måndag 15 augusti 2011

Säters samiska historia

Jag håller på att försöka ta reda på mer om Säters samiska historia. Men det är svårt att få så mycket uppgifter om området.

Vid sjön Sävstjärn söder om Säter finns en källa som kallas Lappkällan och det skulle ha funnits ett sameboställe där i närheten. Hur länge det fanns det och om det fanns där året runt eller bara vissa årstider har jag inte funnit några uppgifter om. Men det skulle ha inträffat ett mord där vid Lappkällan år 1724 då en ung same på 18 år ýxhögg sin fästmö Caisa som också var same.

Jag har läst på litegrann om s.k. sockenlappar som levde även här i Dalarna förr i tiden. Samer var rättslösa och man tvingade dem till uppgifter såsom att jaga bort vargar och björnar från boskap och där mänskor bodde. De fick också uppgifter som att slakta och skinnflå hästar, hundar och katter. De flätade korgar av rötter också.

Vid Ljustern och centrala Säter finns ju en del gamla varggropar, bland annat på Skinnbo Udde och bortanför slutet av Falkgränd på Åsen. Kan det vara så att det var samer som hade gjort och skötte dessa varggropar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar