fredag 5 februari 2010

Att äta närodlat och närtillagat

Säters kommun har iallafall beslutat att en del av maten som äts på den nya stora Förskolan i Mora By ska lagas på plats. Bra! Det var ganska rörigt det där de hade debatterat att kostnaderna för detta flyttas mellan olika konton och kommundelar och att det ska bli dyrare och bli billigare kors och tvärs. Har inte satt mig in i alla röriga turer. Kanske av den del ideologiska skäl man beslutade detta trots allt också? Bra i vilket fall som helst!

Det vore självklart att all mat som äts i en verksamhet inom kommunerna tillagades på plats för varje skola, varje äldreboende och de som har hjälp av hemtjänst borde om de önskade det få hemlagad mat. Dessutom skulle man satsa på mat som var odlad inom kommunen framför allt. Vi bor ju i en sådan jordbruksrik kommun! Viktigt att spara på transporter m.m.

Jag hoppas att det här stressade snabbmatssamhället varvar ned betydligt. Att maten odlas och lagas i små enheter. Att fler mänskor odlade själva. Under andra världskriget tror jag om jag förstått det rätt odlade ungefär hälften av tex. de grönsaker som åts i England privat tex. hemma i folks trädgårdar. USA:s president Roosevelts fru var visst mycket i gasen och kampanjerade för detta och föregick med gott exempel i Vita Husets trädgård.

Hur skulle det se ut idag om man hade som mål i samhället om hälften av grönsakerna som åts i Sverige odlades hemma hos folk? Skulle mänskor ha tid och ork till detta? Skulle det bli mer krav på husmäklarna att villaträdgårdarna hade större tomter och att det fanns fler odlingsmöjligheter nära hyreshus? Vi borde tänka på detta redan nu. Av olika orsaker kanske vi inte kan tillförlita oss på att få producerad mat lång bortifrån inom en snar framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar