onsdag 7 september 2011

Med Hemester och Semester som huvudtema på studiecirkeln Klimatsmarta Hushåll i Säter

Onsdagen den 7:de September så var det dags för studiecirkeln Klimatsmarta Hushåll i Säter. Vi var 6 st. närvarande. Det blev väldigt intensiva diskussioner och jag hade svårt att smälta allting för det gick med en sådan väldig fart.

Några närvarande var väldigt detaljinsatta i märkning av livsmedel och vad det innehåller, olika aspekter av närproducerat och ekologiskt odlat och framställt kött m.m. Det finns också många falska marknadsföringsfällor gällande olika typer av märkning. Men att KRAV-märkningen ska vara extra tillförlitlig.

Vi hade genomgång om resor vi gjort och hur klimatsmarta de varit under sommaren. Fia Wikström och Sten-Olof Eklund hade verkligen haft en intressant helg för några veckor sedan då de hade paddlat i kanot runt i Säter, bland annat på 14 timmar tagit sig fram 4 kilometer längs den mest oländiga delen av Norddalen via Ljusterån mellan och över och under nedfallna trädstammar. Det är ungefär som att paddla i Amazonasdjungeln.

Det blev också en del diskussioner om vägar och vandringsleder och annat i och omkring Norddalen. Och en del om Naturskyddsföreningens verksamhet.

Några lever väldigt klimatvänligt och resurssnål till vardags men ska ändå till hösten på semesterresor utomlands med flyg istället.

Vi gav oss läxa till nästa kurstillfälle att skriva upp allt vi handlar och varför och hur klimatsmart det är.

Men det jag skriver här är bara små smakprov av det som togs upp.

Jag hade också med mig och visade mina tvättnötter som används bland annat att tvätta kläder med,att koka hårschampo, diskmedel, handtvål m.m. av. Man kan också använda det som avskräckningsmedel mot fästingar, mygg m.m.

1 kommentar:

  1. Ja det åks ju mycket i onödan. Det går ju bra att stanna hemma och gå i närheten där man bor. Det är även dyrt att åka bil. Och dyrare blir det.!!!!

    SvaraRadera