onsdag 11 maj 2011

Miljögifterna ett större hot mot männen än feminismen - och andra tankar kring Ove Raskopps förslag på en internationell mansdag

Ove Raskopp som är Sverigedemokratisk medlem i kommunfullmäktige i Falun har lämnat in en motion om en lokal och nationell mansdag till Falu kommun. Han menar att unga killar tex. numera inte har några förebilder av bra män som tex. idrottare om Sixten Jernberg som fanns förr och att man bör ha en dag då man uppskattar män och deras gärningar i dagens samhälle. Och så klagar han på att skolorna idag är mest för små söta flickor som sitter och skriver med pyttesmå bokstäver och att killarna inte får rasa av sig tillräckligt.

Med vissa modifikationer kan han ha en poäng i detta. Men jag tycker att det borde handla mer om att värdesätta och släppa vissa sidor hos mänskors fria tex. inom skola barn- och äldreomsorg som idag är förtryckta både hos flickor och pojkar, kvinnor och män. Ofta värderas det intellektuella där man sitter still och är petig mer än att få röra sig fritt och skapa något större praktiskt tex. snickra. Att idrotta efter strikta regler kanske inte är så fritt och frigörande alla gånger och de här förebilderna kan ju ha negativa sidor också ingen är ju perfekt.

Det borde vara friare för både flickor och pojkar tex. inom skola och barnomsorg att få röra sig mer och mer fritt och få bygga och konstruera saker även på eget initiativ och inte bara på strikta lektioner. Att praktiska sysslor och egenskaper värdesattes mer. Att man kanske hjälptes åt att städa klassrummen under lek och kunde klä ut sig och leka rollekar samtidigt. Att man fick röra på sig mer under teoretiska lektioner. Att det inte var sådan utseendepress på tjejer. Att ´fogsvans-fobin´och andra fobier inte var så uttalade inom barnomsorg, skola, äldre- och handikappomsorg. Att man bara inte ska skyffla över traditionella manliga sysslor till utomstående, till män för det mesta, utan att man kan sköta sådana sysslor själv i högre utsträckning och låta äldre och handikappade inom omsorgen ha mer s.k. traditionella manliga intressen vare sig de är kvinnor eller män och praktisera dem inom omsorgen tex. snickra, svetsa, reparera bilar.

När det nu finns en internationell kvinnodag kanske det vore rättvist med en internationell mansdag också? Men vad skulle den handla om och vad skulle den gå ut på? Borde den inte isåfall ha ett tema på att man som man kan vara bra på många olika sätt och att det är lika okey att vara homosexuell, transvestit, ha traditionellt sett kvinnliga intressen osv. och att man kan tillföra sin omgivning positiva saker på många olika sätt?

Borde man inte även fira internationella mansdagen med att jämlikheten delvis börjar bli större och bättre eller i alla fall sträva efter det? Att det är positivt att färre män tjänstgör inom med militära, att fler tar hand om sina barn mer tid osv?

Jag förstår inte riktigt resonemanget Ove Raskopp har om att män mest svartmålas. Män som kollektiv är ju priviligerade på många sätt och behöver kritik och släppa ifrån sig makt till kvinnor på många olika sätt.

Det största hotet mot männen är inte feministiska värderingar, för de skapar mer jämlikhet och gör att männen kan få utveckla fler sidor av sig själva. Det absolut största hotet mot männen idag är miljögifterna tex. plaster och östrogen som cirkulerar överallt i vår fysiska närmiljö och som gör att männen blir mindre och mindre fertila. Om ett antal generationer kanske det inte finns några mänskomän över huvud taget och hanarna inom många djurarter också är ett minne blott och enda möjligheten att föröka sig är genom kloning och liknande. 25 % av alla mörthannar i Sverige har tex. hitintills bytt kön till honor. Borde inte denna aspekt tas upp isåfall på den internationella mansdagen?

Vad är det för vits med förebilder och idoler egentligen? Hur bra förebilder har unga tjejer idag när det gäller vuxna kvinnor? Är det något att sträva efter att bli en kopia av någon som är äldre än sig själv av samma kön? Är inte det bra nog med vuxna som lyssnar och förstår och hjälper den unga att finna sig själv och utveckla sina positiva sidor och acceptera de svaga sidorna hos sig själv?

Men nog behövs det fler män inom barnomsorg, skola och äldre- och handikappomsorg som fungerar bra och släpper de personer de har omsorg om fria. Det finns för mycket kontrollsamhälle inom dessa typer av verksamheter.

 Män kan vara förebilder hur de undviker baktaleri, utfrysning och mobbning som kvinnor ofta sysslar med på arbetsplatser och i andra sammanhang. Men det finns ju undantag åt båda hållen också. Att vissa manliga individer kan vara baktalande skvallertyper och kvinnor som är mer rakryggade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar