måndag 30 maj 2011

Styrelsemöte med Vänsterpartiet i Säter 30 Maj 2011

Måndagen den 30 Maj hade vi ett 40 minuter kort, väldigt informellt månadsmöte med Vänsterpartiet i Säter på Pizzeria Athena. Vi var bara 3 stycken från styrelsen som var närvarande.

Det  blev en hel del prat om bostads- och lokalsituationen i Säter. Man har nyligen gjort en översikt av de lokaler och lägenheter som Säters kommun äger.

Det blir en mer och mer akut situation när det gäller dagisplatser och platser för särskilt boende för äldre i själva centralorten Säter. Man har insett att man inte har råd att bygga både ett nytt dagis och ett nytt särskilt boende för äldre. Fågelsången som är beläget i den gula byggnaden vid Servicehuset är skruttigt och kan inte tjänstgöra som särskilt boende så länge till. Blir för dyrt att bygga om så tex. badrummen blir större. Dessutom blir det hälften så mycket boendeplatser efter en ombyggnation som skulle kosta en hel del. Det är bättre att bygga ett helt nytt äldreboende för särskilt boende. Det finns många olika förslag på platser för detta. Längs Sjukhusvägen i närheten av där en leksaksfabrik tidigare låg, Prästgärdet mfl. ställen. Men man får visst inte bygglov på remsan med gräs m.m. där kolonilotterna ligger mellan Siggebo och Ljustern. Socialdemokraterna vill helst ha det på Prästgärdet för det tex. är på gångavstånd till centrum. Men de som bor på Särskilt boende brukar knappt gå ut, är väldigt dåliga och är för det mesta beroende av att ha med sig personal för att ta med sig ut. Men kan de då inte följa med dem tex. i rullstol ofta om de vill och orkar och gå just till centrum om det skulle byggas där? Nuvarande Fågelsången kanske skulle kunna inrymma dagis. Lokalerna är mer lämpliga för detta och det finns en stor gård på baksidan av byggnaden som är lämpad för utelek med en damm och även en backe som man tex. kunde åka pulka och skidor i. Isåfall kunde man frigöra 16 lägenheter på Åsen till boende som nu inhyser förskoleverksamhet. Men allt det här är bara idéer i det här läget och många förslag är i omlopp.

Det verkar vara helt uteslutet att det ska bli någon typ av Trygghetsboende i Gustafs som Centerpartiet tidigare har arbetat för. Främst i redan befintliga hyreshus som ägs av Säterbostäder – det sista budet därifrån ska ha varit i Storhaga för det ligger nära ICA som även har Apoteks- och Postservice. Nu planerar man för nybyggnation av Seniorboende i Storhaga bakom ICA-där man nyligen köpt en fastighet. Eller på Källberget i Mora By nära vattentornet.

Säters kommun har nyligen köpt en fastighet med stor beteshagmark där det finns en fastighet och hästhage nu bakom ICA i Storhaga. Man köpte det till överpris på 2.8 miljoner kronor för att säljarna ska kunna förvärva en ny fastighet. Dessutom kommer troligen inte kommunen att förlora något på köpet ändå för man ska stycka av fastigheten så småningom och sälja byggnaderna och stycka upp hagmarken och kanske bygga hyreshus på den. Säljarna arrenderar fastigheten tills vidare.

Det är brist på alla slags bostäder i Säters kommun nu. Tex. för ungdomar som vill ha små billiga hyresrätter. Det behöver verkligen byggas nya hyresrätter men det är dyrt. Det har utlysts en tävlings, i vems regi minns jag inte riktigt vad som sades med förslag på tekniker där man kan bygga nytt till en kostnad för högst 15 000 kronor kvadratmetern och det har hitintills kommit in 3 förslag som uppfyller detta kriterium.

Speciellt i Gustafs är det nu stor brist på bostäder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar