lördag 10 april 2010

Otrygghet för Säters Kommuns invånare

Centern har nyligen haft något möte om hur trygga Säters kommuns invånare känner sig. Många verkar känna sig otrygga pga. kriminalitet och ungdomar som härjar på stan. Är visserligen problem med det.

Men vem tar itu med otryggheten för de som är utlämnade till omsorgen inom den kommunala verksamheten och hur man tänjer på gränserna där när det gäller livsfara, självbestämmande, integritet, hur mycket ansvar och tung vård anhöriga ska utföra gratis för sina handikappade och äldre familjemedlemmar? Vem tänker på detta? Vem tänker på äldre och funktionshindrade inom kommunal verksamhet när det gäller entrepenörskap och nytänkande? Inom dessa ormåden förnekas behov på olika sätt. När det gäller övrig verksamhet och företagande i samhället hittas det på en massa nyskapade behov istället. Det är ytterligheter åt olika håll.

Skapa även förutsättningar för äldre och funktionshindrade i kommunen att bli egna entrepenörer och företagare!!!

Medmänsklighet , frihet och integritet behöver inte kosta en massa, snarare kan det minska på kostnaderna!

Låt de äldre och funktionshindrade leva liv som mer liknar friska och fria mänskor och få bestämma mer var de vill vistas, åka, äta, osv. till rimliga kostnader och med lämplig personal de valt själv!

De som bor på gruppboenden ska ha möjlighet till att resa och träffa andra mänskor än sina grannar i högre utsträckning om de så önskar. Likaså de inom äldreboenden. I den mån den sistnämnda är tillgänglig för gamla. Det sociala livet och att få vara en individ är så viktig. Inte bara att sätta upp en massa strikta regler för personalen och att man totalt kör över brukarnas behov. Det är ju brukarnas behov det handlar om annars skulle de inte behöva någon omsorg över huvud taget.

Se också över biståndsbedömarnas egna godtyckliga tolkningar eller icke tolkningar av läkarintyg.

1 kommentar:

  1. ja det står väl den som vill fritt att starta företag och jobba med vad man vill och orkar. Men många gamla tycker nog att dom har gjort sitt på arbetsmarknaden. Dom flesta vill nog vila och ta det lungt, umgås med andra likasinnade. Men den som vill kan väl göra annat . Det är väl inget som hindrar dom!!!

    SvaraRadera