söndag 31 juli 2011

Konsert med world music-gruppen Caleido i Borlänge

Fredagen den 29:de Juli var det gratis konsert med world music-gruppen Caleido på Peace and Love-caféet klockan 18.30. Det var inte helt fullsatt – men nästan. Och det var ovanligt många äldre och medelålders i publiken.

Gruppen består av tre personer. De äldre bröderna Grind- Erik och Peter. Och den yngre indiska tjejen som mest spelade fiol fantastiskt skickligt som hette Frisk i efternamn. Hon hade för ca 7 år sedan vunnit ett pris i samband med Bingsjöstämman som den mest lovande yngre fiolspelaren.

Jag fick intrycket att Erik Grind komponerat de flesta låtarna de spelade på konserten. Han spelade även på de mest komplicerade instrumenten som sitar, handgjord äkta indianflöjt, tablas m.m. Peter spelade mest gitarr och på ett par trummor av metall som påminde om plättläggar.

Mest spelade de en mix av svensk och indisk folkmusik samt ett fantastiskt fint solo på indianflöjt av Erik Grind. Och som extranummer blues. De spelade fantastiskt bra.

fredag 29 juli 2011

Passagerartågen borde ha med sig alternativa fordon ifall de blir strandsatta

De senare åren har det ju blivit allt större problem med tågtrafiken och för tågresenärerna runt om i Sverige. På somrarna blir ibland tågen stående i enorm hetta med fönster stängda och luftkonditionering avstängd och att passagerarna blir sittande i kvävande hetta, hungrande, utan möjlighet att gå på toaletten och gå ut för att spåren kan vara livshotande strömförande. På vintrarna blir man också stående i timtal eller dygn, fastfrysta på spåren. Många som har det jobbigt och lider och känner sig låsta och som missar viktiga jobb, möten, jobbintervjuer, flygavgångar utomlands och massor med andra saker de skulle åkt iväg för. När de väl kommer fram har många gånger den händelse de åkt dit för redan varit överstökad.

Samtidigt som man politiskt sedan flera år tillbaks vurmar för kollektivtrafik och transporter av gods på järnvägarna. Det blir ju ganska kaotiskt både för privatpersoner som kanske vill åka tåg själva eller företagare som kanske vill skicka gods eller personal med tåg.

Tågen kan ju inte ersätta all trafik. Man kan inte stanna med ett tåg vid en vacker badstrand så länge man har lust.Man kan inte åka akut till sjukhus med dem. Man kan inte ta med sig hästen till veterinären eller ridtävlingen med dem. Man kan inte skjutsa tågen fram till dörren hemma hos funktionshindrade som behöver skjuts direkt från sin egen ytterdörr  bland annat. Tågen når inte ut i alla vrår i Sverige eller resten av världen. Tågen kan inte ersätta all annan motordriven trafik på långa, långa vägar.

Samtidigt så måste man ju sätta mänskors hälsa och välbefinnande först även när det gäller tågåkning. Borde det inte vara obligatoriskt att varje tågset har med sig alternativa fordon ifall man blir nödställd ute i hetta eller kyla eller på något olämpligt ställe? Någon kan ju tex. bli akut sjuk. Skulle inte alla tågset ha med sig vattenskotrar, uppblåsbar båt,terrängcyklar, fyrhjuling m.m. sommartid och vintertid ha med sig minst ett par snöskotrar och kanske 10 par skidor? Skulle även vara bra med några extra mulltoaletter och extra livsmedel.
 
Det  borde det väl även gå att få fram någon slags teknisk lösning så att man ska kunna ta sig ur tågen tex. om rälsen är strömförande så det finns någon skyddsanordning på något sätt och någon mekanism som gör att fönstren går att öppna när tågen står stilla?


onsdag 27 juli 2011

Globaliseringen sedd ur olika synvinklar

Som jag uppfattar det finns det flera olika typer av globaliseringsbegrepp i dagens samhälle, beroende på vilka som formulerar begreppet.

Om jag fattat saken rätt så ser vänster- och miljöinriktade mänskor mer negativt på globaliseringen, att det är storföretagen som tjänar pengar på de fattiga i främst utom-Europeiska länder. Tex. så producerar ju en massa fabriksarbetare främst i Kina massor med varor till oss. Det är de rika främst från västvärlden som skapat denna globalisering. Mosanto som säljer genmanipulerat utsäde hör också till denna västvärldsstyrda sfär som exempel. Dessa rörelser ser i regel globaliseringen som ett hot mot miljön, jämlikhet och småsakligt närodlat och närproducerat som blir utkonkurrerat rent ekonomiskt. Grupper och personer med denna globaliseringsdefinition ser ofta positivt på invandrare som individer och grupper och ser tex. flyktingar som offer i denna globaliserade värld med lönsam, global krigsindustri och en slags kolonialisering som sker idag också. Samtidigt som dessa vänster- och miljöinriktade grupper och individer oftare ser invandrare som resurser i mer lokala ekonomier.

Sedan är det de mer Sverigedemokratinriktade och han som gjorde attentatet i Oslo och på Socialdemokraternas ungdomsläger i Norge- Breivik- som ser globaliseringen som ett verk av vänsterrörelsen och att det är muslimerna som har makten i denna globalisering. Hur kan jag inte riktigt förstå för det är långt ifrån alla muslimer som är oljeschejker och har någon ekonomisk makt i dagens samhälle. Dessutom så börjar oljan sina. Ofta ser de muslimerna som bor i Sverige som ett hot. Ofta är de fattiga och kommit hit som flyktingar för de blivit förtryckta. Islams lära innefattar att man inte ska ta ut ränta. Och det motsäger ju västvärldens globaliseringsstrategi.

Sedan är det de rika, de som har den politiska och ekonomiska makten inom västvärlden som ser globaliseringen som något positivt och BNP-höjande och som kommer att lösa alla världens problem och försöker påverka s.k. vanliga mer fattiga människor och arbetare hur bra denna globalisering är och lockar till sig och stöter bort arbetskraft dit  och när det passar dem.

Sedan påverkar ju globaliseringen oss mänskor i vardagen också på många sätt. Att många reser utomlands och att många personer reser hit till oss. Att många kommunicerar via internet. Att vi tar till oss nya kulturer, bildar familjer med personer från länder långt bort osv. Men oftast så är det de som har mycket eller någorlunda med pengar som kan ta del av detta mer vardagliga globaliseringssamhälle vi lever i med fria, individuella punkt-val så att säga.

lördag 23 juli 2011

Ung Vänster anordnade en ljusmanifestation för offren i Norge i Borlänge

Klockan 18 ikväll så anordnade Ung Vänster med bland annat Cecilia Ronsten och Sebastian Karlberg en ljusmanifestation på Jussi Björlings Torg i centrala Borlänge.

Vi ställde de tända värmeljusen i färdigmålade glas på Speakers Corner och vi fick skriva på en lista också. Men det anordnades inte något tal eller dylikt.

tisdag 19 juli 2011

Diskriminering av vegetarianer och lantbrukarnas konspirationsteorier

Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag läste för ett par dagar sedan att Orsas lokalavdelning inom Lantarbetarnas Riksförbund lämnat ett förslag till hela LRF att personer som är vegetarianer av etiska skäl och/eller personer som är medlemmar inom politiska partier och föreningar som är emot svenskt jordbruk ej skulle kunna få styrelseposter eller skulle få anställas av LRF. Låter rent dråpligt och som både fanatism, diskriminering och samtidigt väldigt luddigt när det gäller argumenten.

Visserligen kan jag förstå att  de inte har det så lätt på marknaden, men det låter väldigt långsökt att se vegetarianer som ett hot.

Många olika frågor ploppar upp inom mig angående detta.

Varför skulle just mänskor som har en speciell mathållning diskrimineras inom yrkes- och föreningslivet? Och varför skulle man just utesluta etiska vegetarianer som både är beroende av ägg, säd till mjöl,mjölk och grönsaker som jordbrukarna producerar om dom nu inte är helt självförsörjande? Varför nämner de inte isåfall veganer ? Jag vet inte riktigt vad som krävs för att kalla sig en äkta vegan. Rent dietmässigt vet jag ju att det utesluter kött, fisk, skaldjur, kött och ägg i kosten. Men en del påstår att man också måste undvika att använda tex. skinnkläder för att kunna kalla sig en äkta vegan. Rena veganer är ju också i regel beroende av lantbrukarnas produkter. Varför ska inte dom få arbeta för dem eller sitta i deras styrelser? Behövs inte deras perspektiv också? Tål inte de i den gamla organisationen lite nytänkande och ifrågasättanden? Veganer och vegetarianer efterfrågar ju nya livsmedel som väl skulle kunna skapa nya möjligheter till näringsgrenar för lantbrukarna?

Själv är jag lakto- ovo-vegetarian sedan närmare 33 år tillbaks. Alltså äter ägg- och mjölkprodukter men inte fisk,  kött och skaldjur. Men det finns ju små fragment av animaliska delar tex. i gelatin så sånt slinker i mig ibland. Men jag äter ju det inte som mat. Periodvis måste jag ha varit vegan då jag av olika skäl undvikit ägg och mjölkprodukter tex. av hälsoskäl eller att jag bara glömt att äta sådan mat till och från. Jag blir i det närmaste dödssjuk av  animaliska livsmedel och tycker det dessutom smakar något vedervärdigt och dessutom känns det vedervärdigt av etiska skäl så jag har många orsaker till att vara vegetarian.

Några fördomar jag råkat ut för  har varit att många tror man bara äter morätter och sallad. Jag har aldrig tyckt särskilt mycket om sallad så det har jag sällan ätit. Morötter har jag för det mesta haft svår allergi för det har jag knappt ätit alls eller mycket sparsamt.

Många tror man blir mager av att vara vegetarian. Tyvärr dess motsats gällande mig.

Många tror man får näringsbrist av vegetarisk kost. Själv har jag nog alltid när jag tagit blodprov haft extremt bra värden när det gäller näring fast jag inte kollat näringsvärden i mat utan ätit det jag känt för.

Många tror man äter enformigt. Själv äter jag nog extremt omväxlande och prövar väldigt många olika ingredienser och olika länders matkulturer hej vilt.

Många tror vegetarisk mat är jättedyr. Jag har fakta på att det är mycket billigare.

Det är otroligt vad mycket konstiga frågor och ifrågasättanden och fördomar jag råkat ut för genom åren som vegetarian och det är jag långt ifrån ensam om. Det kanske finns en inneboende rädsla för att undvika kött och fisk och skaldjur i kosten – inte vet jag?

Borde inte diskriminering av vegetarianer, veganer, de som äter Italiensk mat eller något annat räknas som diskriminering inom yrkes- och föreningsliv bland annat precis som diskriminering av mänskor pga. etisk härkomst eller för de är homosexuella? Varför behandlas just vegetarianer och veganer illa och fördomsfullt- ungefär som tex. missbrukare fast de oftast lever en mer hälsosam livsstil som spar en massa lidande för djur och spar på Jordens resurser än vad de som äter blandkost orsakar?

Det är inte bara LRF som har detta förslag på diskriminering.Det finns de som sedan länge satt det i verket. Jag känner till fall där personer som varit väldigt väl kvalificerade för att arbeta på behandlingshem för personer med ätstörningar men dessa behandlingshem har haft som regel att ej anställa personer som är vegetarianer och veganer så då har dessa veganer och vegetarianer inte blivit anställda. Det tycker jag är grov fördomsfullhet och diskriminering!!!

Sedan skulle jag VÄLDIGT gärna veta vilka politiska partier som finns i Sverige idag som motverkar Svenskt Jordbruk. Är det alla Allianspartierna och Socialdemokraterna som är för EU där utländska lantbruk konkurrerar ut svenska som räknas dit? Miljöpartiet kanske hör dit också? Vänsterpartiet vill ju ut ur EU. Men förespråkar vegetarism och att ha en vegetarisk dag i veckan och att vegetariskt ska serveras på Vänsterpartiets evenemang. Räknas det som att vara mot svenskt jordbruk och betande köttdjur? Kanske alla partier i Sverige idag är emot svenskt jordbruk???

Jag skulle också väldigt gärna vilja veta vilka föreningar annars som är mot svenskt jordbruk. Kan inte komma på en enda så här på rak arm.

torsdag 14 juli 2011

Historisk byvandring på Åsen i Gustafs 12 Juli 2011

Tisdagen den 12:te Juli var det dags för sommarens andra Historiska Byvandring inom Gustafsdagarna. Den här gången skulle det handlar om Åsen.

Samlingen skedde vid det hus som en av föredragshållarna och vandringsledarna, Emil Nilzon hyr. Det var även några äldre manliga personer som också höll anföranden men jag uppfattade inte deras namn. Ordföranden i Gustafs Hembygdsförening hade med sig någon slags inspelningsutrustning som han gick och bar på så jag antar att det spelades in.

Uppslutningen var stor med många deltagare i väldigt blandade åldrar. De följde efter gående, åkande på åkgräsklippare, cykel, bil och fler olika typer av fordon.

Det kostade 20 kronor att vara med på byvandringen. Eventuellt fika fick man ta med sig själv. Man fick då en karta över gårdsnamnen som Bengt Hellbergs gjort.

Första stoppet var på en överväxt kulle högts upp på den stora rundade kullen mitt på en stor åker som egentligen är en övervuxen gammal smedja. Där skulle Gustav Vasa för många år sedan stått och talat inför bönderna i Åsen i någon typ av uppror.

Enligt gamla skrifter ska bofasta ha funnits i Åsen sedan slutet av 1300-talet. Någon gång därförinnan ska det ha funnits fäbodar där istället. Det har också funnits gamla soldattorp där i Åsen. En del barn blev faderlösa och en del fruar änkor efter att soldaterna stupat. Ofta har de efterlämnat sig närmare 10 barn. Men man hjälptes åt att ta hand om varandra i byn. Bland annat var det någon fattig kvinna som fick ta hö längs dikeskanterna.

Enligt någon kunnig person bosatt i Borlänge som forskar kring Svedjefinnar skulle det ha funnits en gammal Finnbostad i Åsen men man vet inte riktigt var. Möjligen vid Rösåsen?

Byarna Åsen och Bodarna som ligger intill varandra har sedan hundratals år tillbaks både varit vänner och fiender. Men de flesta konflikter har löst sig. Utom när man bråkade om det var på Åsens eller Bodarnas mark någon skjutit en räv för ca 100 år sedan och det skulle ha lett till långvariga olösbara konflikter.

Man hade haft ett mejeri tillsammans som ligger mellan Bodarna och Åsen och numera är ett vitt vackert välbevarat hus. I Ornäs fanns det farliga personer som de behövde passera förr i tiden när de skulle transportera sig till Falun för att sälja mejerivarorna. Därför hade Åsenborna tillsammans köpt in en revolver som de turades om att ha med sig när de skulle åka till Falun och sälja mejeriprodukter.

Många hade iakttagit att man via helikopter och andra sätt har sökt efter mineraler på Rösåsen i flera år.

Uppe vid Mörttjärn i skogen bakom Åsen finns en badplats. Förr beredde man lin där i sjön. Det finns också en brant backe där en pojke fick en släde över sig när de transportera någonting- timmer tror jag- så han dog.

Byvandringen avslutades vid en liten idrottsplats med gamla trasiga fotbollsmål där det fanns bänkar och där det även fikades. Där berättade bland annat en äldre manlig person att han var uppväxt där i närheten och att när han var barn hade de en detektivbyrå och en teatergrupp. Det fanns även en dragspelskurs där i närheten där även personer utifrån fick komma och vara med och dansa till musiken. Men de hade en väldigt smal repertoar- de kunde bara spela 2 olika låtar men det brukade oftast komma 30-40 personer varje gång som var med och dansade ändå och hade jätteroligt.

Det pratades lite också om jordbruket hur det förändrades och spekulatationer om framtiden. Dock började det blåsa så kraftigt då så jag hade svårt att höra vad som sades. Dock sa man något om att det i Gustafs finns många fler kor sammanlagt än det någonsin funnits förr men på mycket färre gårdar än tidigare. 5-6 stycken. En av gårdarna skulle ha över 300 mjölkkossor nu.

 Det skulle också ha funnits en Ramsåg i närheten av Mörttjärn.

Byvandringen var väldigt bra arrangerad. Där man hörde bra pga. mikrofonen, att man berättade så grundligt men även humoristiskt och personligt om allting.

Det mesta för mig var helt nytt eftersom jag är relativt nyinflyttad till Gustafs.

onsdag 13 juli 2011

Foton från Lilla Midsommar-firandet på Åsgårdarna i Säter i Juni 2011

Midsommarstången. Förmodade mördarsniglar som går i gräset. Kuren där de som pratar i mikrofon står och bland annat presenterar de olika programpunkterna bland annat presentation av folkdansarna och att Roland Engvall vunnit något slags kulturpris för de filmer han gjort som kända Säterpersonligheter.

tisdag 12 juli 2011

Foto på resterna efter nedbrunnen lada mellan Hovgården och Naglarby

Fotona är tagna runt 15 Juni 2011. Såg ut som en ladan nyss brunnit ned då. Såg ut som man gått runt och släckt branden och växtligheten omkring såg nysvedd ut. Kanske ladan träffades av blixten eftersom det åskade mycket kraftigt i den vevan?

söndag 10 juli 2011

Råttgiftsvarning i Mora By i Gustafs!

Till min förfäran fick jag nyligen veta att ett företag nära där jag bor i Mora By, mitt emellan en massa bostadshus, har satt ut en låda med en slags råttgift mot sin vägg. Eftersom jag har katter som går ute ibland så är jag livrädd att de ska äta någon gnagare som fått i sig råttgift och bli sjuka och kanske dö. Å andra sidan är mina katter mer specialiserade på Björktrastar. Tror jag sett dem ta någon mus eller sork eller en eller två gånger och det var inte i år ens.

Tur att de har satt upp en skylt om detta även fast den var ganska dold. Det stod noggrann information om vilket företag som satt dit lådan med råttgift- Nomor. Och giftet hette Bromadiolon.Det stod att vitamin K1 används som motgift. Men hur länge sedan giftet sattes ut och om det finns något kvar är svårt att säga. Dock hör det här giftet till de farligare och mer verksamma som orsakar tidigare typer av råttgift. De här nyare såsom tex. Bromadiolon orsakar otäcka inre blödningar.

Jag pratade med en person som påstår sig veta en del om råttgift.

Denna person påstår följande:

Att företag inte brukar lägga ut råttgift själva utan att det är Anticimex eller Nomor som gör detta. Och att de har speciella regler att rätta sig efter. Bland annat är det förbjudet att slänga eller strö ut det hur som helst för att tex. hundar kan isåfall få för sig att käka upp råttgiftet som det är. Katter brukar inte äta råttgift som det är utan får isåfall i sig via gnagare som ätit detta. Dock brukar gnagarna snabbt känna sig risiga och kryper ned och gömmer sig och gör sig oåtkomliga för katter.

Slut på citatet.

 Katter brukar dock vara mer kräsna av sig och på vakt mot råttgift. Men de kan ju istället få i sig råttgift via gnagare som de äter. Då gäller det att husse eller matte är vaksam på symptom och uppsöker veterinär snarare. Giftinformationen kan man också ringa för de svarar även på frågor gällande förgiftningar av husdjur.

Men hur går det för rovfåglar som äter av gnagare som har råttgift i sig?

Jag tycker ändå det verkar väldigt otäckt med det här med råttgift. Borde det inte informeras mycket, mycket tydligare om var det läggs ut och hur man varnar kattägare och förhindrar att vilda djur tex. rovfåglar och rävar får i sig gnagarna och själva kanske blir sjuka och dör? Borde det inte vara bättre om katter höll efter gnagare för företag? Ett samarbete mellan företagarna och katterna och kattägarna på något sätt? Förr hade ju katter som jobb att hålla efter tex. råttor på bondgårdar. Samarbete mellan katt och människa. Borde man inte informera på anslagstavlor, i Säterbladet, Annonsbladet m.m. var råttgift placerats ut och mer fakta kring detta även med råd från veterinärer?

lördag 9 juli 2011

Foton från Midsommarfirandet i Torsång Midsommarafton 2011

Alla foton tagna av Lillälven utom det på det röda huset - Torsångs café som ligger vid Dalälven. Foto på Kyrkbåtsrodden och klockstapeln invid Torsångs Kyrka m.m.

torsdag 7 juli 2011

Byvandring i Storhaga

Tisdagen den 5 Juli 2011 var det byvandring i Storhaga i Gustafs. Byn som har många vackra Faluröda hus och ladugårdar och som ligger närmast bakom ICA.

Som vanligt var det stor uppslutning av åhörare och medvandrare. Allra mest äldre personer men också en del unga barnfamiljer.

Det var någon som hette Jaans som hade huvudansvaret för byvandringen som bodde där i Storhaga i 11:te eller 12:te generationen, jag minns inte riktigt vilket av detta han sa. Men ibland var det även andra äldre personer som berättade om de olika gårdarnas historia.

Byvandringen gick väldigt snabbt. Både med snabb gångfart där många av de äldre som tog sig fram i rullstol eller med rullatorer hängde med så gott de kunde. Vid ett antal gårdar hölls det föreläsning på bara 1-2 minuter och det hördes dåligt så det var nog mest de som stod allra närmast som hörde allt som sas. Det presenterades inga bakgrundsfakta om själva byn och när den tillkom och i vilket större sammanhang.

I en gård hade en spelman bott som bland annat komponerat Storhaga-Polskan. Jag undrar jag om eventuellt min morfars bror Ernfrid Roos kan ha nedtecknat dessa noter i en bok han gjorde kring 1980 tror jag när han åkte runt och nedtecknade gamla folkmusiknoter bland annat i Gustafstrakten.

I en gård hade en gammal psykiskt sjuk farbror bott som man låst in i en bur klädd i en säck där han skrek och mådde dåligt. Så småningom kom han in på Säter sjukhus och sedan tillbaks till samma gård där han gjorde självmord.

Ute på åkern ungefär nordöst om själva byn ligger en gammal skvaltkvarn där man numera styckar älgar.

Förr fanns det flera aktiva jordbruk i byn. Nu bara ett, Mattssons, som odlar potatis och har en butik i Bullerbacken i Mora By.

I en stuga bodde en tant förr som kallade Hampens eller något liknande. Jag undrar om det har något sammanhang med Hampvägen i Mora By eller att man bara har döpt namnen i Mora By till olika material som använts inom industrierna i samma by typ Kitt, Hampa, Brons, Guldläggarvägen m.m.?

Den mest ambitiösa föredragshållaren ägde ett gammalt soldattorp som ägts i flera generationer och rustats upp och verkade vara i mycket gott skick med flera tillbyggnader. Han hade gjort en omfattande utställning om sitt torps historia med olika dokument och foton. Bland annat hade byggnaden inhyst ett sjukförsäkringskontor.