tisdag 1 mars 2011

Detaljplan för del av området Folieraren/Förgyllaren i Mora By i Säters kommun

Samrådshandlingarna för en detaljplan i en del av området Folieraren/Förgyllaren i Mora By i Säters kommun finns tillgängliga på Miljö- och Byggnadsnämnden 21 December 2010 – 8 Februari 2011 och har man synpunkter på detta ska det vara inlämnat där senast Det sistnämnda datumet. Men det märkliga är att denna detaljplan skickats ut till ledamöterna i Kommunala Handikapprådet så de först blivit tillgängliga idag 1 Mars 2011 och själva mötet för diskussionerna kring detta blir 10 Mars. Märkligt förfarande! Har man planer på att representanterna ska resa tillbaks i tiden och lämna sina synpunkter? Ofta är det stora övermänskliga krav på funktionshindrade som ofta inte får stöd som de behöver så detta eventuella krav att resa tillbaks i tiden är väl isåfall inte ett större krav som funktionshindrade har på sig.


Lite märkligt är det dock att detta ska ut på samråd för handikapprådet. Är det en så viktig fråga för funktionshindrade om tiotalet villor ska byggas i utkanten av en av byarna som ligger i utkanten av Säters kommun på nuvarande sandig skogsmark? Finns det inte mer relevanta frågor att ta upp för funktionshindrade inom kommunen???

Området ligger mellan Guldläggarvägen och Bronsvägen nära det nya dagiset. Det finns redan en nybyggd villa där som nog inte är bebodd ännu. Området är också nära det s.k. Sahara som det sandiga trädfria område kallas av Gustfsborna sedan många år tillbaka.

Det ska också göras en liten förlängning av en lokalgata, en ny krok av Guldläggarvägen ser det ut som.

Det står i handlingarna att området nu är planlagt för flerbostadshus. Innebär det att man ursprungligen planerat för hyreshus där? Har Säterbostäder möjligen haft planer på detta månntro? Verkar som om samrådet handlar om att det ska bytas ut till småhus, villor alltså. S.k. enkelt planförfarande görs i det här fallet för det bedöms att det inte är så stor miljöpåverkan och påverkan på naturen och friluftsområden om det byggs några villor där. Enkelt planförfarande betyder att förslaget ej ställs ut offentligt utan handlingarna skickas bara till berörda personer.

Planområdet ligger inom riksintresset för flyget, är på 1,5 hektar och ägs mestadels av kommunen och en liten del är privatägd.

Marken består av tallskog med sandjord. Någon geoteknisk undersökning har ej gjorts.

Inga kända fornlämningar finns i området. Men om sådana hittas måste arbetet omedelbart avbrytas och man gör en undersökning, Det är ju bra!

Det är plan mark och bra anpassat till bla. rullstolars framkomlighet.

Området är utsatt för buller- och vibrationsstörningar från järnvägen. Det märks allt när man promenerar i skogen där intill. De boende kommer att få jättenära till idrottsplatsen och skogen med skidspår vintertid.

Detaljplanen är upprättad av tillförordnad stadsarkitekt Hans Ekborg.

Och de insekter tex. jordsteklar, spindlar eller andra varelser som bor i området hinner förhoppningsvis flytta in i den närliggande skogen under grävningens och husbyggandets process.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar