Gammelgården. Jag var bara in i Vandrarhemmet. Där ställdes enormt fina foton ut bland annat på canvas av Eva Jäger. På skrotbilar som nästan växt fast i naturen och mycket andra jättefina och bra motiv. Även tavlor av Karin Hoppe Storck och Marie Turesson. Någon av de som målade målade lite barnaktiga motiv med mycket färger som flöt in i varandra. Nog med olja.Sedan var vi till Galleri Storsten där det var stenskulpturer med marschaller och skarpfärgsmålade skyltdockstorson uppställda i skogen längs vägen. Det var 8 konstnärer representerade där.  Anneli Andersson, Annette Brosset, Sofia Carlsson, Eva-Liisa Eriksson Kukkonen, Nettan Eriksson, Ingrid Löfström,Claus Moltke-Hoff och Sara Thiele Jobs. Claus hade gjort stora rostiga skulpturblommor. En kvinnlig konstnär- minns inte vilken- hade målat färggranna lite naiva fantasyaktiga motiv mest på kvinnor som jag gillade mest.

Var sedan till Slotts Barbro i Fjäkelmyra. Jag blev förvånad när stora affischer med bilder från modevisningar satt uppe på ytterväggarna till dalastugorna där hon bor och där det är extremt vackert. Men det visade sig att ett franskt modeföretag, Roche, hade tillverkat kläder från hennes målningsmotiv och hade haft med på en modevisning. Hon hade många tidningar uppslagna på ett stort bord i ett av sina hus med artiklar om detta och exemplar av klänningarna på väggen. De var väldigt fina. Hon saluför bland annat många stora kort med ordspråk och talesätt och t-shirts med motiv från sina kurbitsar. Verkligen superfina motiv med gamla dalmålningar och kurbitsar. Foto på fasaden på ett av husen är här.Var även till Atelje och Galleri I Tvättstugan i samma byggnad som Katthemmet i Kvarnsveden. Där inne fanns det mycket fint att se. Mest jättefina ansiktsmasker- flera i gammaldags fransk och troligen Venetiansk stil men även djurstilar m.m. i papir maché av Birgitta Nickolausson som även håller kurser i att tillverka masker. Ulf Jansson ställde ut målningar också. Fika serverades. Man kunde också köpa fallfruktsäpplen av fin kvalité för 10 kronor plastkassen, en blandning av Åkerö och vinterfrukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar