tisdag 15 september 2009

Göran Greiders presentation av sin nya bok om Dan Andersson

Ikväll var jag på Vänsterhörnans Bokcafé i Borlänge på Vattugatan för första gången på länge. En gång i månaden har dom speciella arrangemang då dom bjuder in tex. någon föreläsare. Alla andra måndagar har de visst öppet mellan klockan 14-18 då allmänheten kan komma dit och sitta och diskutera allt möjligt. Det sistnämnda har jag inte deltagit i men tänker försöka åka på något sådant också nu när det ser ut som jag har måndagarna fria från andra bundna aktiviteter denna hösttermin.

Det var ganska mycket folk där inne. I princip fullsatt.

Göran Greider presenterade sin nya bok om Dan Andersson. Han har fått Dan Andersson-priset för ett tag sedan och kände sig sedan inspirerad att skriva en bok om honom trots att det finns så många biografier om denna skald. Men han skrev en annorlunda bok om honom. Visade fram nya sidor av honom. Han har letat fram nya fakta och dimensioner om honom bland annat från ca 300 brev som han skrivit till en tjej som han hade något slags konstigt förhållande med under 3 års tid, där de nödgades träffas i hemlighet och där han inte var så snäll åt henne alla gånger.


Göran började boken med att berätta om hur Dan Andersson levde sitt liv i Stockholm . Att han ofta var där och festade och rumlade runt och umgicks med en massa konstnärer och författare. Annars brukar det mest skrivas om honom som han levde ensligt i Skattlösbergstraktens skogar.

I själva verket var han väldigt ofta på resande fot runt i Sverige och besökte vänner och bekanta och var väldigt mycket i geografisk rörelser och han skrev sina bästa dikter om naturen på sin födelseort på krogar i Stockholm. För det var när han fick distans till sina hemtrakters ödsliga skogar som han längtade tillbaks till dem.

Han fick en ganska bra och ibland riktigt bra inkomst som skribent på olika tidningar i slutet av sitt liv och var inte alls så fattig som det påstods.

Han var intresserad av indisk religion och filosofi och fascinerad av narkotika och skrev om haschrus och beställde 8 kilo opium av en bekant som skulle åka till Asien. Dessutom söp han ordentligt under perioder i sitt liv.

Han hade mycket politiska åsikter fast han egentligen inte var så partipolitisk av sig. Men han var med och bildade något slags vänsterinriktat parti på ett möte i Borlänge under sitt liv.

Både diverse grupper med olika politiska inriktningar och frikyrkliga grupper har trott att han hört till deras falanger i efterhand och sett honom som sin skald.

Göran Greider diskuterade visst sin bok om Dan Andersson i Stockholm med Björn Ulvaeus som var med och sjöng hans sånger på 1960-talet. Det var en offentlig diskussion som skett nyligen och över 700 kom dit som åhörare.

Göran berättade en del om skogsfinnarna och hur de invandrade till olika delar av Sverige, deras annorlunda tro m.m. Jag har ju själv läst en del böcker i området för några år sedan och besökt det största Finnskogsmuseet som finns utanför Svabensverk för några år sedan. Jag tog upp det till diskussion.

Det var verkligen ett givande författarbesök. Göran Greider är verkligen en väldigt bra, mångfacetterande och naturlig talare. Det blev också en hel del diskussioner efter själva hans framträdande.

Efteråt blev det gratis fika.

1 kommentar: