lördag 21 maj 2011

Jörgen Dicanders föredrag om Islingby på Wasabryggeriet 4 Maj 2011

På kvällen den 4:de Maj 2011, en onsdag, höll Jörgen Dicander, präst från Grängshammar – föredrag för ett mer än fullsatt Wasabryggeriet i centrala Borlänge. Temat var hans uppväxt i Islingby. Föredraget arrangerades av ABF i Borlänge och Lokalhistoriska Sällskapet. Det var mest äldre personer i publiken. Jag var en av dem som inte fick plats i själva lokalen utan fick sitta i hallen med öppen dörr och fönster in till konsertlokalen. Vi fick sitta på mer bekväma stolar där ute än vad som fanns där inne så det gick ingen nöd på oss. Fast det var fullsatt även där ute.

Han kan verkligen underhålla, är varierad och rolig och väldigt lättsam med mycket allvar och klokhet mitt i. En person som verkligen passar för att framträda på det här sättet. Han varvade sitt föredrag med korta fiolspel, mest kompositioner av en fiolspelare från Islingby som jag inte mindes namnet på men som numera är död.

Jörgen och hans bröder verkade på många vis ha en spännande och bra uppväxt. Men han fick en del sjukdomar ibland som nästan höll på att kosta honom både livet och den psykiska hälsan. När han var 2 år gammal fick han ligga på epidemisjukhuset i Borlänge för han blivit sjuk och fick inte träffa sina föräldrar på 2 månader och när han kom hem igen kände han inte igen sina föräldrar och om jag minns rätt pratade han först inte när han kom hem. Han kunde då inte lita på en enda mänska. Det var ju ett grymt förfaringssätt som måste ha gett känslomässiga skador hos många.
 
I början berättade han om betydelsen av bynamnet Islingby. Ursprungligen hette det Uslingsby för att byn låg avsides och ensligt. Usling betydde enslig från början. Och det fanns många lantbruk där förr och ligger ju nära älven.

Som barn vistades jag inte så ofta i själva Islingby men passerade det ofta på väg hem till mormor och morfar i Hönsarvet. En backig by nära SSAB och som såg mycket skitig ut av alla utsläpp där och så har jag hört lite historier berättas om sådana som bott där förr i tiden av mormor och morfar. Men nu fick jag veta lite mera,

Den kooperativt ägda Konsumbutiken verkade ha en stor betydelse under hans uppväxt. Var trevliga hjälpsamma ägare som lånade ut pengar ur kassan till de som ville bygga hus i Islingby och fattiga fick handla på kredit och det var allmänt vänlig stämning där. Jag fick inte klarhet i om Konsum låg i den vitgråa träfasadsbyggnad som ligger högt upp längs Islingbyvägen nära SSAB och alldeles jämte Islingby gamla nedlagda skola som bla. inhyst Tunabygdens Geologiska Förening och Stora Tuna Folkdansgille de senaste årtiondena. För det har i alla fall funnits en del livsmedelsbutiker i just den byggnaden genom åren.

Han hade många killkompisar och de idrottade och busade mycket,. De lekte vid älvbrinken ofta. Ofta var det farliga lekar där de knöt fast sig i träd med rep och gungade ut över älven eller hoppade på trästockar som flöt i älven. Det måste ha varit under flottningens tidevarv med trästockar som flottades. De lekte indiankrig m.m. och slogs med vedträn. Ofta slogs de mot pojkar från Domnarvet. Jörgen gjorde stora framsteg inom många olika idrottsgrenar.

Han berättade också om en del akrobatkonster som min mammas kusin Ingvar Eriksson gjorde. Han bodde i Islingby och jobbade som akrobat bland annat på turné runt i USA.

Han berättade också att boken Brukstrappan som handlade om en familj som flyttade från Grängshammars skogsområden till Domnarvets Bruk för ca 11 år sedan handlade om hans äldre släktingar. Det framkom inte i boken som jag läste för några månader sedan och har rescenserat på denna blogg.
Men det som han sa som var mest gripande var att vi som var där på föredraget på sätt och vis har ett 400-årsperspektiv. För Jörgen berättade att när han var ung träffade han på en gammal farbror som var runt 100 år gammal som bodde i Islingby när han stod och högg ved. Farbrorn var född 1849. Jörgen blev nyfiken på om han träffar några mänskor som var födda på 1700-talet och hur de var. Farbrorn svarade att han träffat massor med mänskor som var födda på 1700-talet och sa att de såg ut som mänskorna då i nutid men hade de slet och hade det mycket svårare och var fattigare. Med 400-perspektiv menade Jörgen att han hade träffat en person som träffat många som levde på 1700-talet och nu träffade vi Jörgen som träffat den farbrorn och pratat med honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar