tisdag 31 maj 2011

Om den jämlika Yngre Stenåldern i föredrag av Kerstin Alfredsson på Vänsterhörnet i Borlänge

Måndagen den 16 Maj var det åter dags för en cafékväll på Vänsterhörnet i Borlänge. Med kort varsel annonserades detta ut och det stod inte med i det ursprungliga vårterminsprogrammet. Dessutom var det en annan arrangör än det brukar vara, Henrik Wolgast. Dock var det fullsatt med publik som vanligt.

Föreläsare var Kerstin Alfredsson som är Marxist och skulle föreläsa om kvinnohatets historia och dess ursprung. Hon berättade mycket knapphändigt om sig själv. Och egentligen också mycket knapphändigt om kvinnohatet i sig och hur det ser ut och har sett ut genom åren. Dock berättade hon att hon höll på att skriva en bok.

Det betyder inte att hon var en dålig föreläsare utan tvärt om. Hon pratade mycket rakt och engagerat om mänsklighetens generella historia ända tills 2 miljoner år bak i tiden då de första mänskoliknande individerna kom till. Hon använde blädderblock och tavla och hade förberett sig och strukturerat upp det hela mycket bra i förväg.

Hon berättade speciellt positivt om hur jämlik den yngre stenåldern var då tiden kallades ´Gamla Europa`enligt historiker. Runt om i centraleuropa mest så har man återfunnit flera städer där mänskorna bodde i likadana hus där de hade ut- och ingången i taket. De åt samma saker  och ägde lika mycket. Hon fick det att framstå som mycket harmoniskt och jämlikt. På sätt och vis kan hon ha haft rätt i detta. Samtidigt så är ju alla mänskor olika och ett alltför stereotypt samhälle kan också vara förtryckande för många eller alla individer på något sätt. Och man kan ju inte veta exakt hur mänskorna för så lång tid tillbaka  upplevde sina liv. Dock skulle de ha levt i storfamiljer och hjälpts åt på många sätt.

Dock hade man en högt utvecklad kultur hantverksmässigt, med mycket vackra keramikföremål bland annat och kvinnorna var jämlika männen och verkade äga lika mycket.

Det som skapade ojämlikhet verkade vara något slags nomadiserat folkslag som drev boskapshjordar i Ukraina-trakten. De rövade och levde i små kärnfamiljer där männen ägde allt för det mesta och kvinnorna var mer utsatta.

Hon gav också en del intressanta litteraturtips om mänsklighetens tidigaste historia.

Efter föredraget följde intressanta diskussioner.

måndag 30 maj 2011

Styrelsemöte med Vänsterpartiet i Säter 30 Maj 2011

Måndagen den 30 Maj hade vi ett 40 minuter kort, väldigt informellt månadsmöte med Vänsterpartiet i Säter på Pizzeria Athena. Vi var bara 3 stycken från styrelsen som var närvarande.

Det  blev en hel del prat om bostads- och lokalsituationen i Säter. Man har nyligen gjort en översikt av de lokaler och lägenheter som Säters kommun äger.

Det blir en mer och mer akut situation när det gäller dagisplatser och platser för särskilt boende för äldre i själva centralorten Säter. Man har insett att man inte har råd att bygga både ett nytt dagis och ett nytt särskilt boende för äldre. Fågelsången som är beläget i den gula byggnaden vid Servicehuset är skruttigt och kan inte tjänstgöra som särskilt boende så länge till. Blir för dyrt att bygga om så tex. badrummen blir större. Dessutom blir det hälften så mycket boendeplatser efter en ombyggnation som skulle kosta en hel del. Det är bättre att bygga ett helt nytt äldreboende för särskilt boende. Det finns många olika förslag på platser för detta. Längs Sjukhusvägen i närheten av där en leksaksfabrik tidigare låg, Prästgärdet mfl. ställen. Men man får visst inte bygglov på remsan med gräs m.m. där kolonilotterna ligger mellan Siggebo och Ljustern. Socialdemokraterna vill helst ha det på Prästgärdet för det tex. är på gångavstånd till centrum. Men de som bor på Särskilt boende brukar knappt gå ut, är väldigt dåliga och är för det mesta beroende av att ha med sig personal för att ta med sig ut. Men kan de då inte följa med dem tex. i rullstol ofta om de vill och orkar och gå just till centrum om det skulle byggas där? Nuvarande Fågelsången kanske skulle kunna inrymma dagis. Lokalerna är mer lämpliga för detta och det finns en stor gård på baksidan av byggnaden som är lämpad för utelek med en damm och även en backe som man tex. kunde åka pulka och skidor i. Isåfall kunde man frigöra 16 lägenheter på Åsen till boende som nu inhyser förskoleverksamhet. Men allt det här är bara idéer i det här läget och många förslag är i omlopp.

Det verkar vara helt uteslutet att det ska bli någon typ av Trygghetsboende i Gustafs som Centerpartiet tidigare har arbetat för. Främst i redan befintliga hyreshus som ägs av Säterbostäder – det sista budet därifrån ska ha varit i Storhaga för det ligger nära ICA som även har Apoteks- och Postservice. Nu planerar man för nybyggnation av Seniorboende i Storhaga bakom ICA-där man nyligen köpt en fastighet. Eller på Källberget i Mora By nära vattentornet.

Säters kommun har nyligen köpt en fastighet med stor beteshagmark där det finns en fastighet och hästhage nu bakom ICA i Storhaga. Man köpte det till överpris på 2.8 miljoner kronor för att säljarna ska kunna förvärva en ny fastighet. Dessutom kommer troligen inte kommunen att förlora något på köpet ändå för man ska stycka av fastigheten så småningom och sälja byggnaderna och stycka upp hagmarken och kanske bygga hyreshus på den. Säljarna arrenderar fastigheten tills vidare.

Det är brist på alla slags bostäder i Säters kommun nu. Tex. för ungdomar som vill ha små billiga hyresrätter. Det behöver verkligen byggas nya hyresrätter men det är dyrt. Det har utlysts en tävlings, i vems regi minns jag inte riktigt vad som sades med förslag på tekniker där man kan bygga nytt till en kostnad för högst 15 000 kronor kvadratmetern och det har hitintills kommit in 3 förslag som uppfyller detta kriterium.

Speciellt i Gustafs är det nu stor brist på bostäder.

tisdag 24 maj 2011

Världssensation: En genomförd grillfest på ett särskilt boende i Säters kommun!!!

Jag har nyligen fått veta att en grillfest genomförts för första gången i världshistorien på Fågelsången som är ett särskilt boende i Säter. Med initiativ av en anställd. Festen blev lyckad. Även anhöriga till de boende fick vara med.

Fågelsången har funnits ganska länge, i några årtionden om jag förstått saken rätt. Aldrig tidigare har någon dylik medmänsklig händelse inträffat där förut. Det låter ju mycket bra och jag hoppas verkligen att de upprepar detta inte alltför sällan och tar initiativ till många andra medmänskliga och positiva arrangemang. Äldre och sjuka är ju också mänskor och behöver något roligt och medmänskligt och gemenskapsmässigt att vara med på. Det borde vara särskilda boendens främsta uppgift förutom de grundläggande basala behoven för varje individ.

lördag 21 maj 2011

Jörgen Dicanders föredrag om Islingby på Wasabryggeriet 4 Maj 2011

På kvällen den 4:de Maj 2011, en onsdag, höll Jörgen Dicander, präst från Grängshammar – föredrag för ett mer än fullsatt Wasabryggeriet i centrala Borlänge. Temat var hans uppväxt i Islingby. Föredraget arrangerades av ABF i Borlänge och Lokalhistoriska Sällskapet. Det var mest äldre personer i publiken. Jag var en av dem som inte fick plats i själva lokalen utan fick sitta i hallen med öppen dörr och fönster in till konsertlokalen. Vi fick sitta på mer bekväma stolar där ute än vad som fanns där inne så det gick ingen nöd på oss. Fast det var fullsatt även där ute.

Han kan verkligen underhålla, är varierad och rolig och väldigt lättsam med mycket allvar och klokhet mitt i. En person som verkligen passar för att framträda på det här sättet. Han varvade sitt föredrag med korta fiolspel, mest kompositioner av en fiolspelare från Islingby som jag inte mindes namnet på men som numera är död.

Jörgen och hans bröder verkade på många vis ha en spännande och bra uppväxt. Men han fick en del sjukdomar ibland som nästan höll på att kosta honom både livet och den psykiska hälsan. När han var 2 år gammal fick han ligga på epidemisjukhuset i Borlänge för han blivit sjuk och fick inte träffa sina föräldrar på 2 månader och när han kom hem igen kände han inte igen sina föräldrar och om jag minns rätt pratade han först inte när han kom hem. Han kunde då inte lita på en enda mänska. Det var ju ett grymt förfaringssätt som måste ha gett känslomässiga skador hos många.
 
I början berättade han om betydelsen av bynamnet Islingby. Ursprungligen hette det Uslingsby för att byn låg avsides och ensligt. Usling betydde enslig från början. Och det fanns många lantbruk där förr och ligger ju nära älven.

Som barn vistades jag inte så ofta i själva Islingby men passerade det ofta på väg hem till mormor och morfar i Hönsarvet. En backig by nära SSAB och som såg mycket skitig ut av alla utsläpp där och så har jag hört lite historier berättas om sådana som bott där förr i tiden av mormor och morfar. Men nu fick jag veta lite mera,

Den kooperativt ägda Konsumbutiken verkade ha en stor betydelse under hans uppväxt. Var trevliga hjälpsamma ägare som lånade ut pengar ur kassan till de som ville bygga hus i Islingby och fattiga fick handla på kredit och det var allmänt vänlig stämning där. Jag fick inte klarhet i om Konsum låg i den vitgråa träfasadsbyggnad som ligger högt upp längs Islingbyvägen nära SSAB och alldeles jämte Islingby gamla nedlagda skola som bla. inhyst Tunabygdens Geologiska Förening och Stora Tuna Folkdansgille de senaste årtiondena. För det har i alla fall funnits en del livsmedelsbutiker i just den byggnaden genom åren.

Han hade många killkompisar och de idrottade och busade mycket,. De lekte vid älvbrinken ofta. Ofta var det farliga lekar där de knöt fast sig i träd med rep och gungade ut över älven eller hoppade på trästockar som flöt i älven. Det måste ha varit under flottningens tidevarv med trästockar som flottades. De lekte indiankrig m.m. och slogs med vedträn. Ofta slogs de mot pojkar från Domnarvet. Jörgen gjorde stora framsteg inom många olika idrottsgrenar.

Han berättade också om en del akrobatkonster som min mammas kusin Ingvar Eriksson gjorde. Han bodde i Islingby och jobbade som akrobat bland annat på turné runt i USA.

Han berättade också att boken Brukstrappan som handlade om en familj som flyttade från Grängshammars skogsområden till Domnarvets Bruk för ca 11 år sedan handlade om hans äldre släktingar. Det framkom inte i boken som jag läste för några månader sedan och har rescenserat på denna blogg.
Men det som han sa som var mest gripande var att vi som var där på föredraget på sätt och vis har ett 400-årsperspektiv. För Jörgen berättade att när han var ung träffade han på en gammal farbror som var runt 100 år gammal som bodde i Islingby när han stod och högg ved. Farbrorn var född 1849. Jörgen blev nyfiken på om han träffar några mänskor som var födda på 1700-talet och hur de var. Farbrorn svarade att han träffat massor med mänskor som var födda på 1700-talet och sa att de såg ut som mänskorna då i nutid men hade de slet och hade det mycket svårare och var fattigare. Med 400-perspektiv menade Jörgen att han hade träffat en person som träffat många som levde på 1700-talet och nu träffade vi Jörgen som träffat den farbrorn och pratat med honom.

torsdag 19 maj 2011

Start av studiecirkeln Klimatsmarta Hushåll i Säter

Ikväll, onsdagen den 18:de Maj hade vi en trevlig start av studiecirkeln Klimatsmarta hushåll i ABF:s lokal i Säter. Cirkelledare är Fia Wikström. Den här studiecirkeln ingår i Omställning Sverige som har en egen community på internet och även finns på många andra orter i Sverige. I Dalarna tex. i Ludvika och Falun. Ludvika är nog mest aktivt. Eller om det kallas Omställning Västerbergslagen?

Fia har ordnat lån av 5 st. elmätare från Borlänge Bibliotek som något projekt skänkt till det biblioteket. Vi fick långa hem dem för att läsa av och kolla upp hur olika apparater drar el.



26 Maj är vi bjudna till Borlänge Bibliotek för att delta i ett möte och få någon slags redovisning av eller presentation av om något klimatsmart omställningsprojekt med 25 hushåll i Borlänges och Faluns kommuner.

Ordet var fritt på det här mötet med spontana och omväxlande diskussioner bland oss ca 0 deltagare.

I början fick vi presentera oss vilka vi var, vilka frågor vi tyckte var viktiga och ville arbeta med. Maten, odlingen och transporterna verkade stå högt i kurs generellt sett.

Fia har gjort upp ett schema där man får olika slags uppdrag mellan kurstillfällena. Först skulle vi räkna antalet lampor vi har hemma och mäta elförbrukningen. Dock är det svårt eller omöjligt att mäta elförbrukningen hos spisar – om man nu inte råkar ha 1-fas till densamma vilket nog är ovanligt numera. Det tyckte jag var trist för spisen tror jag väl drar ganska mycket el och även oregelbundet. Samtidigt är det ju bra att baka och laga mat själv från grunden så mycket som möjligt för att spara på miljön, transporter osv. på andra vis och att få fräschare mat utan tillsatser.

onsdag 18 maj 2011

Inget svar från Dala Elnät angående elförbrukningen under Earth Hour 26 Mars

    Klockan 20.30-21.30 lördagen den 26:te Mars i år var den senaste Earth Hour som manifesterades runt om i världen och just mellan dessa klockslag här i Sverige. Då många  privata mänskor och även företag, kommuner m.m. släckte ned för att spara på elektriciteten. Jag gjorde det och jag tror ungefär hälften eller de flesta av mina grannar som jag kunde se till gjorde det om de nu inte var bortresta eller sov.

   Bara någon eller ett par veckor efter denna manifestation skrev jag till Dala Elnät och frågade om de märkte något i om elförbrukningen minskade denna timme  i deras elnät men jag har ej fått något svar hitintills. Borde inte bolagen som säljer el kunna redovisa detta efter denna Earth Hour varje gång den inträffar? Både i Sverige och utomlands? Eller är det de som säljer el direkt till privatpersonerna som bara kan redovisa detta? Isåfall blir det ju många fler aktörer i alla fall här i Sverige.

   I större industristäder tex. med järnverk med stora smältor som kräver ofantliga mängder el som tex. SSAB i Borlänge och Outokompo eller vad det nu heter i Smedjebacken kanske inte hushållens lilla elransonering märks på den totala elförbrukningen – men kanske det kan märkas i Säters kommun litegrann? Men det viktiga är att många mänskor kan gå samman i en dylik manifestation.

söndag 15 maj 2011

Vår- eller Rommeyran 14 Maj 2011

Idag har det varit den årliga Rommeyran i södra delen av Borlänge i just områden Romme. Det var ganska mycket folk där och tittade men inte lika mycket – iallfall då jag var där – som förra året. Dessutom var det behagligare lagomväder i år jämfört med den nästanolidliga hettan förra året.

Dock började försäljarna plocka ihop sina grejer och sticka därifrån ungefär ett par timmar före avslutet klockan 17 precis som förra året. Det kanske inte är så bra om det är personer som inte har tid att komma dit förrän strax innan avslutet dyker upp då.

Det serverades extra mycket fika och godsaker inne på Tuna-Kiosken och det fanns ett par stånd med försäljning av billiga plantor-både blommor och kryddor och ett annat med Mumin-grejer utanför denna kiosk.

I närheten av Dalviks Kvarn sålde Stora Lunåns Gårdsmejeri sina goda kvalitetsostar och hade smakprovning. Dalviks Kvarn hade också öppet och lite grejer ute på gården som salufördes  som insektsdödare av olika slag. Dock var det ingen rea eller några andra för dagen specialiteter inne i själva butiken.

Nära Dalviks Kvarn var det kaninutställning med keldjursbedömning. Jag vet dock inte riktigt hur denna bedömning gick till. De flesta av kaninerna var rasrena och hade stamtavlor och satt i burar där. Alla såg välskötta och fina ut. Flera sömniga Franska Wädurar, ett antal dvärgwädurar och andra vanliga raser. Men det fanns också några ganska ovanliga raser där såsom Belgisk Harkanin, vit Rex, Holländska kaniner med ovanliga teckningar och Rhinsk (eller Rhensk?) scheck som är fläckig. En pytteliten iakktagande varelse med jätteögon – en slags varelse jag aldrig sett i verkligen förr – deltog också.  En Dvärghare. Jag tror jag läst att det är en annan art än kanin men jag är ej säker.

Det var ank- och hönsutställning i en maskinhall. Verkligen jättefina raser både urgamla och nya. En av de Engelska Stidshönstupparna gol oavbrutet och hackade och pickade på sina grannar genom gallret. Det var också gratis utdelning av gamla utgångna nummer av en tidning som en fjäderfäförening givit ut. Jag valde ett nummer som handlade om blå påfågel.

Där nära Dalviks Kvarn var det traktorpullingtävling också. Det stod stora svarta moln av avgaser rätt upp i himlen får traktorerna. Mellan varje tävlande åkte de med två maskiner och plattade till grusvägen där de drog tyngderna så det skulle bli platt för nästa tävlande. En hembyggd märklig traktor reste sig bakåt och slog av framaxeln när den damp ned med en duns igen.

På en plan i närheten var det  en minimarknad med loppis, korvgrillning och försäljning av skor och möjligen någonting till.

Sahlins Struts hade en egen välbesökt marknad inte långt därifrån med loppis, visning av strutsarna , en betongplatta där barn fick trampa runt på minitraktorer m.m. Sahlins Struts börjar likna en nöjespark mer och mer.

Ingenting på denna marknad verkade dock handla om Iran trots att en del personer trott det för i reklamskyltarna för Rommeyran har man använt Rommes vattentorn som Y som liknar ett I mer så man kunde misstolka det till Rommeiran, eller om det ny var Vårian i Romme man skrivit det minns jag inte riktigt.

torsdag 12 maj 2011

Foton på byggnader i centrala Säter 1 Maj 2011

Nedre deklen av Fabriksgatan.Gamla Yxfabriken till vänster där numera Biografmuseet är inhyst.
Näst överst: Hus på Kristinegatan intill Rådhustorget. Näst näst överst:Västra Långgatan. I den röda byggnaden finns Lidéns möbler. Näst näst näst överst:Västra Långgatan. Den gula byggnaden är Säters Stadshotell. Nederst: Hyreshus på Gustaf Adolfsvägen jämte Smedjebacksvägen.


onsdag 11 maj 2011

Miljögifterna ett större hot mot männen än feminismen - och andra tankar kring Ove Raskopps förslag på en internationell mansdag

Ove Raskopp som är Sverigedemokratisk medlem i kommunfullmäktige i Falun har lämnat in en motion om en lokal och nationell mansdag till Falu kommun. Han menar att unga killar tex. numera inte har några förebilder av bra män som tex. idrottare om Sixten Jernberg som fanns förr och att man bör ha en dag då man uppskattar män och deras gärningar i dagens samhälle. Och så klagar han på att skolorna idag är mest för små söta flickor som sitter och skriver med pyttesmå bokstäver och att killarna inte får rasa av sig tillräckligt.

Med vissa modifikationer kan han ha en poäng i detta. Men jag tycker att det borde handla mer om att värdesätta och släppa vissa sidor hos mänskors fria tex. inom skola barn- och äldreomsorg som idag är förtryckta både hos flickor och pojkar, kvinnor och män. Ofta värderas det intellektuella där man sitter still och är petig mer än att få röra sig fritt och skapa något större praktiskt tex. snickra. Att idrotta efter strikta regler kanske inte är så fritt och frigörande alla gånger och de här förebilderna kan ju ha negativa sidor också ingen är ju perfekt.

Det borde vara friare för både flickor och pojkar tex. inom skola och barnomsorg att få röra sig mer och mer fritt och få bygga och konstruera saker även på eget initiativ och inte bara på strikta lektioner. Att praktiska sysslor och egenskaper värdesattes mer. Att man kanske hjälptes åt att städa klassrummen under lek och kunde klä ut sig och leka rollekar samtidigt. Att man fick röra på sig mer under teoretiska lektioner. Att det inte var sådan utseendepress på tjejer. Att ´fogsvans-fobin´och andra fobier inte var så uttalade inom barnomsorg, skola, äldre- och handikappomsorg. Att man bara inte ska skyffla över traditionella manliga sysslor till utomstående, till män för det mesta, utan att man kan sköta sådana sysslor själv i högre utsträckning och låta äldre och handikappade inom omsorgen ha mer s.k. traditionella manliga intressen vare sig de är kvinnor eller män och praktisera dem inom omsorgen tex. snickra, svetsa, reparera bilar.

När det nu finns en internationell kvinnodag kanske det vore rättvist med en internationell mansdag också? Men vad skulle den handla om och vad skulle den gå ut på? Borde den inte isåfall ha ett tema på att man som man kan vara bra på många olika sätt och att det är lika okey att vara homosexuell, transvestit, ha traditionellt sett kvinnliga intressen osv. och att man kan tillföra sin omgivning positiva saker på många olika sätt?

Borde man inte även fira internationella mansdagen med att jämlikheten delvis börjar bli större och bättre eller i alla fall sträva efter det? Att det är positivt att färre män tjänstgör inom med militära, att fler tar hand om sina barn mer tid osv?

Jag förstår inte riktigt resonemanget Ove Raskopp har om att män mest svartmålas. Män som kollektiv är ju priviligerade på många sätt och behöver kritik och släppa ifrån sig makt till kvinnor på många olika sätt.

Det största hotet mot männen är inte feministiska värderingar, för de skapar mer jämlikhet och gör att männen kan få utveckla fler sidor av sig själva. Det absolut största hotet mot männen idag är miljögifterna tex. plaster och östrogen som cirkulerar överallt i vår fysiska närmiljö och som gör att männen blir mindre och mindre fertila. Om ett antal generationer kanske det inte finns några mänskomän över huvud taget och hanarna inom många djurarter också är ett minne blott och enda möjligheten att föröka sig är genom kloning och liknande. 25 % av alla mörthannar i Sverige har tex. hitintills bytt kön till honor. Borde inte denna aspekt tas upp isåfall på den internationella mansdagen?

Vad är det för vits med förebilder och idoler egentligen? Hur bra förebilder har unga tjejer idag när det gäller vuxna kvinnor? Är det något att sträva efter att bli en kopia av någon som är äldre än sig själv av samma kön? Är inte det bra nog med vuxna som lyssnar och förstår och hjälper den unga att finna sig själv och utveckla sina positiva sidor och acceptera de svaga sidorna hos sig själv?

Men nog behövs det fler män inom barnomsorg, skola och äldre- och handikappomsorg som fungerar bra och släpper de personer de har omsorg om fria. Det finns för mycket kontrollsamhälle inom dessa typer av verksamheter.

 Män kan vara förebilder hur de undviker baktaleri, utfrysning och mobbning som kvinnor ofta sysslar med på arbetsplatser och i andra sammanhang. Men det finns ju undantag åt båda hållen också. Att vissa manliga individer kan vara baktalande skvallertyper och kvinnor som är mer rakryggade.

onsdag 4 maj 2011

Förslag på att dagis ska hämta och lämna barnen istället för föräldrarna om så önskas

Borde inte kommunala dagis både i Sverige, Borlänge och resten av landet kunna erbjuda hämtning och lämning av dagisbarnen med bil eller minibuss och där personalen kör eller är med som passagerare? Skulle inte det spara en massa på bilkörning, miljön, slitage av vägar, tid, stress med mera? Hoppas det inte kör ihop sig med andra lagar som försvårar det hela.

Varför har detta inte kommit upp på förslag? Borde inte det minska ned stressen hos både föräldrar, barn och även dagispersonal? Om föräldrar som ska hämta barnen tex. på kvällen för punktering, fastnar i en bilkö, bussar kört fast osv. så får ju personalen inte gå hem i tid. Föräldrar som tex. är funktionshindrade och beroende av färdtjänst för att kunna hämta och lämna sina barn på dagis får spara pengar, liksom de skattemedel som går till färdtjänsten till viss del. Dagispersonalen kunde också kunna följa med barnen och handla till familjerna som använder dagisverksamheten och ta med på samma runda efter flexibla önskemål. Man behövde inte ha dessa skjutsar fast spikade hela tiden utan kunde göra en beställning ett dygn eller mer innan. Och barnen skulle även få möjlighet att lämnas till föräldrarnas arbetsplatser om de inte ligger alltför många mil bort.

Men det kan ju förstås orsaka stress också om dagishämtningarna inte dyker upp innan föräldern måste åka till jobbet eller att föräldern ej är på plats där barnet ska lämnas därför behövs även back up och nödlösningar för sådana lägen. Men det behövs det ju åt det andra hållet också. Men tidigare fungerade ju detta för barnen som gick på Solvarbo Friskola i Säters kommun som också hade förskoleverksamhet och en egen minibuss för skjutsarna.

söndag 1 maj 2011

Vänsterpartiet i Säters 1 Maj firande 2011


Idag har 1 Maj firats igen i Säter. Socialdemokraterna startade sitt demonstrationståg på en skolgård vid 10-tiden. Vilken skolgård vet jag inte för jag väntade in det på Rådhustorget med de övriga i Vänsterpartiet. Jag gick inte med i tåget utan fotograferade och filmade. Jag har inte under de senaste ca 10 åren sett så många Vänsterpartister delta i detta tåg. Dels har vi blivit fler aktiva medlemmar men det har även dykt upp flera personer från andra lokala Vänsterpartiföreningar som deltog.

Det var soligt så det blev tydliga bilder och filmer. Men hu så råkallt det blåste! Under firandet som sedan blev på Rådhustorget med Vänsterpartiet från klockan 13 så snöade det till och med en hel del. Innan jag kom dit så hade det visst haglat där också.

Jag tyckte att många akvititeter utomhus avklarades väldigt snabbt. Troligen för att de flesta frös. Det spelades och marscherades med blåklädd blåsorkester först och så gick majoriteten av deltagarna, Socialdemokraterna i mitten och Vänsterpartisterna sist som vanligt. Men ett par fanbärare från Socialdemokraterna gick allra först, före musikanterna. Så sossarna gick i två olika segment kan man säga. En och annan hund gick med i tåget också.

Det spelades och sjöngs nog vara 2 sånger varav den ena var Internationalen utanför Folkets Hus där Socialdemokraterna gick in och lyssnade på talare. Ingen stannade där utifrån speciellt länge men det var mycket folk där. Men få åskådare på stan, som vanligt.

Från klockan 13 firade Vänsterpartiet sitt 1 Maj på Rådhustorget. Fia Wikström presenterade de olika talarna snabbt och effektivt och höll i år inget eget tal. Hon delade även ut presenter till talarna, något slags chokladgodis och kanske något annat.

Första talaren var Lena Pacca Högberg från Vänsterpartiet i Ludvika/Omställning Ludvika och som även är Fair Trade ambassadör. Hon hade ett ganska långt tal med information om att vi måste förändra våra sätt att leva för att spara på resurserna i samhället och leva mer i harmoni med naturens ändliga resurser. Hon berättade lite om Omställning Ludvika som har många grupper igång och har en studiecirkel där de träffas en gång i månaden och varannan gång har de öppna möten för allmänheten. Nästa gång får man delta i en exkursion och föreläsning och förevisning av kontinuitetsskogsbruk av Folke Jakobssons i hans skogsmark utanför Gonäs 22 Maj men man måste då anmäla sig innan.

Sedan kom jag inte riktigt ihåg turordningen med talare. Men det kan hända att det var Göran Johansson/Fusse som inledde med att spela och sjunga och det gjorde han då och då i programmet men inte lika länge och ofta som annars för han blev stelfrusen av kylan. En sång av Björn Afzelius blev det och Internationalen som allsång som dock blev lite knagglig för Fia föreslog det helt spontant och han var inte beredd på detta.

Göran höll också ett ganska långt anförande ganska långt i slutet på programmet. Han gjorde det i egenskap av nytillsatt vice ordförande i Säterbostäders styrelse. Han berättade om dilemmat med att bygga för framtiden. Att man ofta officiellt talar om att bygga förskolor och äldreboenden men glömmer bort att bygga för övriga kategorier, de i yrkesverksam ålder. Att det är så oerhört dyrt att bygga nytt och att den nuvarande regeringen motverkar allmännyttan så mycket de kan fast den behövs mer än någonsin med den rörliga arbetsmarknad vi nu har. Då blir det samtidigt oerhört svårt att flytta och byta bostad om man då sitter fast med bostäder som man inte kan sälja i första taget. Han menade att det är en ekvation som inte går ihop och det håller jag med om.

Sten-Olof Eklund pratade om hur viktigt samarbetet är mellan olika grupper och föreningar. Tex. att Rädda Barnen kommer med en massa rapporter om barnfattigdom och att många barn blir vräkta. Viktigt att tex. Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen också samarbetar.

En ny talare var Cecilia Ronsten som är nytillsatt ordförande för Ung Vänster i Dalarna. Om jag förstått saken rätt – men jag är ej helt säker – är hon dotter till Säters nuvarande Socialdemokratiska kommunalråd Abbe Ronsten som också var med i publiken. Hon pratade engagerat och intensivt utan att staka sig – med mycket energi om hur hon vill kämpa mot orättvisorna i dagens samhälle. Bland annat orättvisorna mot kvinnor tex. med låga kvinnolöner och ungdomars utsatta situation. Hon la stor vikt vid unga kvinnors situationer i dagens samhälle – att de ofta mår dåligt psykiskt och har omänskliga utseendekrav på sig.

Vänsterpartiet delade ut gratis exemplar av tidningen Flamman, hade två grillar och bjöd på både köttbaserade korvar och vegetariska med Quorn, cider, kaffe, te, saft, diverse bakverk.