söndag 1 maj 2011

Vänsterpartiet i Säters 1 Maj firande 2011


Idag har 1 Maj firats igen i Säter. Socialdemokraterna startade sitt demonstrationståg på en skolgård vid 10-tiden. Vilken skolgård vet jag inte för jag väntade in det på Rådhustorget med de övriga i Vänsterpartiet. Jag gick inte med i tåget utan fotograferade och filmade. Jag har inte under de senaste ca 10 åren sett så många Vänsterpartister delta i detta tåg. Dels har vi blivit fler aktiva medlemmar men det har även dykt upp flera personer från andra lokala Vänsterpartiföreningar som deltog.

Det var soligt så det blev tydliga bilder och filmer. Men hu så råkallt det blåste! Under firandet som sedan blev på Rådhustorget med Vänsterpartiet från klockan 13 så snöade det till och med en hel del. Innan jag kom dit så hade det visst haglat där också.

Jag tyckte att många akvititeter utomhus avklarades väldigt snabbt. Troligen för att de flesta frös. Det spelades och marscherades med blåklädd blåsorkester först och så gick majoriteten av deltagarna, Socialdemokraterna i mitten och Vänsterpartisterna sist som vanligt. Men ett par fanbärare från Socialdemokraterna gick allra först, före musikanterna. Så sossarna gick i två olika segment kan man säga. En och annan hund gick med i tåget också.

Det spelades och sjöngs nog vara 2 sånger varav den ena var Internationalen utanför Folkets Hus där Socialdemokraterna gick in och lyssnade på talare. Ingen stannade där utifrån speciellt länge men det var mycket folk där. Men få åskådare på stan, som vanligt.

Från klockan 13 firade Vänsterpartiet sitt 1 Maj på Rådhustorget. Fia Wikström presenterade de olika talarna snabbt och effektivt och höll i år inget eget tal. Hon delade även ut presenter till talarna, något slags chokladgodis och kanske något annat.

Första talaren var Lena Pacca Högberg från Vänsterpartiet i Ludvika/Omställning Ludvika och som även är Fair Trade ambassadör. Hon hade ett ganska långt tal med information om att vi måste förändra våra sätt att leva för att spara på resurserna i samhället och leva mer i harmoni med naturens ändliga resurser. Hon berättade lite om Omställning Ludvika som har många grupper igång och har en studiecirkel där de träffas en gång i månaden och varannan gång har de öppna möten för allmänheten. Nästa gång får man delta i en exkursion och föreläsning och förevisning av kontinuitetsskogsbruk av Folke Jakobssons i hans skogsmark utanför Gonäs 22 Maj men man måste då anmäla sig innan.

Sedan kom jag inte riktigt ihåg turordningen med talare. Men det kan hända att det var Göran Johansson/Fusse som inledde med att spela och sjunga och det gjorde han då och då i programmet men inte lika länge och ofta som annars för han blev stelfrusen av kylan. En sång av Björn Afzelius blev det och Internationalen som allsång som dock blev lite knagglig för Fia föreslog det helt spontant och han var inte beredd på detta.

Göran höll också ett ganska långt anförande ganska långt i slutet på programmet. Han gjorde det i egenskap av nytillsatt vice ordförande i Säterbostäders styrelse. Han berättade om dilemmat med att bygga för framtiden. Att man ofta officiellt talar om att bygga förskolor och äldreboenden men glömmer bort att bygga för övriga kategorier, de i yrkesverksam ålder. Att det är så oerhört dyrt att bygga nytt och att den nuvarande regeringen motverkar allmännyttan så mycket de kan fast den behövs mer än någonsin med den rörliga arbetsmarknad vi nu har. Då blir det samtidigt oerhört svårt att flytta och byta bostad om man då sitter fast med bostäder som man inte kan sälja i första taget. Han menade att det är en ekvation som inte går ihop och det håller jag med om.

Sten-Olof Eklund pratade om hur viktigt samarbetet är mellan olika grupper och föreningar. Tex. att Rädda Barnen kommer med en massa rapporter om barnfattigdom och att många barn blir vräkta. Viktigt att tex. Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen också samarbetar.

En ny talare var Cecilia Ronsten som är nytillsatt ordförande för Ung Vänster i Dalarna. Om jag förstått saken rätt – men jag är ej helt säker – är hon dotter till Säters nuvarande Socialdemokratiska kommunalråd Abbe Ronsten som också var med i publiken. Hon pratade engagerat och intensivt utan att staka sig – med mycket energi om hur hon vill kämpa mot orättvisorna i dagens samhälle. Bland annat orättvisorna mot kvinnor tex. med låga kvinnolöner och ungdomars utsatta situation. Hon la stor vikt vid unga kvinnors situationer i dagens samhälle – att de ofta mår dåligt psykiskt och har omänskliga utseendekrav på sig.

Vänsterpartiet delade ut gratis exemplar av tidningen Flamman, hade två grillar och bjöd på både köttbaserade korvar och vegetariska med Quorn, cider, kaffe, te, saft, diverse bakverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar