onsdag 14 september 2011

Föredrag med Håkan Gelin om släktforskning i USA

Onsdagen den 14:de September var jag på föredrag i matsalen i servicehuset på Hagalund i Borlänge. Det ligger inklämt mellan en massa hyreshus. Det var lugnt i korridorerna där, bara enstaka personer som passerade.

Föredraget hölls av föreningen Släkt och Bygd i Borlänge. Föredragshållare var Håkan Gelin. Om jag fattade det rätt kommer han från Gagnef. Han började med att berätta om och visa bildspel om när han reste runt på en släktforskningsresa längs hela västra kusten av USA 1994. På den tiden var det inte lika vanligt att finna och söka släktingar tex. i USA via internet så det var lite krångligare. Han var bland annat till Seattle och Portland i Oregon.

I en liten nybyggarby med 200 invånare ute i öknen vid en vulkan hade hans släkting, jag tror det var Elis han hette men tog sig namnet Sandy von Torn eller något liknande när han kom dit – bodde med sin familj.

Det visades också en film på 20 minuter om denna Elis/Sandy och hans liv från början i Sverige. Han växte upp med sin mamma som s.k. oäkta barn i Hudiksvall. På den tiden så ansågs s.k. oäkta barn skumma och hade en dålig start från början. Då han var 13 år så hamnade han på någon slags uppfostringsanstalt. I 4 år bodde han på en sådan i Hall utanför Södertälje, det som senare blev Hallanstalten. Han fick arbeta och slita och hade det väldigt svårt. Han bestraffades med 16 spöstraff för han stal en enkel spegel där. När han släpptes ut tog han jobb på en båt och for över till USA där han dock klarade sig bra och fick flera ättlingar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar