torsdag 7 juli 2011

Byvandring i Storhaga

Tisdagen den 5 Juli 2011 var det byvandring i Storhaga i Gustafs. Byn som har många vackra Faluröda hus och ladugårdar och som ligger närmast bakom ICA.

Som vanligt var det stor uppslutning av åhörare och medvandrare. Allra mest äldre personer men också en del unga barnfamiljer.

Det var någon som hette Jaans som hade huvudansvaret för byvandringen som bodde där i Storhaga i 11:te eller 12:te generationen, jag minns inte riktigt vilket av detta han sa. Men ibland var det även andra äldre personer som berättade om de olika gårdarnas historia.

Byvandringen gick väldigt snabbt. Både med snabb gångfart där många av de äldre som tog sig fram i rullstol eller med rullatorer hängde med så gott de kunde. Vid ett antal gårdar hölls det föreläsning på bara 1-2 minuter och det hördes dåligt så det var nog mest de som stod allra närmast som hörde allt som sas. Det presenterades inga bakgrundsfakta om själva byn och när den tillkom och i vilket större sammanhang.

I en gård hade en spelman bott som bland annat komponerat Storhaga-Polskan. Jag undrar jag om eventuellt min morfars bror Ernfrid Roos kan ha nedtecknat dessa noter i en bok han gjorde kring 1980 tror jag när han åkte runt och nedtecknade gamla folkmusiknoter bland annat i Gustafstrakten.

I en gård hade en gammal psykiskt sjuk farbror bott som man låst in i en bur klädd i en säck där han skrek och mådde dåligt. Så småningom kom han in på Säter sjukhus och sedan tillbaks till samma gård där han gjorde självmord.

Ute på åkern ungefär nordöst om själva byn ligger en gammal skvaltkvarn där man numera styckar älgar.

Förr fanns det flera aktiva jordbruk i byn. Nu bara ett, Mattssons, som odlar potatis och har en butik i Bullerbacken i Mora By.

I en stuga bodde en tant förr som kallade Hampens eller något liknande. Jag undrar om det har något sammanhang med Hampvägen i Mora By eller att man bara har döpt namnen i Mora By till olika material som använts inom industrierna i samma by typ Kitt, Hampa, Brons, Guldläggarvägen m.m.?

Den mest ambitiösa föredragshållaren ägde ett gammalt soldattorp som ägts i flera generationer och rustats upp och verkade vara i mycket gott skick med flera tillbyggnader. Han hade gjort en omfattande utställning om sitt torps historia med olika dokument och foton. Bland annat hade byggnaden inhyst ett sjukförsäkringskontor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar