söndag 15 maj 2011

Vår- eller Rommeyran 14 Maj 2011

Idag har det varit den årliga Rommeyran i södra delen av Borlänge i just områden Romme. Det var ganska mycket folk där och tittade men inte lika mycket – iallfall då jag var där – som förra året. Dessutom var det behagligare lagomväder i år jämfört med den nästanolidliga hettan förra året.

Dock började försäljarna plocka ihop sina grejer och sticka därifrån ungefär ett par timmar före avslutet klockan 17 precis som förra året. Det kanske inte är så bra om det är personer som inte har tid att komma dit förrän strax innan avslutet dyker upp då.

Det serverades extra mycket fika och godsaker inne på Tuna-Kiosken och det fanns ett par stånd med försäljning av billiga plantor-både blommor och kryddor och ett annat med Mumin-grejer utanför denna kiosk.

I närheten av Dalviks Kvarn sålde Stora Lunåns Gårdsmejeri sina goda kvalitetsostar och hade smakprovning. Dalviks Kvarn hade också öppet och lite grejer ute på gården som salufördes  som insektsdödare av olika slag. Dock var det ingen rea eller några andra för dagen specialiteter inne i själva butiken.

Nära Dalviks Kvarn var det kaninutställning med keldjursbedömning. Jag vet dock inte riktigt hur denna bedömning gick till. De flesta av kaninerna var rasrena och hade stamtavlor och satt i burar där. Alla såg välskötta och fina ut. Flera sömniga Franska Wädurar, ett antal dvärgwädurar och andra vanliga raser. Men det fanns också några ganska ovanliga raser där såsom Belgisk Harkanin, vit Rex, Holländska kaniner med ovanliga teckningar och Rhinsk (eller Rhensk?) scheck som är fläckig. En pytteliten iakktagande varelse med jätteögon – en slags varelse jag aldrig sett i verkligen förr – deltog också.  En Dvärghare. Jag tror jag läst att det är en annan art än kanin men jag är ej säker.

Det var ank- och hönsutställning i en maskinhall. Verkligen jättefina raser både urgamla och nya. En av de Engelska Stidshönstupparna gol oavbrutet och hackade och pickade på sina grannar genom gallret. Det var också gratis utdelning av gamla utgångna nummer av en tidning som en fjäderfäförening givit ut. Jag valde ett nummer som handlade om blå påfågel.

Där nära Dalviks Kvarn var det traktorpullingtävling också. Det stod stora svarta moln av avgaser rätt upp i himlen får traktorerna. Mellan varje tävlande åkte de med två maskiner och plattade till grusvägen där de drog tyngderna så det skulle bli platt för nästa tävlande. En hembyggd märklig traktor reste sig bakåt och slog av framaxeln när den damp ned med en duns igen.

På en plan i närheten var det  en minimarknad med loppis, korvgrillning och försäljning av skor och möjligen någonting till.

Sahlins Struts hade en egen välbesökt marknad inte långt därifrån med loppis, visning av strutsarna , en betongplatta där barn fick trampa runt på minitraktorer m.m. Sahlins Struts börjar likna en nöjespark mer och mer.

Ingenting på denna marknad verkade dock handla om Iran trots att en del personer trott det för i reklamskyltarna för Rommeyran har man använt Rommes vattentorn som Y som liknar ett I mer så man kunde misstolka det till Rommeiran, eller om det ny var Vårian i Romme man skrivit det minns jag inte riktigt.

1 kommentar: