tisdag 7 september 2010

Kommunpolitisk paneldebatt på Fågelsången

Från klockan 18.30 på måndagkvällen den 6 September var det kommunpolitisk paneldebatt i Fågelsångens f.d. matsal i Säter.

Längst fram satt en representant för alla regerande partier på rad och svarade på frågor. Göran Johansson från Vänsterpartiet, Abbe Ronsten från Socialdemokraterna, Ingemar Nygren från Miljöpartiet, Lotta Bergstrand från Folkpartiet,Lars-Evert Dahlberg från Kristdemokraterna, Tommy Andersson från Moderaterna.

En kvinnlig lärare från Brunnsviks Folkhögskola var debattledare och gjorde det bra bland annat genom att ställa lite frågor och tidsbegränsa diskussionerna och hålla koll på vilka som räckte upp handen.

Före fikapausen - då det serverades kaffe och te och många slags fikabröd - diskuterades det en hel del om arbetstillfällen och boenden. Och efter fikapausen bland annat om barnomsorgen och skolan.

Politikerna var relativt sams. Det var inte så stora nyheter i debatten.

På slutet så var det några föräldrar som kritiserade den dåliga informationen om ändrade rutiner för skolskjutsarna och de längre skoldagarna och håltimmarna. Men även det gick lugnt till.

Den mest kreativa och friska fläkten var när Urban Falk, Socialdemokratisk politiker som satt i publiken föreslog att man kunde ta vara på naturupplevelserna och naturnära boende, turism med bättre campingplatsstugor osv.

Det var några tiotal personer i publiken. Många av dem var Socialdemokratiska politiker och även en del hemtjänst/omsorgspersonal men troligen även andra personer. En journalist såg jag iallafall på plats, från Södra Dalarnas Tidning.

Omsorgspersonalen ville ha rätt till heltidstjänster.

Det diskuterades nya boenden för både äldre och ungdomar. Men Göran Johansson sa också att man ofta glömde bort hyresrätter för barnfamiljer som kanske vill flytta till Säter. Alla var överens om att nybyggnationer behövs men blir svindyrt så knappt någon har råd att bo i dylika hyresrätter.

SÄBO-platser behövs också och det diskuterades också. Om ett stort nybygge i Säter ska byggas eller att man ska tillskapa fler nya platser i alla delarna av kommunen.

Diskussionerna var ganska svala och alldagliga i det stora hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar