fredag 29 juli 2011

Passagerartågen borde ha med sig alternativa fordon ifall de blir strandsatta

De senare åren har det ju blivit allt större problem med tågtrafiken och för tågresenärerna runt om i Sverige. På somrarna blir ibland tågen stående i enorm hetta med fönster stängda och luftkonditionering avstängd och att passagerarna blir sittande i kvävande hetta, hungrande, utan möjlighet att gå på toaletten och gå ut för att spåren kan vara livshotande strömförande. På vintrarna blir man också stående i timtal eller dygn, fastfrysta på spåren. Många som har det jobbigt och lider och känner sig låsta och som missar viktiga jobb, möten, jobbintervjuer, flygavgångar utomlands och massor med andra saker de skulle åkt iväg för. När de väl kommer fram har många gånger den händelse de åkt dit för redan varit överstökad.

Samtidigt som man politiskt sedan flera år tillbaks vurmar för kollektivtrafik och transporter av gods på järnvägarna. Det blir ju ganska kaotiskt både för privatpersoner som kanske vill åka tåg själva eller företagare som kanske vill skicka gods eller personal med tåg.

Tågen kan ju inte ersätta all trafik. Man kan inte stanna med ett tåg vid en vacker badstrand så länge man har lust.Man kan inte åka akut till sjukhus med dem. Man kan inte ta med sig hästen till veterinären eller ridtävlingen med dem. Man kan inte skjutsa tågen fram till dörren hemma hos funktionshindrade som behöver skjuts direkt från sin egen ytterdörr  bland annat. Tågen når inte ut i alla vrår i Sverige eller resten av världen. Tågen kan inte ersätta all annan motordriven trafik på långa, långa vägar.

Samtidigt så måste man ju sätta mänskors hälsa och välbefinnande först även när det gäller tågåkning. Borde det inte vara obligatoriskt att varje tågset har med sig alternativa fordon ifall man blir nödställd ute i hetta eller kyla eller på något olämpligt ställe? Någon kan ju tex. bli akut sjuk. Skulle inte alla tågset ha med sig vattenskotrar, uppblåsbar båt,terrängcyklar, fyrhjuling m.m. sommartid och vintertid ha med sig minst ett par snöskotrar och kanske 10 par skidor? Skulle även vara bra med några extra mulltoaletter och extra livsmedel.
 
Det  borde det väl även gå att få fram någon slags teknisk lösning så att man ska kunna ta sig ur tågen tex. om rälsen är strömförande så det finns någon skyddsanordning på något sätt och någon mekanism som gör att fönstren går att öppna när tågen står stilla?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar