onsdag 24 augusti 2011

Svampkurs i Sävstjärnskogen med Klimatsmarta Hushåll i Säter

Ikväll- Onsdagen den 24:de Augusti – hade vi upptakt efter sommaruppehållet  med studiecirkeln Klimatsmarta Hushåll i Säter i ABF:s regi som även ingår i Omställning Sverige. Cirkelledare är egentligen Fia Wikström.

Vi var några personer som träffades på Salutorget för samåkning till Sävstjärn. Där gick vi fritt och samlade svampar en halvtimme innan vi la upp massor med svampar på en motorhuv och tittade igenom svamparna. Jag och den person som för kvällen agerade svamplärare har redan förberett oss genom att plocka flera andra svampar i andra skogar för att ha några exemplar att visa upp.

Den tillfälliga svampläraren hade med sig en jättebra svampbok med mycket detaljerande text om hur svamparna ser ut, var de växer och vilka man kan förväxla dem med. Det sistnämnda är ju extremt viktigt så man inte förväxlar dem med giftsvampar som ju kan få förödande följder.

Svampläraren förklarade att Kremlor är en slags sprödskivlingar som bryts lätt och ej blir trådiga. Och ofta har grå märg i mitten av skaften. De är den enda svampfamilj som man kan känna på smaken om de är giftiga genom att de smakar starkt och brännande. Vi övriga deltagare hade roligt åt en av deltagarna som smakade på och spottade ut en sådan bit som hade stark smak och hon tyckte det istället var så gott. Jag har smakat på sådan svamp förra året och tyckte det brände i munnen lång tid efteråt och gillade det inte alls.

De godaste svamparna som vi plockade mest av i antal var Smörsopp, Kantareller och Rynkade Tofsskivlingar. Det plockades en del giftiga spindelskivningar som återbördades till naturen.

Det är kul och naturtillvaratagande att känna till många olika sorters ätliga svampar och att kunna plocka och äta upp dem istället för att de står och ruttnar i skogarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar