onsdag 16 mars 2011

Öppet Hus i moskén i Borlänge under år 2011:s Religionsdialogvecka

Hela dagen fram till 18 på kvällen idag var det öppet hus i moskén. Jag var där drygt 2 timmar och strax innan de stängde och då har det varit ca 60-70 personer under dagen och besökt moskén bland annat minst en skolklass.


När vi kom dit hade de bön som varade ca 5 minuter och vi fick vänta utanför själva moskérummet.

Vi blev bjudna på ingefärste och kakor och hade väldigt intressanta diskussioner och samtal med bland annat en av imamerna. Jag håller inte alls med dem i deras syn på homosexuella och vissa delar av könsrollerna men tycker det mesta andra är väldigt bra och sådant jag lever efter mer eller mindre själv sedan jag föddes nästan.

Det var så mycket nytt och intressant jag fick veta så jag hinner och orkar ej återge allt här.

Det är intressant att få veta en del om ords ursprung. Bland annat är uttrycket Allah äldre än Halleluja och att det sistnämnda är en baklängesvariant av en mening med Allah där man började läsa texten åt andra hållet,

Det finns ca 1,5 miljarder muslimer i världen. Ca 1,4 miljarder av dem är Sunnimuslimer, som är en mer öppen form av islam där det bara finns imamer och inga över-imamer typ biskopar finns inom kristendomen. Shiamuslimerna är mer strängare och de har Mullohr som är ättlingar till Muhammed och är rika samt att de har mer makt. Imamerna kan inte förmedla något från Allah utan kontakten måste varje individ ha med Allah själv. Imamerna är fattigare och lever på allmosor. Islamska föreningen i Borlänge har Sunnimuslimsk inriktning men Shiamuslimer, kristna osv. är också välkomna dit.

Man ber 5 gånger om dagen om man kan och får tex. på sin arbetsplats. Bönestunderna tar ca 5 minuter. Man följer årstidens växlingar när på dygnet man ska be tex. i skymningen, mitt på dagen när skuggan är dubbelt så lång som en själv, vid gryningen m.m.

Man får inte äta djur som ätit andra djur. Tex. måste kycklingar och höns och nötkreatur som tex. ätit fiskmjöl vara vegetarianer 40 dygn innan slakt. Men fiskar som de äter får äta andra fiskar.

Både män och kvinnor inom islam får ta ut skilsmässa och så har det varit sedan Muhammeds tid. Men man får inte leva i ett mellanting tex. vara teoretiskt gift men inte leva som makar i praktiken.

Man får inte döda tex. myror och andra djur utom till slakt om man ska äta upp dem och under speciella förhållanden då de tex. inte får se andra djur då de slaktas. Alla levande varelser är heliga och skapade av Allah. Ayatollah betyder någonting om att man är en del av skapelsen av Allah. Allt levande, alla även vi icke-muslimer, träd, stenar, katter osv. är egentligen Ayatollohr.

Kvinnor behöver inte vara med och be när de tex. har mens och 6 veckor efter att de fött barn. Det finns inga officiella kvinnliga religiösa imamer men de kan vara det mer enskilt för andra kvinnor.

Det blivande islamska centret i Borlänge blir troligen mycket vackert med kupoltak och mötesplats för olika mänskor och kulturer med bibliotek på flera språk, studiecirklar osv. för personer från alla länder och trosinriktningar.

I nuvarande moské har man kurser bland annat i arabiska och hjälper barn med läxläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar