söndag 14 februari 2010

Föredrag om Torsångs Flottningshistoria

Onsdagen den 10 Februari var det föredrag på Wasabryggeriet i Borlänge i samarbete mellan Lokalhistoriska Sällskapet och ABF. Det var det andra av fyra föredrag som hålls om Borlänges historia under denna vårtermin.

Föredragshållare var Bo Jansson som är ordförande för Torsångs Hembygdsförening. Det var alldeles fullt med publik så jag vet inte ens om alla fick sittplats. Mest var det äldre personer i publiken och många av dem verkade ha någon slags relation till flottning.

De som anordnade föredraget har försökt få igång 2 olika datorer för att visa bilder på väggen utan resultat. Föredragshållaren pratade väldigt långsamt och tyst med långa uppehåll och hade svårt att finna orden. Tidvis var det mycket svårt att höra vad han sa. Först efter föredraget så berättade han att han hade fått talsvårigheter efter en stroke som han fick kring jul. Så det var ju bra gjort ändå. Men man kanske hade kunnat önska att han talat om det innan föredraget.

Föredraget var intressant. Han inledde det med att timmerflottning utövats sedan Gustav Vasas tid. Att man ofta flottade mellan Falun och Borlänge.

Vissa skogsägare i Norge innanför Sälen kunde välja om de ville släppa i vattnet i älven som gick västerut eller mot Västerdalälven och vidare mot Torsång och så småningom - i vissa fall- ut mot Gävlekusten beroende på hur virkespriset såg ut åt endera hållet.

Varje bolag hade sin egen stämpel med symboler för vem som skulle ha timret. Det fanns hundratals olika stämpelsymboler. De höggs in på minst 2 eller 3 ställen på varje timmerstock med en speciell yxa som hade ett visst mönster. Det finns ett bord mellan Brovaktarstugan och Torsångs Café än idag där man kan se olika bolags symboler.

I början av 1900-talet och däromkring brukare 150 personer arbeta som timmerflottare i Torsång varje sommar.

Det har sjunkit ca 5 miljoner ton timmer genom åren som ska ligga i Dalälven kring Borlänge. En del av detta togs upp under 1980-talet men bara en liten del av det. Men timmerstockarna konserveras under vattnet och ska visst inte vara så skruttiga.

Förr kördes det massor med pråmar bland annat på Runn. Ibland fraktades det bland annat gödsel i dem för att senare samma kväll skjutsa massor med folk som skulle tex. ut på någon ö på fest. Vid ett tillfälle var det en nykterhetsfest på en ö i Runn dit man hade fraktat 3000 personer en och samma kväll med pråmar.

Det berättades en del annat kring flottningshistorian också och det här var bara ett litet smakprov av föredraget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar