söndag 10 juli 2011

Råttgiftsvarning i Mora By i Gustafs!

Till min förfäran fick jag nyligen veta att ett företag nära där jag bor i Mora By, mitt emellan en massa bostadshus, har satt ut en låda med en slags råttgift mot sin vägg. Eftersom jag har katter som går ute ibland så är jag livrädd att de ska äta någon gnagare som fått i sig råttgift och bli sjuka och kanske dö. Å andra sidan är mina katter mer specialiserade på Björktrastar. Tror jag sett dem ta någon mus eller sork eller en eller två gånger och det var inte i år ens.

Tur att de har satt upp en skylt om detta även fast den var ganska dold. Det stod noggrann information om vilket företag som satt dit lådan med råttgift- Nomor. Och giftet hette Bromadiolon.Det stod att vitamin K1 används som motgift. Men hur länge sedan giftet sattes ut och om det finns något kvar är svårt att säga. Dock hör det här giftet till de farligare och mer verksamma som orsakar tidigare typer av råttgift. De här nyare såsom tex. Bromadiolon orsakar otäcka inre blödningar.

Jag pratade med en person som påstår sig veta en del om råttgift.

Denna person påstår följande:

Att företag inte brukar lägga ut råttgift själva utan att det är Anticimex eller Nomor som gör detta. Och att de har speciella regler att rätta sig efter. Bland annat är det förbjudet att slänga eller strö ut det hur som helst för att tex. hundar kan isåfall få för sig att käka upp råttgiftet som det är. Katter brukar inte äta råttgift som det är utan får isåfall i sig via gnagare som ätit detta. Dock brukar gnagarna snabbt känna sig risiga och kryper ned och gömmer sig och gör sig oåtkomliga för katter.

Slut på citatet.

 Katter brukar dock vara mer kräsna av sig och på vakt mot råttgift. Men de kan ju istället få i sig råttgift via gnagare som de äter. Då gäller det att husse eller matte är vaksam på symptom och uppsöker veterinär snarare. Giftinformationen kan man också ringa för de svarar även på frågor gällande förgiftningar av husdjur.

Men hur går det för rovfåglar som äter av gnagare som har råttgift i sig?

Jag tycker ändå det verkar väldigt otäckt med det här med råttgift. Borde det inte informeras mycket, mycket tydligare om var det läggs ut och hur man varnar kattägare och förhindrar att vilda djur tex. rovfåglar och rävar får i sig gnagarna och själva kanske blir sjuka och dör? Borde det inte vara bättre om katter höll efter gnagare för företag? Ett samarbete mellan företagarna och katterna och kattägarna på något sätt? Förr hade ju katter som jobb att hålla efter tex. råttor på bondgårdar. Samarbete mellan katt och människa. Borde man inte informera på anslagstavlor, i Säterbladet, Annonsbladet m.m. var råttgift placerats ut och mer fakta kring detta även med råd från veterinärer?

1 kommentar:

  1. Risken är att katter kommer in med någon halvdöd råtta som går och gömmer sig och börjar lukta .

    SvaraRadera