torsdag 17 mars 2011

Islamprofessor Jan Hjärpes föredrag i Maserskolans aula

Tidig afton ondagen den 16:de Mars anordnade Vänsterpartiet i Borlänge ett föredrag med den kristna prästen/islamprofessorn/författaren Jan Hjärpe i Maserskolans aula. Enligt uppgift skulle 140 personer ha varit närvarande. Dock hade jag inte möjlighet att lyssna på hela föredraget.


Poliser patrullerade utanför eftersom det fanns en hotbild eftersom främlingsfientliga personer och grupper tidigare bråkat i samband med möten där islam varit inblandat i Borlänge för inte så länge sedan. Det var bra att Polisen hörsammat arrangörernas behov av polisbevakning tycker jag.

Jag märkte så länge jag var där inget sådana bråkiga tendenser. Men det stod en äldre mansperson och delade ut datorutskrifter om Jan Hjärpe till oss som gick in där. Det var en artikel som skrivits av Per Ahlmark. Det var en konstig artikel där han påstod att föredragshållaren tyckte det var bra att muslimer hölls kvar i analfabetism, fattigdom m.m. och förnekade både detta och koncentrationslägren.

En annan islamsk expert hyllade Per Ahlmark däremot som erkände muslimernas underutveckling.

Men flera saker som inte nämndes i artikeln som är av stor betydelse i sammanhanget. Dels att det muslimska och arabiska folket hållits fattigt och underutvecklat för att olika makter i väst tex. USA givit sitt stöd till diktatorer i dessa länder som hållit folket tillbaka. Och att USA och andra västvärldsländer gjort invasioner och krigat och förstört så mycket i dessa länder tex. Irak. Inte undra på att vanliga mänskor i dessa länder hållits kvar i fattigdom, analfabetism osv. när USA bombat sönder deras skolor och sjukhus!!! Ofta för att komma åt naturrikedomar. Sverige kan ju i framtiden bli utsatt för liknande invasioner om man vill åt våra naturrikedomar. Och då kanske vi blir underutvecklade analfabeter också i kommande generationer!!!

För länge sedan när de s.k. västvärldsländerna var mer fattiga och underutvecklade var de muslimska länderna högt utvecklade och kommit längre i läkekonst, astronomi, matematik osv. Mycket av vårt språk och vetenskap kommer från arabiska och muslimska kulturer. Varför nämnde han ingenting i detta?

Inte nämndes något om de dagsaktuella frihetsrevolterna ibland annat Tunisien och Egypten. Varför??? Det gjorde dock Jan Hjärpe och framhöll att personerna i dessa länder värdesätter demokrati mycket mer än vad vi gör i västvärlden generellt sett.

Jan Hjärpe inledde med att berätta att han kunde vifta med öronen. Och ett anförande om att tillhörighet till en viss etnicitet gjorts på olika sätt genom tiderna. Efter språk, nationalitet, vilket land man bott i osv.

Han försökte också ta udden av främlingsfientliga personers negativa attityder mot muslimer på olika sätt. Tex. att de ofta citerade koranen lösryckta ur sina sammanhang. Han berättade att de flesta muslimer citerar och har bonader på väggarna med halvdussinet olika korancitat, som handlar om trygghet.

Det var strikta regler och kontroller kring föredraget pga. hotbilden.

1 kommentar:

  1. Följande kommentar fick jag till denna artikel. Jag vill inte publicera den i sin helhet med länkar till 2 sidor som jag inte vill ha länkade till min blogg:


    Det man hela tiden strävar efter i Sverige är att alla ska tycka olika. Och hur gör vi med ex-muslimer som lämnat islam då de sett islams rätta ansikte? Måste de också indoktrineras att älska islam? I Sverige är det viktigaste att låtsas att allt är bra. Vi bor i låtsaslandet där lögnen upphöjs till sanning

    Här kommer mitt svar:


    Jag återgav bara en del av Jan Hjärpes föredrag och kommentarer till de blad som delades ut. Det var inget tvång för alla Borlängebor att gå dit till detta föredrag om Islam och inget tvång att bli muslimer vare sig från Jan Hjärpes , Vänsterpartiets eller AB:s håll. Det var helt fritt att gå dit och lyssna eller inte. För övrigt så är Jan Hjärpe själv präst inom en annan kyrka, den Svenska kyrkans.

    Det finns många flyktingar som kommit från diktaturer tex. muslimska diton till Sverige och de får delge sina erfarenheter om Islam och berätta om varför de blivit ateister. Det har jag varit med om att lyssna på på möten med de organisationer som även arrangerade detta föredrag. Det är absolut ingen som försöker tvinga dem att bli muslimer!!! Vad har du fått det ifrån? Jag tror knappast att någon blev muslim av att gå på Jan Hjärpes föredrag heller.

    Du motsäger dig själv i din kommentar att man i Sverige strävar efter att alla ska tycka olika och undrar samtidigt om de flyktingar som kommit hit från muslimska diktaturer ska tvingas bli muslimer i Sverige. Isåfall om Sverige strävade efter att alla skulle tycka olika så skulle det ju inte vara så utan att Sverige strävade efter att alla skulle bli muslimer! Och det har jag då inte alls märkt av på något sätt.

    Om vi är indoktrinerade i Sverige idag så är det av USA kulturellt, ekonomiskt, militärt m.m.Och även indoktrinerade i att vara rädda för och hata muslimer mycket på grund av de naturresurser som finns i de muslimska länderna. Den svenska kulturen hotas isåfall mest av USA:s dito.

    Många länder som är fattigare än Sverige tar emot många fler flyktingar än vad vi gör här. För övrigt är många flyktingar som kommer hit högt utbildade och det är tragiskt att man inte tar till vara deras kunskaper inom arbetsmarknaden. Många flyktingar tar skitjobb typ städjobb som inga svenskar vill ha.

    Sverige utnyttjar fattiga länder idag med tex. import av varor som görs under vidriga arbetsförhållanden och med oerhört låga löner, numera mest i Kina. Totalt sett utnyttjar Sverige personer från andra länder oerhört mer än vad kostnaderna för flyktingar är.

    Personligen så har jag aldrig tillhört en religion och kommer aldrig att vilja tillhöra någon heller. Men jag vill vara fri och kunna gå på vilka föredrag jag vill vare sig de handlar om islam, kristendom, buddhism, pelargonodling, bilreparationer eller australiska ormar eller någonting annat och inte bli kallad för att jag är lättindoktrinerad.

    Om en religion är ond eller inte beror på hur mänskor tolkar den och individuella mänskors handlingar, vare sig de kallar sig kristna eller muslimer. Kristna har ju bråkat och utövat stort våld på varandra tex. i flera år på Nordirland. Kan man då säga att kristendomen visar sitt enda rätta ansikte på grundval av dessa bråk på Nordirland? Isåfall kanske du som skrev detta inlägg till mig skriver klagobrev om Kristendomens grymma rätta ansikte till varje kristen församling i Sverige och resten av världen, både inom svenska kyrkan och frikyrkorna?

    Jag tror religioner kommer att dö ut med tiden vad de än kallas. För inte så länge sedan så bar ju kvinnor i Sverige också schal och det sågs som skamfullt att vara homo. Med tiden blir det säkert fler och fler muslimska homoorganisationer också och islam ändras innifrån på liknande sätt som kristendomen gjort.

    SvaraRadera