onsdag 4 maj 2011

Förslag på att dagis ska hämta och lämna barnen istället för föräldrarna om så önskas

Borde inte kommunala dagis både i Sverige, Borlänge och resten av landet kunna erbjuda hämtning och lämning av dagisbarnen med bil eller minibuss och där personalen kör eller är med som passagerare? Skulle inte det spara en massa på bilkörning, miljön, slitage av vägar, tid, stress med mera? Hoppas det inte kör ihop sig med andra lagar som försvårar det hela.

Varför har detta inte kommit upp på förslag? Borde inte det minska ned stressen hos både föräldrar, barn och även dagispersonal? Om föräldrar som ska hämta barnen tex. på kvällen för punktering, fastnar i en bilkö, bussar kört fast osv. så får ju personalen inte gå hem i tid. Föräldrar som tex. är funktionshindrade och beroende av färdtjänst för att kunna hämta och lämna sina barn på dagis får spara pengar, liksom de skattemedel som går till färdtjänsten till viss del. Dagispersonalen kunde också kunna följa med barnen och handla till familjerna som använder dagisverksamheten och ta med på samma runda efter flexibla önskemål. Man behövde inte ha dessa skjutsar fast spikade hela tiden utan kunde göra en beställning ett dygn eller mer innan. Och barnen skulle även få möjlighet att lämnas till föräldrarnas arbetsplatser om de inte ligger alltför många mil bort.

Men det kan ju förstås orsaka stress också om dagishämtningarna inte dyker upp innan föräldern måste åka till jobbet eller att föräldern ej är på plats där barnet ska lämnas därför behövs även back up och nödlösningar för sådana lägen. Men det behövs det ju åt det andra hållet också. Men tidigare fungerade ju detta för barnen som gick på Solvarbo Friskola i Säters kommun som också hade förskoleverksamhet och en egen minibuss för skjutsarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar