Samlingen skedde vid det hus som en av föredragshållarna och vandringsledarna, Emil Nilzon hyr. Det var även några äldre manliga personer som också höll anföranden men jag uppfattade inte deras namn. Ordföranden i Gustafs Hembygdsförening hade med sig någon slags inspelningsutrustning som han gick och bar på så jag antar att det spelades in.
Uppslutningen var stor med många deltagare i väldigt blandade åldrar. De följde efter gående, åkande på åkgräsklippare, cykel, bil och fler olika typer av fordon.
Det kostade 20 kronor att vara med på byvandringen. Eventuellt fika fick man ta med sig själv. Man fick då en karta över gårdsnamnen som Bengt Hellbergs gjort.
Första stoppet var på en överväxt kulle högts upp på den stora rundade kullen mitt på en stor åker som egentligen är en övervuxen gammal smedja. Där skulle Gustav Vasa för många år sedan stått och talat inför bönderna i Åsen i någon typ av uppror.
Enligt gamla skrifter ska bofasta ha funnits i Åsen sedan slutet av 1300-talet. Någon gång därförinnan ska det ha funnits fäbodar där istället. Det har också funnits gamla soldattorp där i Åsen. En del barn blev faderlösa och en del fruar änkor efter att soldaterna stupat. Ofta har de efterlämnat sig närmare 10 barn. Men man hjälptes åt att ta hand om varandra i byn. Bland annat var det någon fattig kvinna som fick ta hö längs dikeskanterna.
Enligt någon kunnig person bosatt i Borlänge som forskar kring Svedjefinnar skulle det ha funnits en gammal Finnbostad i Åsen men man vet inte riktigt var. Möjligen vid Rösåsen?
Byarna Åsen och Bodarna som ligger intill varandra har sedan hundratals år tillbaks både varit vänner och fiender. Men de flesta konflikter har löst sig. Utom när man bråkade om det var på Åsens eller Bodarnas mark någon skjutit en räv för ca 100 år sedan och det skulle ha lett till långvariga olösbara konflikter.
Man hade haft ett mejeri tillsammans som ligger mellan Bodarna och Åsen och numera är ett vitt vackert välbevarat hus. I Ornäs fanns det farliga personer som de behövde passera förr i tiden när de skulle transportera sig till Falun för att sälja mejerivarorna. Därför hade Åsenborna tillsammans köpt in en revolver som de turades om att ha med sig när de skulle åka till Falun och sälja mejeriprodukter.
Många hade iakttagit att man via helikopter och andra sätt har sökt efter mineraler på Rösåsen i flera år.
Uppe vid Mörttjärn i skogen bakom Åsen finns en badplats. Förr beredde man lin där i sjön. Det finns också en brant backe där en pojke fick en släde över sig när de transportera någonting- timmer tror jag- så han dog.
Byvandringen avslutades vid en liten idrottsplats med gamla trasiga fotbollsmål där det fanns bänkar och där det även fikades. Där berättade bland annat en äldre manlig person att han var uppväxt där i närheten och att när han var barn hade de en detektivbyrå och en teatergrupp. Det fanns även en dragspelskurs där i närheten där även personer utifrån fick komma och vara med och dansa till musiken. Men de hade en väldigt smal repertoar- de kunde bara spela 2 olika låtar men det brukade oftast komma 30-40 personer varje gång som var med och dansade ändå och hade jätteroligt.
Det pratades lite också om jordbruket hur det förändrades och spekulatationer om framtiden. Dock började det blåsa så kraftigt då så jag hade svårt att höra vad som sades. Dock sa man något om att det i Gustafs finns många fler kor sammanlagt än det någonsin funnits förr men på mycket färre gårdar än tidigare. 5-6 stycken. En av gårdarna skulle ha över 300 mjölkkossor nu.
Byvandringen var väldigt bra arrangerad. Där man hörde bra pga. mikrofonen, att man berättade så grundligt men även humoristiskt och personligt om allting.
Det mesta för mig var helt nytt eftersom jag är relativt nyinflyttad till Gustafs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar