onsdag 9 september 2009

Positiva och negativa nyheter i Säter denna höst

Det märks på allvar att det börjar bli höst och det börjar hända en massa saker i Säters kommun som haft uppehåll under sommaren. Jag försöker kolla upp vad som kommer att hända. Vad som är positivt och vad som är negativt.

Positiva nyheter:

Det har startats något slags företag som heter Bondenära som säljer och distribuerar ekologisk bla. närodlad mat. Företaget finns i Enbacka.

21-27 September ska det bli någon slags Folkhälsovecka i Säters kommun med ett digert program som finns i senaste numret av Säterbladet. Bland annat rabatter att börja med olika slags motionsformer och träningsformer och gratis pröva på motion. Att kommunens verksamhet ska servera ekologisk mat och föredrag om barn och missbruk och mycket mera. Ett bra arrangemang! Hoppas det kan leda till något positivt och utvecklas till ännu mer möjligheter att leva hälsosamt i Säters kommun.

Kan kanske vara positivt med de 20 nya lägenheterna som planeras att byggas vid Säters golfbana så kanske fler invånare flyttar hit. Säters kommun får visst 40 000 i bidrag per nyinflyttad Säterbo som kommer från andra kommuner. Det är det driftiga bolaget Dagon som planerar att bygga dessa bostäder.

Verkar som den här byggnationen kan leda till att strandområdet där intill kan bli mer tillgängligt för allmänheten då en gång- och cykelväg planeras att byggas närmare Ljusterns strand och att det ska byggas brygga och fixas bättre badstrand vid den redan befintliga badplatsen. Som det är nu riskerar badande och promenerande där intill få golfbollar rätt i skallen för det här någon slags övningsbana för golfbanan där som ska flyttas upp längre upp i skogen vid idrottsplatsen.

Bra också att kommunen får 8,2 ytterligare miljoner från regeringen i bidrag. Som kanske gör att det inte behöver sparas lika extremt mycket som det befarades innan. Men verkar som det satt långt inne med att dela ut extra miljoner till kommunerna från regeringen. Iallafall har jag fått det intrycket att de förhalat det länge. Samtidigt som de lägger ut mer och mer ansvar på kommunerna.


Negativa nyheter:

Verkar inte vara någon ännu som tar itu med diskrimineringen av funktionshindrade och speciellt när det gäller kostnader för persontransporter och hur psykiskt funktionshindrade. Tigandet och passiviteten fortsätter alltjämt.

Janssons Cafés lokal vid Rådhustorget har visst slagit igen för gott och lokalen ska vara urplockad vad jag hört. Verkligen trist. Det var ett bra , lite annorlunda och litet och mysigt café/pub med många arrangemang.

Finns mycket mer att skriva om angående hösten i Säters kommun men får återkomma....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar