måndag 13 september 2010

Föredrag om Sverige ut ur Afghanistan i Hedemora

Torsdagen den 9 September mellan klockan 18.00-20.00 ungefär var det ett föredrag på temat om att få ut de Svenska trupperna ur Afghanistan på Café Paris i Hedemora. Föredraget hade anordnas i samarbete mellan Vänsterpartiet i Säter och Folket i Bilds nya lokalförening.

Vi fick sitta kring ett högt bort, ett biljardbord, i ett inre rum. Det var alldeles lagom med sittplatser. Det var nog bara ett 10-tal personer i publiken.

Det tog lite tid innan föredraget kom igång för en journalist från Dala-Demokraten - om jag förstod det rätt - annars var han från Södra Dalarnas Tidning - kom dit och ville intervjua föredragshållaren och ta foton på honom någon annanstans än i föredragsrummet innan själva föredraget. Journalisten deltog engagerat som åhörare och utfrågare och tog många fler bilder under föredraget.

Det fanns ett bort med gamla och nya nummer av en svensk tidning som handlade om Afghanistan att köpa eller få beroende på ålder. Även en del böcker såldes där. Bland annat Jan Myrdals bok Resa i Afghanistans om han gjorde med en gammal jeep på 1960-talet tror jag som jag läste för flera år sedan och tyckte var mycket bra. Rockmärken med temat om Afhanistan såldes också.

Föredragshållaren var mycket påläst och kunnig, svarade rakt och lättförklarligt på frågorna. Han hette Stefan Lindgren och jag tror han var ordförande för Svenska Afghanistankommittén - men sedan blev jag rättad av Stefan med att det är en Afghansolidaritetsförening han är ordförande för. Han hade rest runt mycket i detta land under Sovjets ockupation av landet och var frilansjournalist.

Det var så mycket han pratade om. Delvis var det som att kliva in i en David Icke-bok där han berättade om hur olika intressenter var intresserade av att de olika klanerna i Afghanistan krigade och att de ville få makt över dem. Men han trodde att NATO inte skulle kunna besegra dem.

Det finns inget egentligt folkslag som heter Afghaner utan de är tex. Uzbeker och Talibaner.

Han förklarade hur västvärlden förskönar sig själva och förtalar Afhanistans folk tex. Talibanerna.

Tex. så lät inte Talibanerna fängsla eller avrätta en tidigare makthavare i Afghanistan som Sovjet tillsatte utan bara frisläppte honom när Sovjets ockupation tagit slut. Men kvinnorna i Afghanistan har det inte så lätt. Men de måste sköta sin egen frigörelse på sitt sätt, det kan inte västvärlden göra med en ockupation.

Sverige har egentligen inte inbjudits att kriga, det hade man ljugit om i media. Finns inget inbjudandokument, det har Stefan tagit reda på.

I teorin kan vilken arbetslös som helst skickas till Afghanistan och kriga tex. från Hedemora. För det är ett jobb man kan bli tvungen att söka.

Det pratas sällan om att Sverige är inblandad i ett krig och ingår i en ockupation.

För varje biståndspeng man skickar till detta land lägger man 3 gånger så mycket på krig förstörelse och ockupation.

Talibanerna som krigar är oftast killar från bondbyar, bondsöner, som inte alls vill kriga.

Afghanistan har stora naturtillgångar, tex. har man hittat en oljekälla som innehåller så mycket olja som Sverige förbrukar under 55 år. Finns också andra naturtillgångar tex. koppar.

F.d. politikern Thage G. Petersson är engagerad i att försöka få ockupationen av Afghanistan att upphöra. I början av Oktober ska han, Stefan, Julian Assange från Wikileaks mfl. göra någon slags manifestation angående detta i Stockholm.

Han berättade så mycket och så intressant så det här blir bara en pytteliten återgivning, helt inkomplett. Men det var ett mycket bra föredrag där man får perspektiv på hur världspolitiken fungerar idag.

4 kommentarer:

  1. Tack Britt-Marie för ditt intresse. Manifestationen blir i Stockholm lördag 9 oktober,samling 13.30 Norra Bantorget. Vi väntar dalkarlarna och kullorna vid Stäket!

    Stefan

    SvaraRadera
  2. Jo, en sak till. Jag är inte ordf. i Sv. Afghanistankommitén, som numera är en ganska officiell historia, utan i Afghanistansolidaritet som driver kravet "trupperna ut!"

    Stefan

    SvaraRadera
  3. Hej Britt-Marie!

    Jag tror Stefan Lindgren har blandat bort korten. Det finns ett mycket tydligt FN-mandat för militär insats i Afghanistan, som senast antogs av ett enigt säkerhetsråd fram till åtminstone 13 Oktober 2010:
    http://www.un.org/News/Press/docs/2009/sc9762.doc.htm

    Huruvida det finns en officiell inbjudan från den afghanska regeringen till just Sverige är väl rätt ointressant, då den afghanska regeringen är i full samklang med FN i detta ärende, och FN har uppmanat de medlemmar som kan att ställa upp.

    Jag har arbetat i drygt 5 år med utvecklingsarbete i Afghanistan, och vet att det inte är så enkelt som att bara ta hem våra soldater.

    Det dör 10 gånger fler kvinnor i barnsäng än det dör totalt i kriget, och jag vågar lova dig att den siffran inte har en chans att förbättras om Talibanerna kom tillbaka. Men det värsta är ändå inte det, utan det inbördeskrig och de etniska rensningar som skulle utbryta om utländska trupper lämnade landet.

    Att det sedan knappast finns en slutlig militär lösning, och att det behövs stora andra insatser än de miltära är en annan sak.

    Men om utländska trupper, som jag anser, måste vara kvar, då kan man fråga sig om amerikanska eller svenska soldater gör det bästa jobbet. Jag har stött på båda ute i fält, och vet vad jag tycker. Det är inte amerikanarna.

    SvaraRadera
  4. Tackar för alla kommentarer och Stefans egen rättelse! Jag ska skriva in den i texten. Själv är jag skeptisk till NATO:s och de övriga västerländska ländernas ockupation av Afghanistan!

    SvaraRadera