tisdag 9 februari 2010

Öppet hus i Moskén

I fredags eftermiddags mellan klockan 16-18 var det Öppet Hus i moskén i Borlänge. En gång om året inträffar detta. Det är i samband med ett slags Religionsdialogprogram Stora Tuna Församling och Jakobs Kapell på Jakobsgårdarna anordnar. De brukar också ha en utställning om olika religioner i Jakobs Kapell.

Det enda arrangemang i detta Religionsdialogprogram som de hade i år som jag kollade in var just Öppet Hus i moskén.

De har haft denna lokal sedan 1998 men den är i skruttigt skick. Den Muslimska förening har försökt köpa byggnaden men den är utdömd och ska rivas. De har lovats att de ska få en helt nybyggd moské. Kanske från kommunen? Jag vet ej riktigt. Eventuellt att den ska byggas på Hagalund, nära Hagakyrkan. Men ingenting är bestämt än på långa vägar.

Det var enbart män från Muslimska Föreningen representerade. De verkade komma från flera olika länder från början och kanske hade helt olika inriktningar inom Islam.

Dom var mycket trevliga och tillmötesgående och berättade mycket intressant om Islam. Bland annat att de flesta profeter som finns i Bibeln tror de också på och står det om i Koranen. Koranen är skriven på ett så sätt så man SKA kunna läsa den på 10 olika sätt.

Gud/Allah har 90 eller om det var 99 olika namn som var broderade med guldglänsande garn eller tråd på ett svart större tyg framme vid böneplatsen.

De finns medlemmar i denna Muslimska förening som broderat en del tavlor m.m. och det här svarta tyget själva jättefint.

De har också ett litet bibliotek med Muslimsk litteratur.

Vi fick sitta inne i moskén och blev bjudna på jättegott fika både drycker tex. te och Mangojuice och jättegoda dadelkakor från Aladdin Livs.

De berättade om ett nytt studieförbund Ibn Rushd som är muslimskt men med en svensk rektor där man ska främja kulturmöten mellan svenskar och muslimer bland annat. Deras huvudkontor i Stockholm öppnade i December förra året. En av medlemmarna i Muslimska föreningen i Borlänge är lärare där.

Tyvärr var vi väldigt få utomstående som tog chansen att komma dit på öppet hus. Jag och 2 personer jag hade med mig, samt 3 personer som arbetar inom Svenska kyrkan.

Vi fick också vara med och se på då de hade sin bönestund. De bad bland annat till Allah Akbar och Jungfru Maria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar