tisdag 27 september 2011

Den erbarmligt dåliga Borlängepolitiken analyserades på Vänsterpartimöte

På kvällen måndagen den 26:te September var det vanligt möte på Vänsterhörnet med Vänsterpartiet i Borlänge. Jag kom nästan en halvtimme för sent men tyckte ändå det var mycket intressant och väldigt mycket att smälta.

Leif Lindström ledde mötet. Han är verkligen klarsynt och skärpt och kan se på den katastrofala anti-demokratin inom Borlänges lokalpolitik på ett tydligt och tragikomiskt sätt.

Gång på gång under kvällens gång togs det upp att politik saknas inom kommunalpolitiken. Tjänstemännen har alldeles för stor makt och presenterar olika skrifter som inte speglar stora delar av verkligheten och är så flata så de blir totalt urvattnade och säger absolut ingenting. Bland annat tog de upp en ny skrift från Borlänge kommun som handlade om någon slags beskrivning av den sociala situationen och verksamheten inom kommunen. Det var bara en massa adjektiv och ord staplade på varandra utan nutidsanalys av situationen, ingen vision om framtiden och ingen väg till hur man skulle nå fram till detta visionsmål. Jag läste inte själv den skrift som diskuterades men det skulle ha stått av Borlänges kommun saknade hemlösa fast det i själva verket finns 8 hemlösa ungdomar inom kommunen nu och betydligt fler vuxna dito. Förslag lämnades att göra en interpellation och därmed politik av detta.

Det saknas politik. Det saknas tydliggöranden. Det saknas motsättningar. Detsamma gäller helt klart i Säters kommun – men det är mycket mer sällan man hör någon kritik angående detta. Och när det gäller denna kritik inom Borlänges kommunpolitik är det nog mest Leifs stämma och skrift som hörs och syns.

I början diskuterades det om arbetsrätten inom Borlänges kommun och att det troligen kommer att bli en massa tjänster indragna snart och att man borde göra en interpellation och därmed politik av detta också. När en massa tjänster drogs in 1992 löste man det på olika vis med pooler osv. så ingen fick sparken. Nu är det inte ett lika bra läge. Borlänges kommun väljer ofta att bryta mot någon slags arbetsrättslag och då väljer man att bryta mot den som ger lägst böter. Det var nog turordningslagen man valde att bryta mot – som bara ger 100 000- 200 000 kronor i böter jämfört med upp till ca 50 månadslöner i böter om man bryter mot Arbetsrätten. Jag tror det var så om jag fattade det rätt, hoppas jag gjorde det.

Borlänges kommun har gott och väl överskridit budgeten med 50 miljoner för i år och har fortfarande inte gjort någon plan för åtgärder mot detta fast vi redan är inne i slutet av September. Bland annat hade man glömt bort att budgetera 1500 hemtjänsttimmar per månad under hela detta år som beviljats och fram till nu utförs.

Det är också en stor cirkus kring konflikten om man ska ha en skola i Torsång igen eller flytta barnen från Torsång till Ornäs. Allianspartierna och Vänsterpartiet är för en skola i Torsång, övriga partier mot. Men det lät som Allianspartierna och Vänsterpartiet vann till sist. Men den s.k. vinnande sidan blev ålagda att planera besparingar och planera hela kommunens åtstramade budget på några sekunder på stående fot strax efter beslutet. Under det 5 timmar långa mötet så ajournerades det med pausar ungefär en gång per kvart, om jag förstod det rätt. Man har stora problem med skolan i Ornäs som är kostsam med små klassrum. Dessutom kostar de olika gymnasieprogrammen lika mycket som tidigare fast med färre elever för de s.k. babyboomsbarnen har växt upp och gått ut gymnasiet vid det här laget. Dessutom ska Kunskapsskolan starta en ny grundskola i Borlänge och de har som mål att få 400 elever och det är fullt realistiskt också att de får det. Motståndarsidan angående Torsångs skola menade att hela Torsång är ett riskområde som kan översvämmas och spolas bort bland annat om dammen i Trängslet brister och man skulle visst bygga om någon bro i Torsång och då ska det bli förbjudet för barn att åka buss men kanske även bil till caféet och där skolan ska ligga. Så Torsång ska visst vara totalt livsfarligt för barn att vistas i – samtidigt som man försöker få dit en massa turister och boende dit.

Det talades också om att övriga partier och journalister försöker så split inom Vänsterpartiet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar